Pernille & Lenes historue

Mor, mamma og familie

Pernille på 42 og Lene på 36 har vært gift siden 2008. Paret er bosatt rett utenfor København med sine to barn, Vergilius og Theolonious. Pernille har autisme. Likevel har hun og Lene valgt å akseptere hverandre med alle deres ulikheter. De har én viktig ting til felles: «Det verste for oss vil være om barna våre om 40 år sier: ‘Vi fikk ikke nok kjærlighet og kos da vi vokste opp’.»

«Jeg føler at det jeg har til daglig, er ting jeg kan sette pris på hver dag.»

Pernille

1

Det som er viktig i livet

Hva er viktig for deg i livet? Hva står øverst på prioriteringslisten?

P: Der er vi helt forskjellige. Som autist liker jeg å være hjemme og gjøre ting her … Og Lene vil gjerne at vi skal ut og reise innimellom.
L: Da vi begynte å date, snakket vi om at vi én dag skal reise til Madagaskar sammen. Men så nevnte Pernille at turen ville koste utrolig mye – og det ER jo selvsagt dyrt å reise dit. Men jeg trodde vi var enige om at vi skulle dra og spare penger til reisen.
P: Ja, men ... Jeg føler at det jeg har til daglig, for eksempel to fine biler og et flott hus, er ting jeg kan sette pris på hver dag.» Når ferien er over, så er det ikke noe mer. Du har kanskje noen bilder du aldri ser på uansett, så for meg er det slik: Det som er over, er over. For meg er det vanskelig å se på noe du ikke har lenger, som noe du fortsatt har.

«Vi har så mye kjærlighet til barna våre, og det vil vi at de skal føle.»

Lene

2

Betydningen til fysisk berøring

Hva betyr den fysiske berøringen for deg i hverdagen?

L: Den betyr mye for oss. Vi vil at guttene våre skal lære seg å bli kjærlige overfor mennesker de føler nærhet til. Barna har det jo faktisk bedre når de koser, klemmer og kysser. Vi har virkelig kjempet for å få egne barn, og vi har så mye kjærlighet til dem – det vil vi at de skal føle.
P: Verken jeg eller Lene fikk mye kjærlighet og oppmerksomhet i oppveksten. Vi vil ikke at bara våre skal savne det vi savnet. Det verste for oss vil være om de om 40 år sier: ‘Vi fikk ikke nok kjærlighet og kos da vi vokste opp’.

«I Danmark vet du aldri om du skal klemme noen eller bare håndhilse»

Lene

3

Fysisk berøring i det danske samfunnet

Hva synes du om fysisk berøring i samfunnet? Får folk nok av det?

P: Jeg synes det er for mye berøring, klemming, kyssing på kinnet og håndtrykk. Jeg er så glad for at jeg ikke bor i et land hvor man må kysse hverandre hele tiden!
L: Men fordelen er at reglene er klare i disse landene: Når du møter noen, kysser dere hverandre på kinnet. I Danmark er det så uavklart. Du vet aldri om du skal klemme noen eller bare håndhilse. Jeg synes begge deler er greit. Men når det ikke er avklart hvordan du skal hilse, kan det noen ganger føre til pinlige situasjoner.

«Du klemmer jo ikke kollegene dine når du kommer på jobb. Men hvis du møter dem utenom jobben, så gjør du jo det. Er ikke det rart?»

Lene

4

Sosiale normer

Hvilke sosiale normer gjelder for fysisk berøring i Danmark?
Tenk på sosiale normer og på sosiale medier – endrer dette noe for fysisk berøring i Danmark? På arbeidsplassen? For folk du kjenner?


L: Arbeidsplasser er et godt eksempel. Du klemmer jo ikke kollegene dine når du kommer på jobb. Men hvis du møter dem utenom jobben, så gjør du jo det. Er ikke det rart? Noen pasienter vil gi meg en klem når de kommer til tannlegetimen. Andre vil bare håndhilse. Jeg vet aldri hvordan jeg skal hilse på dem. Men vi klemmer alltid vennene våre! Eller ... Vi klemmer faktisk ikke vennene våre som bor rett nedi gata. Når vi besøker dem, går vi bare rett inn i huset deres og sier «Hei!».

Hvordan opplever du berøring?

Berøring kan være så forskjellig. Og alle opplever berøring ulikt.

Berøring er så sammensatt og full av nyanser – hva slags berøring liker du?

Fast

Jeg liker et fast håndtrykk eller en stor og god klem

Myk

Jo lettere berøring, desto bedre føles det.

Virtuell

Jeg vil gjerne ha kontakt med vennene mine uansett hvor de befinner seg.

Følelsesmessig

Musikk, filmer, natur eller søte bilder – jeg elsker å bli følelsesmessig engasjert.

Kulturell

Et bukk, to kyss på kinnet eller maori hongi – ulike kulturer har ulike måter å hilse på, og jeg elsker det mangfoldet!

Detaljert

En fothilsen eller håndtrykk-utfordring – helst så komplisert som mulig.