kvinne som unngår akne

NIVEA akne behandling guide

Alt du trenger å vite om hva som forårsaker akne og hvordan du kan bli kvitt dem.


NIVEA akne behandling guide

Akne har en tendens til å angå alle på et tidspunkt i livet. De forårsaker kviser og altfor fet hud, og er ofte ganske smertefullt. Hvis du leter etter en måte å bedre akne på, ønsker å vite mer om de forskjellige typene akne, eller leter etter en rutine for å ta vare på akne-utsatt hud, har du kommet til rett sted.

Så, hva er akne?

Akne refererer til langvarige utbrudd av kviser eller urenheter.
 
 Folk opplever ofte at de får akneutbrudd i ansiktet. Noen mennesker opplever imidlertid akneutbrudd i ansiktet på ryggen eller til og med brystet. I disse tilfellene er det en god idé å oppsøke lege, da du sannsynligvis har et mer alvorlig tilfelle av akne.

Hvem får akne?

Alle kan oppleve et akne-relatert utbrudd. Faktisk er rundt 95 % av personer i alderen 11 til 30 år påvirket av akne til en viss grad. Og omtrent 3 % av voksne over 35 år vil oppleve akne. Det er en utbredt hudbekymring som kan påvirke hvem som helst.


De seks akne typer

Her er de seks akne typer, men det kan være vanskelig å skille mellom dem. 
 
kvinne som renser ansiktet med en bomullspute

1. Acne Comedonica
 Dette er den mildeste formen for akne og kjennetegnes ved de ubetenne hudormene som vil oppstå i den fete t-sonen.
 
 2. Acne Papulopustulosa
 Denne middels til alvorlige formen for akne trenger dypere inn i huden med irriterende kviser. I noen tilfeller kan dette forårsake smertefull betennelse. 
 
 3. Acne Vulgaris 
 Dette er den vanligste typen akne. Den viser seg som samlinger av kviser og fet hud. Det forsvinner vanligvis når puberteten er over.
 
 4. Acne Conglobata 
 Dette er den mest alvorlige formen for acne vulgaris. Det viser seg som klumper, abscesser og pustler som kan føre til merkbare arrdannelser.
 
 5. Acne Inversa
 Dette er en kronisk form for akne som opptrer i faser. De er mer alvorlige og forekommer over hele kroppen, i områder som skuldre og lysken. Hos denne typen dannes det små klumper under huden som kan utvikle seg til abscesser eller pustler.
 
 6. Mallorca-akne
 Disse forekommer ofte etter langvarig soleksponering. Mallorca-akne viser seg som små kviser som følge av kombinasjonen av intens UV-stråling og oljete solbeskyttelsesprodukter. Heldigvis er det lett å finne spesialiserte solkremer for oljete og akneutsatt hud.
 
 NIVEA anbefaler alltid at du konsulterer en autorisert hudlege eller til og med fastlegen din for ytterligere hjelp og råd – spesielt hvis du opplever mye smerte på grunn av akneutbruddene dine.

Seks typer av kviser

1. Hudormer – disse er små tilstoppede porer. De kan virke svarte eller gule i fargen. De kan bli betente hvis de plukkes på, så det er lurt å legge bort pinsetten og velge et godt rensemiddel i stedet.
 
 2. Whiteheads - disse ligner på hudormer, men er ofte hvite (derav navnet).
 
 3. Papler - små, røde kviser som kan være ganske smertefulle. 
 
 4. Pustler – papler blir ofte til pustler. Innholdet kan bli betent og pustler har ofte en hvit tupp. Vær så snill, ikke la deg friste til å plukke på dem! Velg heller en behandlingskrem. 
 
 5. Noduler – store harde klumper som bygger seg opp under hudens overflate og kan være smertefulle.
 
 6. Cyster - disse kan være ekstremt smertefulle. De ligner på byller under huden, og fordi de oppstår dypt inne i huden, medfører de størst risiko for arrdannelse. 
 
 
 Unngå alltid å plukke på kviser. Du vil tilføre nye bakterier og kan potensielt forårsake en større infeksjon. Fokuser heller på å holde huden ren og bruk en kvisekrem tilpasset din hudtype.
 
 Husk at det kan være veldigt vanskelig å selvdiagnostisere din aknetype og type kviser. Hvis du er bekymret eller overdrevent plaget av akne, er det en god idé å snakke med en farmasøyt, fastlege eller hudlege om videre medisinsk behandling.

kvinne med en skrubbegel i ansiktet


Har du akneutbrudd?

Et akneutbrudd kan ved første øyekast se ut som hudrensing. Så huden kan bli veldig uren, fet, rød og irritert. Men det er noen viktige forskjeller.
 
