kvinne smilende

Hva er melasma?

Les veiledningen vår om alt du trenger å vite om melasma og hvordan man skal behandle melasma i ansiktet

Melasma

Melasma, også kalt chloasma, er en tilstand som forårsaker mørke, misfargede flekker, som vanligvis er svarte eller grønne, (navnet kommer fra melas, det greske ordet for svart, eller cholas, fra ordet grønnaktig), flate eller fregneaktige flekker på huden. 

Det er en vanlig tilstand, spesielt under graviditet. Selv om både kvinner og menn kan utvikle melasma, er det mye vanligere hos kvinner, og det starter vanligvis i alderen 20 til 40 år.

Melasma er ufarlig, det er ikke smertefullt, klør ikke eller er ubehagelig, og det vil ikke utvikle seg til hudkreft - men det kan gjøre folk selvbevisste. Det kan behandles eller i det minste reduseres og kan noen ganger forsvinne av seg selv.

Lurer du på hva melasma er? Les videre for å finne ut mer om melasma og melasmabehandling.


Hva er melasma?

Melasma er en hudtilstand som fører til flekker med misfarging - vanligvis brune eller blågrå flekker eller fregneaktige flekker. Det er mest typisk å finne melasma i ansiktet, selv om det også kan utvikle seg på andre områder av huden som ofte utsettes for sol, for eksempel nakken og underarmene.


Melasma er fortsatt et mysterium for hudleger, men det antas å være forårsaket av pigmentproduserende celler i huden (melanocytter) som produserer for mye pigment (melanin). Det er denne overproduksjonen av celler som bestemmer fargen på huden din. 

Melasma kan se ut som alders- eller solflekker, men melasmaflekker er vanligvis større.
ung kvinne i solen

Hva er melasma på ansiktet?

Melasma i ansiktet er symmetrisk, med matchende merker på begge sider av ansiktet. 

Melasma i ansiktet vises vanligvis på:
- kinn- overleppe- pannen- neseMelasma i ansiktet utløses av eksponering for UV-lys, fra solen eller bruk av solsenger, og hudpleieprodukter som irriterer huden din kan gjøre melasma i ansiktet verre.

En god hudpleierutine kan hjelpe deg med å redusere synligheten av melasma i ansiktet. NIVEA Cellular Luminous630 Anti Dark-Spot Day Fluid virker på eksisterende pigmentering for å lysne mørke flekker og redusere størrelsen på dem, samtidig som den balanserer ny melaninproduksjon for å forhindre at nye flekker dukker opp. 

Påføring av SPF er ditt beste forsvar mot melasma i ansiktet. Solkrem beskytter den sensitive ansiktshuden din mot UVA- og UVB-fremkalt hudskade, som f.eks. melasma, samt tidlig aldring av huden.

Årsaker til melasma

Melasma blir vanligvis mer merkbar om sommeren og mindre synlig i vintermånedene. 

Selv om ekspertene ikke er helt sikre på hva som forårsaker melasma, er det kjent at personer med mørkere hudtone har større sannsynlighet for å utvikle melasma enn de med lys hud. Følsomhet for østrogen og progesteron er også kjente faktorer som utløser det. Dette betyr at hvis du tar p-piller, er gravid eller gjennomgår hormonbehandling, har du større sjanser for å utvikle melasma. 

uv kvinne rødt hår

Andre faktorer inkluderer:

- Familiehistorikk: rundt 33 % til 50 % av personer med melasma har rapportert at også andre i familien har det. Flesteparten av eneggede tvillinger har begge melasma.
– Stress og sykdom i skjoldbruskkjertelen antas også å være årsaker til melasma- Soleksponering: ultrafiolette stråler påvirker cellene som kontrollerer pigmentet  (melanocytter).
- I sjeldne tilfeller kan andre medisinske problemer som påvirker hormoner (som problemer med skjoldbruskkjertelen) forårsake melasma, samt noen andre medisiner, som f.eks. antiepileptika- LED-skjermer: melasma kan forårsakes av LED-lysene fra skjermen til TV, bærbare PC-er, mobiltelefoner og nettbrett.


