mann som smiler

Hvordan barberer du deg riktig: Tips for jevn, irritasjonsfri pleie i en seks-trinns rutine

Oppdag trinnene for å barbere deg riktig og mestre en ren, tett barbering uten irritasjon.

en mann som berører ansiktet hans

Hvorfor er det viktig for menn å lære riktig barbering?

For menn er det å oppnå en jevn og irritasjonsfri barbering ikke bare en daglig rutine; det er en avgjørende del av personlig pleie. Barbering, selv om den tilsynelatende er enkel, krever teknikk, omsorg og de riktige produktene. Å bruke riktig teknikk er viktig av en rekke årsaker, inkludert:
 
Oppnå en tett og behagelig barbering, og etterlater huden glatt og irritasjonsfri,
Forhindre vanlige barberingsproblemer som barberutslett, inngrodde hår og hakk eller kutt,
Minimerer risikoen for ubehag etter barbering og opprettholder hudens generelle helse og utseende.
 
Til syvende og sist kan det å mestre kunsten å barbere seg forbedre pleierutinen, øke selvtilliten og bidra til et velpleiet og velstelt utseende. Denne omfattende guiden utforsker alt som trengs for barbering, fra forberedelser til barbering skreddersydd for spesifikke hudtyper, til kunsten å bruke barberhøvelen riktig. Enten det er en nybegynner eller en erfaren barberer som ønsker å forbedre teknikken sin, vil denne guiden hjelpe deg med å oppnå en trygg og komfortabel barbering, samtidig som huden holder seg sunn og ser best mulig ut.

Faktaoversikt

Hvorfor riktig barbering er viktig

  1. Oppnår en jevn, irritasjonsfri barbering
  2. Forebygging av vanlige problemer som barberutslett og inngrodde hår
  3. Opprettholde hudens generelle helse og utseende

Hvordan barbere seg med barberhøvel

Ved barbering er det viktig å forberede huden ved å fukte den. Dette vil bidra til å myke opp hårene i ansiktet. Å påføre en krem eller gel på ønsket barberområde vil også bidra til å redusere friksjonen og sikre en jevnere barbering. Det er da viktig å barbere seg i samme retning som håret vokser og skylle høvelen etter hvert strøk, for å unngå å forårsake utslett.
ung mann som barberer seg
Forberedelse før barbering for menn

Forstå huden din

Det er fem vanlige hudtyper som kan gi utfordringer når det kommer til barbering, noe som gjør det viktig å vite om:
 
Normal hud: vanligvis den enkleste huden å barbere
 
Fet hud: utsatt for tette porer som kan føre til irritasjon og ujevn barbering
 
Tørr hud: kan være utsatt for irritasjon og følsom for friksjon
 
Kombinasjonshud: ligner på tørr hud i T-sonen, og mer fet på resten av ansiktet.
  
Sensitiv hud: kan reagere negativt på produktene, noe som betyr at det er bedre å bruke produkter anbefalt for sensitiv hud.
Forberedelse før barbering

Samle de riktige verktøyene

For å barbere huden riktig er det viktig å bruke de riktige verktøyene og produktene. Du vil trenge:

En barberhøvel av god kvalitet (for tørr til sensitiv hud, bruk ikke mer enn 3 knivblader, noe som kan forsterke tørrheten og overeksfoliere huden)

En barberkrem som passer din hudtype

En etterbarberingsbalsam eller -krem som passer din hudtype

En fuktighetskrem
ung mann som bruker Nivea Men Sensitive After Shave Balm
Forberedelse før barbering

Hudpleie før barbering

En godt strukturert hudpleierutine før barbering for menn har stor betydning for de som søker en optimal barberingsopplevelse. Det fungerer som et forberedende trinn, mykgjør skjegget og åpner porene, reduserer risikoen for irritasjon og inngrodde hår. Det gir også en mulighet til å løse spesifikke hudproblemer, sikre en jevnere, tettere barbering og fremme hudens generelle helse.
 

