kvinne som berører skulderen hennes

Fjerne strekkmerker

Oppdag NIVEA ekspertråd om hvordan du kan bli kvitt strekkmerker

Hvordan bli kvitt strekkmerker

Lær om årsakene til strekkmerker, forebygging og behandling.

Strekkmerker – linjer eller striper over huden – er svært vanlige og rammer 90 % av befolkningen, både menn og kvinner.
Bortsett fra at det noen ganger klør litt, er strekkmerker ufarlige og helt naturlig. De er kroppens kart over reisen dere har vært på sammen, enten det er å bære frem en baby, vokse og utvikle seg som tenåring eller utøve sport. Strekkmerker kommer i alle former og størrelser og nyanser og dybder. 
Vil strekkmerker gå vekk? I likhet med arr kan de enten være permanente eller blekne over tid. 
Selv om det ikke er noe galt med å ha strekkmerker, finnes det behandlinger som kan bidra til å minimere dem og lindre de berørte områdene hvis de plager deg.

Hva er strekkmerker og hva forårsaker strekkmerker?

Strekkmerker er en type arr som blir igjen når huden strekkes raskt eller krymper hurtig. Hvorfor får man strekkmerker? Disse plutselige endringene fører til at kollagen og elastin, to proteiner som gir huden dens elastisitet, sprekker. Når huden plutselig strekkes, brytes det midterste hudlaget (kalt dermis) stedvis. Fordi huden mister sin elastisitet, kan den ikke trekke seg tilbake like lett, og etterlater det dypere hudlaget eksponert.

Hvordan ser strekkmerker ut?

For å lære hvordan man blir kvitt strekkmerker, må vi kjenne til formene de kommer i. 
Strekkmerker er like varierte som personene de vises på. De kan vises som smale bånd på tvers av huden eller groper, rynkete merker eller som lilla skråstreker eller sølvfargede tråder. De kan være rosa, røde, brune, svarte, sølvfargede eller lilla og starter vanligvis mørkere før de blekner. 
Hvordan de ser ut vil i stor grad avhenge av hva som forårsaket strekkmerkene, hvor lenge du har hatt dem, fargen på huden din, hudtypen og hvor de vises på kroppen din.
kvinne som bruker kroppsolje

Hvor får du strekkmerker?

Strekkmerker er mest vanlig der kroppen lagrer fett, på magen, brystet, rumpen eller hoftene, selv om de kan vises hvor som helst på kroppen. Strekkmerker på lårene, korsryggen eller baksiden av armene er også vanlig.

1. Graviditet

Strekkmerker under svangerskapet vises vanligvis på magen når den vokser for å få plass til babyen du bærer. Hormonelle endringer under svangerskapet kan også påvirke huden din og gjøre det mer sannsynlig at du får strekkmerker. Strekkmerker på lårene er vanlige under graviditet, og de vises også ofte på brystene. 
Når vises vanligvis strekkmerker?
Hvordan de ser ut og når de vises vil være forskjellig for hver kvinne. Ofte er det første tegnet på strekkmerker i svangerskapet kløe der huden har blitt tynnere. Merkene kan gradvis falme og bli mindre synlige etter at babyen er født. 
Hvor lang tid tar det før strekkmerker forsvinner? 
Det avhenger av hudtypen din, men vanligvis mellom seks og tolv måneder, men strekkmerkene forsvinner neppe helt - en vakker påminnelse om hvor fantastisk kroppen din og det nye livet den har båret frem er.

2. Pubertet

Rask vekst i tenårene kan føre til at huden strekker seg og rives, og etterlater seg strekkmerker som sannsynligvis vil leve med deg langt etter ungdomsårene. Tenåringsjenter kan legge merke til dem på brystene, lårene, hoftene eller baken, mens unge gutter er mer sannsynlig å utvikle dem på korsryggen eller hoftene.

3. Rask vektøkning- eller nedgang.

Strekkmerker er relatert til rask vektøkning eller -nedgang, ettersom alle raske endringer i kroppen vil sette spor - og det er helt ok!

4. Genetiske lidelser

Sjeldne genetiske lidelser som Cushings syndrom kan forårsake strekkmerker. Cushings syndrom er en tilstand forårsaket av å ha for mye av et hormon kalt kortisol i kroppen din. Det kan være alvorlig hvis det ikke blir behandlet. Sørg for å snakke med legen din hvis du mistenker at du kan ha det.

5. Andre faktorer

Kvinner er mer utsatt for strekkmerker enn menn. Det anslås at mellom 50 % og 90 % av kvinnene har dem. Men menn kan også få dem, spesielt som et resultat av vektøkning eller vektnedgang, enten det er et resultat av tilførte muskler eller fett. 
Du har større sannsynlighet for å få strekkmerker hvis familien din har dem. Så hvis moren din fikk strekkmerker på lårene da hun var gravid med deg, er det en god sjanse for at du også får det.  


Vil strekkmerker gå vekk?

Er det mulig å fjerne strekkmerker?

Nå vet vi hva strekkmerker er og hva som forårsaker dem, det neste spørsmålet er, hvordan forhindre at strekkmerker oppstår?
 

kvinne bruker body lotion på armen

La oss være tydelige. Dessverre kan du ikke bli kvitt strekkmerker helt, men hvis du ønsker det, kan strekkmerker reduseres betydelig.
Å ha et balansert kosthold, holde deg hydrert, få regelmessig mosjon og systematisk kroppspleie vil etterlate huden din fuktet og elastisk, og forberede den på mulige endringer forårsaket av rask vektøkning eller vektnedgang, selv under graviditet. 

 

 

Fjerning av strekkmerker:

 

Det er måter å mer effektivt fjerne strekkmerker ved å bruke strekkmerker behandling utført av hudleger:
lys- eller laserbehandlinger
mikrodermabrasjon, som fjerner et tynt hudlag
Bruk av foreskrevet retinolløsning eller krem (ikke bruk hvis du er gravid) 


Fjerning av strekkmerker:

Nærende fuktighetskrem kropp vil hydrere strekkmerkene, noe som kan hjelpe spesielt hvis de er nye og kan være betent og kløende.  


Spesielt naturlige oljer kan bidra til å redusere forekomsten av strekkmerker på lår og andre områder, mens kremer og geler gir utmerket fuktighet og oppstrammende effekter som absorberes raskt, noe som gjør dem ideelle for bruk på dagtid..


NIVEA Q10 Vitamin C Body Lotion har en lett, hurtigabsorberende formel som arbeider for å strammere og fukte det berørte området og bidra til å jevne ut hudtonen. 


Hvis du har tørr hud, prøv NIVEA Q10 Vitamin C Rich Body Milk. Den strammer opp huden merkbart og forbedrer elastisiteten på ti dager og holder huden næret i opptil 48 timer.
        

kvinne i rød kjole