Melasma under graviditet

Hormonelle endringer, spesielt for mye østrogen og progesteron i svangerskapet, kan forårsake melasma, derav kallenavnet, "graviditetsansikt"). Mørke flekker, eller prikker, kan vises på pannen, kinnene, haken eller rundt munnen og kan bli mørkere jo lenger du kommer ut i graviditeten. Du kan også merke at disse flekkene blir mørkere i sollys.


kvinne smilende

Mørke flekker du utvikler under graviditeten blekner vanligvis i løpet av noen få måneder etter fødselen, når hormonnivåene dine går tilbake til det normale og kroppen din slutter å produsere så mye hudpigment, eller melanin.

 

Tilstanden er svært vanlig hos gravide kvinner, rundt 50 % av gravide kvinner opplever dette.

 

Melasma i graviditeten er ufarlig, men du kan redusere synligheten ved å bruke SPF daglig, som f.eks NIVEA SUN UV Face Luminous630 Dark Spot Control, og kanskje endre hudpleierutinen til ingredienser som reduserer forekomsten av melasma i ansiktet, for eksempel vår NIVEA Cellular Luminous630-serie.


Epidermal melasma

 

Melasma deles inn i tre typer: 


Epidermal melasma betyr at pigmentet (melanin) befinner seg i de mer overfladiske lagene av huden, som kalles epidermis. I dermal melasma er det økt hudpigment i det dypere laget av huden (dermis). Blandet melasma er en kombinasjon av epidermal og dermal melasma og dette er mest vanlig.  
 
Epidermal melasma er definert av:

avgrensede, veldefinerte pigmentermørkebrune flekkerreagerer generelt bedre på behandlingfremstår som tydelig under svart lys

spf krem ​​jenteportrett

melasma behandling

Det finnes ingen kur for melasma, men det finnes behandling som kan gjøre det mindre synlig.  

 
Det er absolutt mulig at melasma kan forsvinne uten behandling, spesielt hvis melasma er utløst av graviditet eller hormonendringer. 
 
Melasma kan reagere langsomt på behandlingen, og selv om ved behandling kommer melasma ofte tilbake når behandlingen avbrytes, spesielt hvis det berørte området utsettes for sol. De fleste tilfeller av melasma vil forsvinne med tiden, spesielt med god beskyttelse mot sollys og andre lyskilder - og det finnes måter å fjerne melasma på, eller minimere det, på lang sikt.

kvinne smil
kvinne med melasma
Hvordan minimere melasma
Reduser soleksponeringen og bruk solkrem daglig. Hud som er berørt av melasma blir mørkere enn den omgivende huden når det eksponeres for lys, så det er viktig å unngå sol, spesielt når den er på sitt sterkeste, og å bruke solbeskyttelse. For å bidra til å forebygge melasma må du huske å bruke ansiktkrem med SPF daglig, for å beskytte huden mot skadelige UV-stråler. Prøv vår NIVEA Refreshing Day Cream for å bekjempe synligheten av melasma i ansiktet.
product_carousel_slide_4
Hvordan minimere melasma
 Bruk beskyttende klær når du er ute i solen, inkludert en bredbremmet hatt eller caps for å dekke ansiktet- Kremer for å lysne huden- Behandling for mørke flekker som vår Cellular LUMINOUS630 Anti Dark Spot serie - som retter seg mot hovedårsaken til de tre hovedtypene mørke flekker - soleksponering, aldring og hormonendringer som f.eks. under graviditet eller overgangsalder. Du kan se synlige resultater i løpet av fire uker. Tilgjengelig i vår NIVEA Anti-Dark Spot Serum, Anti-Dark Spot Day Fluid og Anti-Dark Circles Eye Treatment krem.

Hvordan diagnostiseres det?

En dermatolog eller lege kan vanligvis stille en klinisk diagnose basert på en undersøkelse med en Wood-lampe og et dermatoskop. Noen ganger kan man ta en biopsi. 

Melasma er ikke kreftceller og vil ikke føre til kreft. Det er imidlertid viktig å få alle hudendringer sjekket av en lege hvis du er bekymret.