Slik barberer du deg riktig

Den beste måten å barbere seg på avhenger av området du fokuserer på.  Du vil ikke bruke de samme produktene til å barbere ansiktet som kroppen din.
mann som bruker Nivea Men Sensitive Pro Menalist Face and Beard Wash
Slik barberer du deg riktig

Seks trinns barberingsrutine

1.  Rense

Før barbering er det avgjørende å rense huden for å fjerne bakterier som kan føre til infeksjon dersom det skulle oppstå utilsiktede kutt. Bruk av varmt vann under rensing slapper ikke bare av huden din, men åpner også opp porene dine, minimerer sjansene for inngrodde hår og reduserer irritasjon. 
 
Utforsk NIVEA-serien med ansiktsvaskeprodukter for å kickstarte din førbarberingsrutine for et oppfrisket og rent ansikt.
2. Eksfolier 

Eksfoliering før du barberer skjegget er viktig, siden det hindrer barberhøvelen i å fange opp for mange døde hudceller som kan tette til bladene og gjøre den ineffektiv. Eksfoliering hjelper derfor for å få en tett barbering. 
 
NIVEA MEN Protect & Care Face Scrub er beriket med Aloe Vera og Provitamin B for å foredle og jevne ut hudens utseende ved å fjerne døde hudceller. Tilpasset alle hudtyper, kan du enkelt introdusere den i hudpleierutinen din for å forberede huden til barbering.
ung mann som bruker Nivea barberkrem

3. Påfør barberkrem

Barberkrem kan bidra til å forhindre at huden din blir irritert, men også for å få en glattbarbert effekt. For best mulig påføring sprer du kremen, gelen eller skummet i en oppadgående bevegelse. Dette vil bidra til å løfte hårene opp for å barbere dem lettere.
 
NIVEA MEN tilbyr et bredt utvalg av barberkremer og gel for normal til sensitiv hud. 

 

4. Begynn å barbere

For en tett barbering, bruk små strøk og begynn med kinnene, arbeid helt ned til nakken - som er den mest følsomme delen.
  
Det kan være vanskeligere rundt leppene og kjevelinjen på grunn av vinkelen. For å gjøre det lettere kan du puste kinnene ut for å gjøre overflaten mer tilgjengelig.
  
Husk å skylle bladet mellom strøkene og barbere i den retningen håret vokser. Dette vil bidra til å unngå irritasjon og oppnå en glattere barbering.
 
  
Når du er ferdig, skyll ansiktet med varmt vann og la det lufttørke før du går videre til neste trinn.
 
Ikke glem å rengjøre og tørke av barberhøvelen med en ren klut, og oppbevar den på et tørt sted etter hver bruk. Å gjøre dette vil forhindre at bakterier og rust fester seg til bladet, noe som kan være en risiko hvis du noen gang kutter deg med det.


5. Påfør etterbarberingsvann
 

Etterbarberingsbalsam er gunstig for huden din, siden den bidrar til å redusere irritasjon, barberutslett og hakk som kan oppstå etter barbering. Ingredienser som E-vitamin og Aloe Vera er ingredienser som ofte finnes i aftershavebalsam, noe som bidrar til å holde huden sunn og lindre brannsår og hudskader. Det rengjør porer for eventuelle bakterier og forsegler dem igjen for å forhindre at ytterligere smuss kommer inn i den. 
 
NIVEA MEN Sensitive After Shave Balm lindrer umiddelbart huden for fem tegn på irritasjon (svie, rødhet, tørrhet, stramhet, kløe) og gir langvarig fuktighet. Dens formel er alkoholfri og inneholder kamilleekstrakt for en ikke-fettete og hurtigabsorberende virkning.

Nivea Men Sensitive Pro Ultra Calming After Shave Balm
6. Påfør fuktighetskremen

Det er viktig å bruke fuktighetskrem etter barbering. Ved barbering kan ikke bare hår sette seg fast mellom bladene, men det kan også tynne lag med død hud fra det øverste hudlaget. 
Dette er ikke skadelig for huden din, men barbering gjør den mer sårbar for forurensninger og bakterier.
Å påføre fuktighetskrem vil derfor bidra til å beholde fuktigheten i huden din og legge til en barriere for huden din.
 
