Kvinner med kløende hud

Årsaker og tips mot kløe i huden

Oppdag hva som forårsaker kløe i huden og de beste behandlingene for kløe i huden

Hjelp mot kløe i huden: årsaker, behandlinger og tips

Kløende hud kan være ubehagelig og irriterende å håndtere, men hvis du er bekymret for din kløende hud vil du gjerne høre at det vanligvis ikke er et tegn på noe alvorlig. 
 
Så... hvorfor klør man? Det er mange grunner til at du kan oppleve kløende hud, den beste måten å tyde hva årsakene er; er å kategorisere den. Dette kan gjøres på området som er kløende eller om det er tilleggssymptomer som kløe på kroppen med eller uten kløe uten utslett.

Kløe på kroppen, huden i ansiktet, eller overalt?

Kroppen

 En av de vanligste årsakene til kløende hud er tørr hud, sesongmessige allergier eller når huden din har vært i kontakt med noe irriterende. Andre årsaker til kløe på kroppen, huden i ansiktet, kan være insektbitt som mygg, edderkopper eller andre insekter, disse bittene er så små at det er vanlig å ikke se dem, men kun oppleve kløen. Slike insektbitt er vanligvis ikke noe å bekymre seg for, men hvis kløen vedvarer, anbefaler vi at du oppsøker lege for videre undersøkelse. 

Ansiktet

Kløende hud i ansiktet er mest vanlig om vinteren, dette skyldes den kalde og tørre luften som kan føre til tørr og irritert hud i ansiktet. Sesongmessige allergier eller miljøallergier kan forårsake kløende hud over alt, spesielt kløe i ansiktet. Andre årsaker til kløende hud i ansiktet er mat-/medisinallergier samt rosacea som er en hudlidelse som gir kløe og prikking i kinnene.

Kløe over hele kroppen

Dette er ofte knyttet til hudsykdommer som eksem, xerose, skabb eller brannskader. I de fleste tilfeller er det viktig å merke seg at dette ikke er noe å bekymre seg for, men hvis kløen er langvarig kan det være verdt å bli sjekket da kløe over alt kan være knyttet til underliggende sykdommer som leversykdom, nyresykdom , diabetes, problemer med skjoldbruskkjertelen, anemi og lymfom.


Kløe uten utslett?

Den vanligste årsaken til kløende hud uten utslett er igjen tørr hud. Denne tørre huden er vanligvis et resultat av miljøfaktorer, hvis du har vært i solen for lenge, kalde vinterforhold, tørre forhold eller til og med hud som er overeksponert for vann. Tørr hud er forverres vanligvis når en person blir eldre ettersom huden eldes og mister noen av sine naturlige oljer over tid.
Gruppe kvinner som smiler

Kløende hud om natten?

Den tekniske termen som brukes for kløende hud om natten er nattlig kløe som kan være veldig ubehagelig å håndtere så mye at det gir deg søvnløse netter. Årsaker til kløende hud om natten kan deles inn i: 
 
 - Naturlige årsaker 
 
 - Medisinske årsaker 
Naturlige årsaker til kløende hud om natten er vanligvis relatert til døgnrytme; dette er den interne 24-timers syklusen kroppen går gjennom som svar på omgivelsene. Dette kan føre til kløende hud om natten ettersom både blodstrøm og kroppstemperatur øker om kvelden, denne økningen i hudtemperatur kan få huden til å føles kløende. Døgnrytmen frigjør også visse stoffer i kroppen din i løpet av dagen og dette varierer også etter tid på dagen. I løpet av natten frigjør kroppen flere cytokiner, noe som kan øke betennelsen samt en reduksjon i produksjonen av hormoner som kortikosteroider som reduserer betennelsen. 
 
Flere medisinske tilstander fører til kløende hud om natten, men det er viktig å huske å oppsøke fastlegen din før du bestemmer deg for at dette er årsaken og prøver å behandle den. De medisinske tilstandene inkluderer; Hudsykdommer (som eksem), insekter (skabb, lus eller veggedyr), nyresykdom eller leversykdom, anemi, skjoldbruskkjertelproblemer, leukemi eller lymfom eller til og med nervesykdom. 
 
Sinnet ditt kan faktisk være en av mange årsaker til kløende hud. Følelsen av kløende hud om natten kan forsterkes, dette er fordi det er travlere på dagtid, slik at du blir mer distrahert fra følelsen, mens sinnet ditt om natten kan fiksere på den kløende følelsen, slik at det virker verre enn det er.
Kvinne som bruker body lotion

Middel mot kløe i huden

Det finnes ulike behandlinger for kløende hud der ute, hvorav de fleste kan gjøres hjemme. For en umiddelbar middel mot kløe i huden, anbefaler vi at du bruker en kjølig våt kompress på det kløende området. Et håndkle med kaldt vann i 5 til 10 minutter kan være svært effektivt som et middel mot kløende hud over alt.
To jenter som smiler
For andre remedier mot kløende hud, spesielt kløende hud forårsaket av tørrhet, må det første du gjør være å fukte huden din. Vi anbefaler at du bruker en langvarig fuktighetskrem eller lotion som tilbyr intensivpleie, vi anbefaler NIVEA Body Milk Rich Nourishing
 
 
Hvis huden din er kløende og tørr på grunn av overeksponering av sol, anbefaler vi at du bruker en after-sun fuktighetskrem med aloe vera, som vår Moisturizing After Sun Lotion. Dette vil gi øyeblikkelig lindring og fuktighet til huden i opptil 48 timer. 
 
  
Hvis du har sensitiv hud, anbefaler vi at du bruker en fuktighetskrem eller dagkrem som er parfymefri, som vår Soothing 24H Moisture Day Cream, i tillegg til å gi fuktighet til huden din, er denne dagkremen SPF 15 og støtter hudens naturlige motstand mot irritasjoner .

Hvordan hindre at kløende hud oppstår

For å hindre at kløende hud oppstår, er det forholdsregler du kan ta. Disse kan være forholdsregler når det gjelder produktene du bruker, miljøet du utsetter huden din for og til og med klærne du har på deg. 
 
Når det gjelder miljøet du utsetter huden din for bør du unngå ekstreme temperaturendringer. De optimale forholdene for å unngå kløende hud er et nøytralt fuktig miljø. Hvis du er utsatt for tørr hud og eksem, så anbefales en luftfukter om vinteren. 
  
Klærne du bruker kan bidra til å stoppe kløen. Vi råder deg til å bruke løstsittende bomullsklær samt unngå stoffer som ull og syntetiske materialer. Disse kan irritere huden ytterligere og føre til intens kløe, spesielt for de med sensitiv hud.

For å konkludere

Hovedpoenget når det gjelder kløende hud er at dette er noe du ikke bør bekymre deg for, da årsaken til kløende hud i de fleste tilfeller er ganske rutinemessig og ikke har noen reell skade eller risiko. Hvis du oppdager at kløen vedvarer i en lengre periode, er det best å oppsøke en lege personlig for en nærmere undersøkelse.

Hvis du vil unngå fremtidige problemer med kløende hud, bør du overvåke tilstandene du utsetter huden din for, samt produktene du påfører huden din. Som nevnt stammer den vanligste årsaken til kløende hud fra tørr hud - for å unngå dette, utforsk vårt utvalg av bodylotions og velg den rette for deg.

Kvinne som bruker body lotion