 Hudrensing har en tendens til å skje etter at du har prøvd et helt nytt hudprodukt med sterkere kjemikalier, for eksempel et produkt som inneholder antialdringsingrediensen retinol. Det kan være en ganske lokal reaksjon – så den dukker kanskje bare opp der det nye, sterkere produktet ble brukt. 
 
 Høres det ut som deg? Hvis ikke, les videre om noen viktige årsaker til akneutbrudd.

Har du akneutbrudd?

Hvorfor får man akne?

Det er mange ting som kan forårsake akneutbrudd. Fra kostholdet ditt til rengjøring av sminkekostene dine. Noen ganger kan bruk av produkter som ikke passer din hudtype til og med forårsake et utbrudd av akne. 
 
Svart jente med en rosa blomst

Her er fire nøkkelfaktorer som kan forårsake mer alvorlige og langvarige akneutbrudd:
 
 1. Hormoner
 Akne er ofte knyttet til forandring i hormoner, og det er derfor folk ofte vil oppleve sitt første utbrudd av akne i tenårene. Men det er viktig å merke seg at det kan oppstå når som helst i livet ditt. 
 
 2. Blokkerte porer
 Overflødig olje, døde hudceller og til og med sminke kan blokkere porene dine. Denne oppbyggingen fremmer bakterievekst som igjen fører til kviser.
 
 3. Miljøårsaker
 Hvis du bor eller jobber i nærheten av større veier og byer, blir huden din utsatt for forurensning og luften er full av støv og skitt. Dette kan feste seg til ansiktet ditt og blokkere porene dine – så det er en god idé å vaske ansiktet på slutten av hver dag.
 
 4. Genetikk
 Dessverre kan du arve en genetisk disposisjon for akne. Dette kan avgjøre hvor alvorlige utbruddene dine er.

Forebygging av akne

Her er noen enkle måter å forhindre akneutbrudd. 
 

 
kvinne smilende

1. Gjennomfør en spesifikk hudpleierutine

NIVEA akne behandling og kurer kan hjelpe deg med å forebygge – og helbrede – akneutbrudd. Oppdag vårt utvalg av NIVEA micellærvann, laget med milde formler for å rense og berolige huden. De er ideelle alt-i-ett-rensemidler som hjelper til med å fjerne smuss, sminke og bakterier.
 
 Hvordan gjør de det? Vel, micellærvann pumpes fullt av supersmå partikler kalt "miceller". Disse tiltrekker seg og fanger smuss og urenheter slik at du kan tørke dem bort med bomullputen din, og etterlate huden din ren og frisk. 
 

 

2. Forbedre dine daglige rutiner

Å vite hvilke produkter du skal bruke er det første trinnet. Men å sørge for å bruke dem kan være en annen utfordring i seg selv. 
 
 Sørg for å vaske ansiktet regelmessig morgen og kveld - dette er avgjørende fordi det holder huden din ren og fri for urenheter.
 
 Les etikettene på alle produktene dine for å sikre at du ikke bruker for mye. For eksempel bør noen kjemiske eksfolieringsmidler kun brukes om kvelden og kun to ganger i uken. Så hvis du overskrider det, kan du skade hudbarrieren din ytterligere. 

 

3. Du er det du spiser

Sørg for å drikke mye vann for å skylle ut systemet og holde huden ren. Du vet sikkert allerede at huden trenger mye hydrering, men du kan ikke gjøre det bare gjennom aktuelle behandlinger. Prøv å drikke åtte glass vann om dagen konsekvent, og du bør begynne å se en forskjell. 
 
 Å spise vitaminrik mat som spinat, gulrøtter, grønnkål, papaya, honningmelon og søtpoteter kan bidra til å holde A-vitamin-nivået høyt - det er viktig for en sunn og glødende hud. Og C-vitamin holder ikke bare forkjølelser unna – det bidrar også til sunn hud. Så sørg for å spise en appelsin eller tilsett litt sitron i vannet når du kan. 
 
 Det er bra å unngå sjokolade hvis du kjemper mot kviser ... men mørk sjokolade er unntaket fra regelen. Den inneholder høye nivåer av Omega-6 fettsyrer som stimulerer hudregenerering og hårvekst. Det er også bra for beinhelsen og kan til og med bidra til å regulere stoffskiftet. Så å spise en firkant eller to per dag er faktisk en god idé.

NIVEA Derma Active-serie for akne

Som nevnt tidligere, fungerer den perfekte hudpleierutinen som en måte å forhindre akne på. Men å velge riktig sett med produkter for å bekjempe akne kan ofte være en overveldende prosess. Nedenfor kan du finne informasjon om våre nyeste akne-hudpleieprodukter, NIVEA Derma Active-serien, og hvordan disse produktene kan fungere som løsninger på akneproblemer.

