Spørsmål om deodoranter?

Finn svarene på ofte stilte spørsmål her

1. Hva er forskjellen mellom en deodorant og en antiperspirant?

Deodoranter bekjemper bakterier som er årsaken til vond kroppslukt. De inneholder deodoriserende stoffer som hindrer bakterievekst eller til og med reduserer bakterier i armhulen. Antiperspiranter inneholder aktive antiperspiranter – vanligvis aluminiumsalter som reduserer utslippet av svette fra svettekjertlene. Dette skjer ved at de lager midlertidige gelépropper i de aller øverste delene av svetteporene. Disse proppene fjernes over tid ved bevegelse eller gjennom hudens naturlige fornyelsesprosess. Antiperspiranter har også deodoriserende effekt da de hindrer bakterievekst på grunn av lavere pH-verdier og reduksjon av fuktighet i armhulen.

 

2. Hvorfor inneholder NIVEAs antiperspiranter aluminiumsalt (f.eks. ACH)?

Mange ønsker å redusere svette, i tillegg til luktbekjempelse som en deodorant gjør, for å forhindre svetteflekker på klærne. Alle effektive antiperspiranter inneholder aluminiumsalter (f.eks. aluminiumklorhydrat). Disse saltene skaper midlertidige gelépropper i de aller øverste delene av svetteporene. På denne måten frigjøres mindre svette. Disse proppene fjernes over tid ved friksjon eller gjennom hudens naturlige fornyelsesprosess. Aluminiumsalter har trygt blitt brukt i antiperspiranter i over et århundre. Generelt sett blir ingredienser som brukes i kosmetikk strengt regulert av European Cosmetics Directive, og blir underlagt strenge sikkerhetskontroller og vitenskapelige analyser både på europeisk og nasjonalt nivå.

 

3. Hvorfor svetter vi?

Det er flere faktorer som gjør at vi svetter. Økt kroppstemperatur grunnet fysisk aktivitet og/eller for høy temperatur kan forårsake at hele kroppen svetter. Denne type svetting skjer for å regulere kroppstemperaturen ved varmetap gjennom fordamping. Svetten skilles ut gjennom de såkalte eksokrine svettekjertlene og inneholder i hovedsak vann og salter. Svetting kan også forårsakes av emosjonelt eller psykologisk stress. I slike tilfeller svetter man for det meste i armhulen, under fotsålen, i håndflatene og i pannen. Denne typen svette produseres ikke bare av de eksokrine svettekjertlene, men også av de apokrine svettekjertlene. Apokrine svettekjertler består av lipider og proteiner og den vonde kroppslukten oppstår når denne svetten brytes ned av bakterier på huden. Svetting forårsaket av stress er en del av en eldgammel, evolusjonær reaksjon på farlige situasjoner (“fight-or-flight-reaksjonen”) og spiller en viktig rolle i vår ikke-verbale kommunikasjon. For å motvirke denne typen stressindusert svetting, har vi utviklet NIVEA Stress Protect Sprays and Roll-ons for kvinner og menn.

 

4. Er det skadelig å blokkere svetting ved bruk av antiperspiranter?

Kroppens termoregulering påvirkes ikke av bruk av antiperspiranter. Underarmen utgjør til sammen 200 cm2, som kun er omtrent 1% av hele kroppens overflate. Området er derfor altfor lite til at det kan påvirke termoreguleringen. Antiperspiranter er trygge. Det har blitt påvist i mange undersøkelser, og bruken i kosmetiske produkter er godkjent.

 

5. Hvorfor lukter svette vondt?

Ny svette er en luktløs væske. Dårlig kroppslukt utvikles kun når hudbakterier som finnes i armhulen bryter ned enkelte elementer i svetten, slik som lipider og proteiner. De fuktige forholdene, den høyere pH-verdien og den optimale næringstilførselen fra svette- og talgkjertlene i armhulen skaper ideelle forhold for vekst av hudbakterier.

 

6. Hvorfor må jeg riste NIVEA antiperspiranten eller deodorant-sprayen min?

Antiperspirant-sprayer (eks. NIVEA DRY Spray) må ristes godt for å sørge for at det aktive pulveret (aluminiumsalt) blir jevnt fordelt i boksen. Hvis ikke, kan produktet bli sprayet ut i konsentrert form og kan blokkere ventilen eller forårsake hvite rester på huden eller klærne. Alkoholbaserte NIVEA deodorant-sprayer (f.eks. Fresh Pure, Fresh Natural, Fresh Flower og Fresh Comfort fra NIVEA Fresh-serien) må ikke ristes.

 

7. Kan bruken av deodoranter forårsake gule flekker på klærne?

Gule flekker skyldes en sammensatt reaksjon mellom hudlipider, talg, vaskemiddel og ingredienser i antiperspiranter. Flere faktorer spiller en rolle: hvor ofte produktet brukes, hvor mye av produktet som påføres, hvor ofte klærne byttes, hvor ofte klærne vaskes, individuell sammensetning av svette, innhold av mineraler eller sporstoffer i vannet i springen, og selve stoffet i seg selv. Den beste måten å redusere fremveksten av gule flekker på klærne dine er å la deodoranten tørke helt før du kler på deg.

