SPRUKNE FINGERTUPPER

Lær mer om de ulike årsakene til tørre sprekker på fingertuppene. Finn ut hvordan du kan lege tørre fingertupper og hindre at de sprekker i første omgang.

TØRRE FINGERTUPPER

Dersom du noen gang har hatt såre fingertupper, vet du akkurat hvor vonde de kan være: selv de enkleste oppgaver, som det å skrive på tastaturet, kneppe en skjorte eller skru lokket av et syltetøyglass, kan gjøre veldig vondt.

I milde tilfeller kan sprukne hender være en plage som kan lindres ved bruk av fuktighetsgivende kremer og håndbeskyttelse. I de mer alvorlige tilfellene kan imidlertid tørre fingertupper forårsake store smerter og blødninger – og det kan til og med være nødvendig å gå til legen.

Les videre for tips om hvordan du kan lindre såre fingertupper.
SPRUKNE HENDER

HVA FORÅRSAKER SPRUKNE FINGERTUPPER?

Det er mange medisinske og miljømessige grunner til at fingertuppene dine sprekker. Tørr hud, også kjent som xerose eller xerodermi, er den vanligste årsaken til sprukne fingertupper, og xerose skyldes en rekke ting:

 • Kaldt klima – folk sliter ofte med tørre, sprekker på fingertuppene om vinteren. Dette skjer fordi den kalde luften inneholder mindre fuktighet og etterlater huden din med en følelse av å være rå og tørr.
 • Når den kalde luften kommer inn i hjemmet ditt om vinteren og våren, tørker den ut inneluften, noe som gjør huden din tørrere og mer utsatt for irritasjon.
 • Eksponering for varmtvann kan redusere fuktighetsnivåene i huden din.
 • Kjemikaliene i rengjøringprodukter som du bruker i hjemmet, kan irritere huden din og tørke ut hendene dine.
 • Medisinsk behandling: Visse medisinske behandlinger, som kolesterolmedisiner og diuretika, har tørr hud oppført som en potensiell bivirkning.
   

Det finnes andre hudsykdommer, slik som psoriasis og eksem, som kan gjøre huden din svært tørr og føre til sprekker.


Nedarvede hudsykdommer, slik som ichthyosis vulgaris, kan også tørke ut hendene dine. Det samme kan også underliggende helseproblemer, slik som diabetes og en underaktiv skjoldbruskkjertel.

SÅRE FINGERTUPPER

SLIK FORHINDRER DU SPRUKNE FINGERTUPPER

Den beste behandlingen for sprukne hender er forebygging:

 • Smør hendene dine med NIVEA Smooth Care Hand Cream flere ganger om dagen, eller påfør NIVEA Hand Cream Repair & Care daglig for 24-timers beskyttende pleie og effektiv lindring av tørre, sprukne hender.
 • Unngå overdreven håndvask.
  Bruk milde såper, slik som NIVEA Creme Soft Soap Bar, som beskytter hendene dine under håndvask og ikke tørker dem ut.
 • Velg fuktighetsprodukter som inneholder sheasmør. Dette vil gi hudcellefornyelsen din et løft, hjelpe regenereringsprosessen for huden din og reparere skadede hudceller.
 • Bruk hansker dersom du regelmessig vasker opp med varmt vann.
 • Motstå fristelsen til å ta lange, varme bad – gå for en kort dusj i lunkent vann istedenfor
PLEIE SÅRE FINGERTUPPER

SLIK LEGER DU SPRUKNE FINGERTUPPER

Dersom fingertuppene dine allerede er sprukket, hjelper trinnene ovenfor deg med å lege dem. Det er viktig at du tar godt vare på hendene dine ved å tilføre dem regelmessig fuktighet og passe på at de beskyttes mot kjemikalier, varmt vann og kaldt vær.  
                                                                                                   
Det følgende kan også bidra til å lege fingertuppene:

 • Bruk en flytende hudbandasje til å forsegle sprekkene fullstendig. Mange bandasjetyper er tilgjengelige, og de selges også over disk.
 • Bruk engangshansker til å dekke over de sprukne fingertuppene dine for å hindre ytterligere skade.

Dersom de sprukne fingertuppene dine fortsetter å være irritert og ikke ser ut til å bli bedre, anbefaler vi at du tar kontakt med legen din.