NIVEA MEN tilbyr en rekke fuktighetskremer for ulike hudtyper og behov. The NIVEA MEN Sensitive Face Moisturiser SPF 15 er et ideelt valg for de som opplever hudirritasjon. Den er beriket med beroligende kamilleekstrakt og hudforsterkende E-vitamin for å lindre de fem vanligste tegnene på hudirritasjon. 
 

7. Påfør solfaktor (AM)

Solfaktor er svært viktig i din daglige rutine, uansett omstendigheter. Etter barbering kan fjerning av døde hudceller bety at huden din er enda mer følsom for UV-stråler.
 
Å påføre solfaktor i ansiktet ditt kan hjelpe deg med å tilby et nivå av beskyttelse mot UV-stråler. en mann i dusjen
Slik barberer du deg riktig

Hvordan barberer du kroppen din?

Fukt huden din: for å barbere deler av kroppen din, er et godt første skritt å dusje med varmt vann på forhånd og eksfoliere samtidig. Dette vil bidra til å myke opp huden din, men også fjerne død hud.


Påfør barberkrem: du bør bruke barberkrem og ikke såpe til å barbere deg.Sistnevnte kan ha en sterk effekt på huden din, tørke den ut og forårsake flassende hud.


Barbering: i motsetning til ansiktet ditt, ønsker du å barbere mot vekstretningen.


Skyll med kaldt vann: Når du forbereder huden din til barbering, vil du at porene skal åpne seg, men når det er ferdig, vil du at de skal lukkes igjen. Skylling med kaldt vann vil gjøre det mulig for porene å lukke seg igjen og forhindre at bakterier kommer inn.


Avslutt med en fuktighetskrem: å påføre fuktighetskrem vil bidra til å unngå flasset hud. NIVEA Express Hydration Pump Body Lotion er satt sammen av NIVEAs Deep Moisture Serum og sjømineraler for å beskytte huden og gi 48-timers fuktighet, uten å etterlate et fettete utseende.

Å velge riktig barberhøvel

Å velge riktig barberhøvel for deg er viktig, avhengig av hudtype, men også hvilken type barbering du ønsker. Når det gjelder valg, er det fem primære typer barberhøvler, hver best egnet for ulike barberingsbehov:

  1. Engangs barberhøvler: Disse barberhøvlene er vanligvis rimelige og designet for å brukes et begrenset antall ganger. De er best for rask barbering på farten, men gir kanskje ikke den jevneste barberingen. Engangsbarberhøvler er egnet for personer med fet eller ikke-sensitiv hud.
  2. Kasett-barberhøvler: Kasett-barberhøvler har utskiftbare bladkassetter og er den mest populære typen. De bruker ofte flere blader for en tettere barbering og passer for alle hudtyper. De er allsidige og gir en jevn barbering, noe som gjør dem til et foretrukket valg for hverdagsrutiner. For barbering av nakkehår, se etter en med et svingbart hode, da dette vil hjelpe deg med å navigere i nakkens konturer.
  3. Sikkerhetshøvler: Sikkerhetshøveler har beskyttende metallbiter som reduserer risikoen for kutt. De krever mer stell og rengjøring, men er et utmerket alternativ til vanlige barbermaskiner. Sikkerhetshøvler fungerer godt for personer med tørr eller fet hud, som ønsker en tradisjonell barberingsopplevelse.
  4. Elektrisk barberhøvel: Elektriske barberhøvler kommer i to typer: tørre og våte. Tørrhøvel er egnet for personer med fet hud, mens våte barberhøvler fungerer bra for både fet og tørr hudtyper. De tilbyr bekvemmelighet og en rimelig tett barbering, og kan fungere godt på nakkeområdet.
  5. Rette barberhøvler: Rette barberhøvler gir den nærmeste barberingen, men krever mest dyktighet og omsorg. De brukes vanligvis av erfarne barberere og profesjonelle barberere. Rette barberhøvler kan fungere for ulike hudtyper, men krever presisjon og en stødig hånd.