Det er viktig å merke seg at gule flekker kan forekomme selv uten de aktive ingrediensene i antiperspirant. Dette kan f.eks. ses på kraver hvor hudlipider og smusspartikler i luften forårsaker flekker som ikke er enkle å fjerne. I noen tilfeller er flekker forbundet med at stoffets farge farger av. Vi anbefaler NIVEA Invisible for Black & White-produkter til alle som ønsker å redusere forekomsten av gule flekker på klærne.

 

8. Hva kan jeg gjøre for å fjerne gule flekker?

Eksisterende gule flekker kan ikke fjernes eller reduseres ved hyppig/gjentatt vasking av klær; noen ganger kan vasken selv gjøre at flekkene setter seg ekstra godt.

Dersom du opplever å ha fått flekker på klærne, anbefaler vi at du renser klærne i kaldt vann før du vasker dem som normalt med vaskemiddel. I mange tilfeller lyktes vi med å fjerne flekkene ved å legge klærne i 5 % sitronsyre i omtrent 24 timer. Veldig viktig: Rens klærne med rent vann før du vasker dem som normalt med flytende vaskemiddel på 30 °C. Vi kan ikke garantere at denne prosessen vil fungere på alle klær og fjerne alle flekker. Vær forsiktig med delikate og fargede stoffer, samt klær med perlemorsknapper da disse kan bli ødelagt. Vennligst prøv produktet på en lite iøynefallende flekk før bruk.

Advarsel: Vær oppmerksom på at sitronsyre er litt farlig ved kontakt med hud (irriterende, sensibiliserende), øynene (irriterende), ved svelging og inhalering (irriterende). Kontakt med huden kan forårsake betennelse og blemmer. Vevskader er avhengig av hvor lenge syren er i kontakt med kroppen. Vi anbefaler derfor at du bruker vernehansker når du håndterer sitronsyre og ikke puste inn sitronsyrestøv.

 

9. Kan bruken av deodoranter forårsake hvite rester på klærne?

Noen deodoranter, mer spesifikt antiperspiranter som inneholder aluminiumsalt som f.eks. aluminium klorhydrat (ACH), kan etterlate hvite rester på klær i spesielle situasjoner dersom de ikke påføres korrekt. Ved bruk av antiperspirantspray (f.eks. NIVEA Deodorant Dry) er det viktig å riste produktet godt for å sørge for at aluminium klorhydratpulveret blir jevnt fordelt i boksen og dermed også på huden. For å unngå hvite rester, må alle antiperspirantprodukter være fullt absorbert eller tilstrekkelig tørket på huden før man kler på seg. Hvite rester på klær kan vanligvis fjernes med børsting. Vi anbefaler NIVEA Invisible for Black & White-produkter til alle som ønsker å unngå hvite flekker på klærne.

 

10. Er produktet mitt alkoholfritt?

Uttrykket “alkohol” referer til et bredt utvalg av kjemiske forbindelser. De har alle til felles at de inneholder en bestemt gruppe atomer i molekylet. Begrepet “alkohol” er vanligvis kjent som stoffet etanol (det kjemiske navnet er etylalkohol), som er den drikkbare versjonen av alkohol. Produkter som er “alkoholfrie” inneholder ikke etanol, og er derfor frie for “alkohol” eller “denaturert alkohol”, selv om ordet alkohol kan forekomme i ingredienslisten (f.eks. stearylalkohol).

 

11. Hvor lenge bør jeg vente med å bruke en antiperspirant som inneholder aluminium?

Når du barberer deg, fjernes en del av hudens ytterste lag, men huden i seg selv blir ikke nødvendigvis skadet. Små skader kan likevel forekomme. I dette tilfellet bør du unngå å bruke aluminiumholdige deodoranter så lenge huden er irritert eller skadet. Selv om huden er irritert eller skadet av andre årsaker, bør ikke en antiperspirant brukes.

 

12. Kan bruken av deodoranter forårsake fargede flekker (f.eks. grønn, brun, rød, blå) på klær?

Utviklingen av fargede flekker på klær er svært lik den som lager gule flekker. Flekkenes spesifikke farge kan påvirkes av spormetaller i vannet i springen (eks. kobber, mangan, jern). Avfargingen kan i noen tilfeller påvirkes av fluorescerende blekemidler (optiske lysnere). Fargede flekker på lyse klær kan også oppstå når et farget klesplaggs farge farger av. Denne prosessen oppstår ofte dersom det fargede materialet ikke er svettefast.


Flere spørsmål?

Vennligst ta kontakt med oss ved å bruke kontaktskjemaet vårt på nett.

 

Kontakt Oss