Solbrent? Hva som egentlig hjelper umiddelbart

Det beste tipset når det gjelder å bli solbrent? Unngå det! Men dersom du Har du glemt å påføre solkrem, er det viktig å handle umiddelbart. Få noen nødtips her.

Hvilke kroppsdeler er spesielt utsatt

Dessverre kan du bli solbrent hvor som helst på kroppen, men det er noen områder som er spesielt utsatt for UV-stråling. Det skyldes delvis deres ubeskyttede plassering, og delvis at disse områdene er sensitive fra før.

“Solfeller”– kroppsdeler som trenger spesiell beskyttelse

Kroppens såkalte “solfeller” er ansiktet, spesielt neseryggen, leppene,området rundt øynene, pannen og kinnene. Huden i ansiktet utsettes daglig for sol uten beskyttelse. I tillegg er huden i ansiktet mye tynnere og derfor mye mer sensitiv. Den krever derfor et spesielt høyt nivå av solbeskyttelse. Pass på at du bruker solkrem spesielt utviklet for sensitiv hud når du er på ferie, og bruk en dagkrem med solfaktor til hverdags. Områder som fort blir solbrent er også øvre del av brystet, halsen, oversiden på føttene, skuldrene, ørene og hodebunnen. I tillegg til solkrem eller sol-lotion med høy faktor, er klær den beste måten å beskytte des mot farlige UV-stråler.
 
sun hat

Ikke glem å beskytte hodet!

Når du er i direkte sollys er det best å dekke til hodet. Dette er spesielt viktig når det gjelder barn.

Øyeblikkelige tips for solbrenthet

Against sunburn

Aftersun

Den nye NIVEA SUN In Shower Refreshing After Sun Lotion beroliger og frisker opp huden etter soling – og du kan til og med bruke den i dusjen!

For mye sol – øyeblikkelig førstehjelp

Når du har fått for mye sol, er det viktig å kjøle seg ned, drikke masse og selvsagt komme seg i skyggen med det samme. Soling gjør at kroppen mister mye vann. Væsketapet må balanseres ut så raskt som mulig. Drikk mye, helst vann. Med en gang du merker at du har fått for mye sol, bør du komme deg ut av solen, ta en dusj i lunkent vann og hvile litt. Det er best å kjøle ned lett rødhet med et aftersun-produkt fra NIVEA. Istedenfor en rik krem er det viktig å bruke en pleiende aftersun-lotion som er lett å påføre og som roer ned huden. 

NB: Dersom du har blitt ordentlig solbrent, fått blemmer, er svimmel og/eller har smerter, bør du kontakte lege!

Hvordan kan du bidra til at huden fornyer seg?

Solbrenthet er som regel en førstegrads forbrenning; Andregrads forbrenninger forekommer svært sjelden. Enten det er alvorlig eller ikke: Antall ganger barn blir solbrente når de er små, henger tett sammen med hudkreft som voksen. De bør derfor helt unngå å bli solbrente. Støtt hudens fornyelsesprosess med aftersun-produkter. Fuktighetsgivende produkter inneholder naturlige ingredienser som aloe vera, som beroliger huden og bidrar til fornyelse. Unngå solen noen dager til rødheten og solbrentheten har forsvunnet.

Førstehjelp fra naturen

Bruk en kald kompress laget av lin eller bomull eller bomullsklær bløtet i vann, for effektiv avkjøling og beskyttelse mot betennelser. 

De har en kjølende og antiinflammatorisk effekt. Våte omslag bløtlagt i planteolje eller grønn te gir også øyeblikkelig avkjøling ved solbrenthet: Tilsett noen dråper fløyelsblomst- eller kamille-essens i de kalde kompressene. Det er også viktig å avkjøle de berørte hudområdene i minst en til to timer og beskytte de fra solen neste dag. Det kan ta opptil en uke før solbrentheten er fullstendig leget.
Camomile

Beroligende kamille-essens

En kald kompress med kamille-essens kan roe ned huden på de berørte områdene.