Valget av barberhøvel avhenger av hudtype, barberingspreferanser og ferdighetsnivå. Alt tatt i betraktning er det viktig å velge den som passer med dine behov for den beste barberingsopplevelsen.


ung mann bruker Nivea barberskum i ansiktet
Hvordan trimme et skjegg?

Trimming og forming

Finn formen på skjegget ditt: Hvis ansiktet ditt er rundt, kan et tykkere skjegg få det til å se bedre ut. Hvis ansiktet ditt er slankt, er en slankere skjeggstil best. Dette er spesielt viktig ettersom du fortsetter å la skjegget gro gjennom resten av vinteren.
 
Sørg for at skjegghåret ditt er barbert i samme retning: Klipp de bortkommene hårene og de som er for lange basert på skjeggformen og lengden som passer ansiktet ditt best. Husk dette, spesielt hvis du gror skjegget litt lenger enn vanlig.
 
Trim kinnskjegget: bli kvitt eventuelle hår som dukker opp på kinnene over skjeggets naturlige linje.
 
Definer halslinjen din: bruk en barberhøvel eller en veldig presis skjeggtrimmer for å lage en tydelig halslinje for skjegget ditt.
 
Rydd opp området rundt leppene dine: sørg for at det ikke går hår over dem. Etterpå, vær nøye når du trimmer neseborene også.
Tørrbarbering

Hva er tørrbarbering

Tørrbarbering er en metode for barbering som ikke involverer bruk av barbersåpe, krem, vann eller noe smøremiddel. Vanligvis utført med en elektrisk barbermaskin, er tørrbarbering kjent for sin hastighet sammenlignet med tradisjonell våtbarbering.
 
ung mann med blå øyne
Tørrbarbering

Fordeler med tørrbarbering

Tid og bekvemmelighet: dagens barberhøvelteknologi har gjort det enkelt for menn å nyte en rask barbering. Du trenger bare å sette inn et batteri i den elektriske barbermaskinen eller ta en barberhøvel i engangskassetter fra emballasjen, og du er klar til å begynne å barbere
 
Ikke behov for vann eller skum: Når hårene dine er tørre, er de stive, så barberhøvelen berører ikke huden din så tett. Dette bidrar til å forebygge inngrodde hår som kan utvikle seg til barbernupper fordi barberhøvelen ikke kutter håret under huden din
Tørrbarbering

Ulemper med tørrbarbering

Ikke veldig effektiv: Tørrbarbering vil neppe gi deg en tett og jevn barbering. Faktisk, når du tørrbarberer, kan du oppleve at du må barbere deg oftere, fordi håret ditt kan begynne å vises igjen mot slutten av dagen.
 
Ubehag i huden: Personer med sensitiv hud bør være forsiktige med tørrbarbering. Uten skum for å dempe bladet og uten vann for å holde huden fuktig, kan den bli sår og irritert når bladet klipper håret. De med tørr hud kan føle enda mer ubehag fordi det ikke vil føles glatt under hele barberingsprosessen.
Tørrbarbering

For å få de beste resultatene under tørrbarbering:

Unngå barbering så snart du våkner, noe som kan gjøre det vanskeligere å få en tett barbering. Vask deretter huden din først for å myke opp håret og begynn å barbere sakte med forsiktige strøk. 
 
Når du er ferdig med barberingen, sørg for å holde barberhøvelen ren for hår og hudrester. Avslutt deretter med en fuktighetskrem.
Sammendrag

Mestre kunsten å barbere på et øyeblikk

Å oppnå en vellykket barbering innebærer nøye forberedelse og vurdering av dine individuelle behov. Enten du barberer ansiktet eller kroppen, er det avgjørende å forstå hudtype. Å velge de riktige verktøyene og produktene, som barberhøvler, barberkrem og etterbarberingsbalsam, kan forbedre barberingsopplevelsen betraktelig.

For en jevn barbering er det viktig å følge en riktig rutine, inkludert rensing, eksfoliering, påføring av barberkrem og bruk av små, forsiktige strøk under barberingen. Etterbarberingsvann og fuktighetskrem spiller en betydelig rolle for å opprettholde hudens helse.

Tørrbarbering med en elektrisk barberhøvel tilbyr bekvemmelighet, men gir kanskje ikke den tetteste barberingen. Det er viktig å veie fordeler og ulemper og følge beste praksis for optimale resultater.

Husk at nøkkelen til vellykket barbering er personlig pleie og oppmerksomhet til dine unike behov og preferanser.

 

Ofte stilte spørsmål

Spørsmål 1: Er det nødvendig å bruke barberkrem eller gel, eller kan jeg barbere meg uten?

Svar 1: Bruk av barberkrem eller gel anbefales på det sterkeste fordi de hjelper til med å smøre huden og håret, og gjør barberingsprosessen jevnere samtidig som risikoen for irritasjon og kutt reduseres.

Spørsmål 2: Hvor ofte bør jeg bytte barberblader?

Svar 2: Det anbefales å bytte barberblad regelmessig, vanligvis etter 5-10 bruk, avhengig av bladets kvalitet og hårtype. Sløve blad kan føre til irritasjon og kutt.

Spørsmål 3: Kan jeg barbere mot hårvekstretningen for en tettere barbering?

Svar 3: Mens barbering mot håret kan gi en tettere barbering, øker det også risikoen for irritasjon og inngrodde hår. Det er best å barbere seg i retning av hårvekst, spesielt i ansiktet og hvis du har sensitiv hud.

Spørsmål 4: Hvordan kan jeg forhindre barberutslett og irritasjon?

Svar 4: For å forhindre barberutslett og irritasjon, sørg for at huden din er godt forberedt med varmt vann, eksfolierer, bruk en kvalitetsbarberkrem og opprettholder en riktig barberingsteknikk. Å bruke etterbarberingsbalsam kan også bidra til å berolige huden.

Spørsmål 5: Finnes det spesifikke produkter for sensitiv hud?

Svar 5: Ja, NIVEA tilbyr barberprodukter designet for sensitiv hud. NIVEA MEN Sensitive produkter inneholder vanligvis beroligende ingredienser som kamille og hamamelis for å minimere irritasjon.

Spørsmål 6: Er det greit med tørrbarbering

Svar 6: Tørrbarbering er ikke ideelt siden alle ulempene med barbering er enda mer fremtredende, slik som hudirritasjon, kutt, flassende hud, brennende følelse osv. Tørrbarbering er ok av og til, men du bør ikke bruke denne metoden regelmessig for hudens skyld.

Spørsmål 7: Hvordan barbere barten min?

Svar 7: Siden ansiktet er et sensitivt område, bør du barbere deg nedover for å unngå barberutslett eller inngrodde hår. Du bør derfor bruke små strøk nedover og skylle bladet mellom de fleste for å optimalisere det endelige resultatet. Du kan blåse opp kinnene og munnområdet for å gjøre det lettere

Spørsmål 8: Hvordan barbere seg for første gang?

Svar 8: De første hårstråene på gutter kommer vanligvis rundt 13-14 års alderen, men det varierer mye. Forbered huden din ved å rense med varmt vann, bruk litt barbergel på de områdene av ansiktet du vil barbere. Du kan nå bruke korte og langsomme drag fra topp til ned. Husk å ikke trykke for hardt, men trykk likevel litt for å la bladet fange håret.
  
Ikke bli redd hvis du kutter deg litt, det vil skje en dag. Bare sørg for å desinfisere såret etterpå.

Spørsmål 9: Bør jeg barbere meg før eller etter en dusj?

Svar 9: Barbering etter dusjen er best siden det gjør at huden blir mykere og porene åpnes, noe som er mer ideelt for sensitiv hud. Hvis du har tørr hud og barberer deg før du dusjer, kan det føre til ytterligere irritasjon.