NIVEA Derma Active-serien består av fire forskjellige produkttyper og adresserer utfordringene som ofte oppleves med uren hud ved å redusere synligheten av akne og forhindre akne på huden din. Dette gjøres gjennom motivet om å anerkjenne alle hudtyper, utarbeide en veganvennlig formel som er effektiv og egnet for alle, og gir en foryngende hudpleieopplevelse for langvarig bruk. The Derma Skin Clear Overnight Exfoliator beriker og fornyer huden din gjennom høye konsentrasjoner av salisylsyre og glykolsyre. Eksfoliatoren hjelper til med å fjerne døde celler, jevner ut hudens overflate, lar den bekjempe urenheter og forhindrer at de dukker opp ytterligere.

Hvordan bli kvitt akne

Akne kan være en stressende og smertefull tilstand. Men det er mange ting du kan gjøre for å forbedre situasjonen din. Og husk, prøv å ikke stresse – det kan gjøre problemet verre.
 
 Les videre for å finne ut om akne kan forsvinne av seg selv, hvor lenge et utbrudd kan vare, og oppdag noen akne behandling alternativer.

Hvordan bli kvitt akne

Går akne over av seg selv?

Det er veldig vanskelig å svare på dette spørsmålet! Akne er ofte smertefullt, irriterende og vanskelig å behandle. Noen mennesker kan oppleve at livsstilsendringer påvirker hyppigheten av hudpleieproblemer. Når det gjelder mer alvorlige og smertefulle tilfeller av akne, er det viktig å finne en løsning. Den langvarige smerten og irritasjonen kan få deg til å føle deg litt nedfor til tider. Hvis du finner ut at dette er tilfelle, anbefaler NIVEA deg alltid å snakke med en lege.

Hvordan bli kvitt akne

Hvor lenge varer et akneutbrudd?

Det er ikke noe endelig svar på dette spørsmålet. Det er frustrerende, men et akneutbrudd kan vare i måneder. Det varierer fra person til person.
 
 Smertefulle, svært synlige kviser kan forårsake mye stress - så hvis du føler deg nedstemt på grunn av huden din, anbefaler NIVEA at du konsulterer en lege for å få hjelp.

Hvordan bli kvitt akne

Akne behandling alternativer

kvinne smilende

1. Hjemmeremedier

Det er hjemme-balsamer og tinkturer du kan prøve for å forsøke å forbedre et akneutbrudd. Husk å være forsiktig og sjekk med en hudlege eller lege før du prøver disse - spesielt hvis du har sensitiv hud.
 
 Noen essensielle oljer som tetre-olje og jojoba kan øke helbredelsen – men ikke bruk oljene alene da de er svært konsentrerte. Prøv heller å blande disse med en gel eller fuktighetskrem og påfør ansiktet. 
 
Aloe vera er et annet flott alternativ. Det er naturlig antibakterielt og anti-inflammatorisk, så det bør ha en fin og beroligende effekt på kviser. Sørg alltid for å påføre Aloe Vera-gelen på nyrenset hud.
 
 Har du dem ikke i huset? Sjekk om du har honning på kjøkkenet. Det er en fantastisk antimikrobiell behandling av kviser. Bruk en ren finger og ha nyrenset hud, påfør en liten mengde med honning for å flekkvis behandle utbruddet ditt. 

2. Medisiner

 Hvis du ønsker å bruke en medisin for å behandle akne, er en farmasøyt et godt sted å starte. De kan ofte anbefale behandlinger og kremer som ikke krever resept for å få tak i. 
 
 Men hvis disse reseptfrie behandlingene ikke virker og du mister håpet, bør du vurdere en reseptbelagt behandling. Dette krever selvfølgelig at du besøker en lege eller autorisert hudlege for mer spesialisert behandling - og selvfølgelig resept.

 

3. Alternative behandlinger

 Noen mennesker har flaks med mer naturlige, alternative behandlinger. Det finnes alternativer som Ayurveda, kinesiologi, Bach-blomster, tradisjonell kinesisk medisin og bioresonansterapier som folk hevder har hjulpet med å roe ned og til og med helbrede kviser. 
 
 Sørg for å konsultere legen din eller en autorisert lege før du begynner på disse behandlingene for å sikre at de ikke vil skade deg eller gjøre vondt verre.

Det er viktig at huden føles god

Å bruke kvalitetsprodukter og gjennomføre et godt hudpleieregime vil bidra til å holde huden fri for urenheter, men det kan til tider være vanskelig å holde seg på topp. Med et stort utvalg av hudpleieprodukter fra NIVEA og å følge enkle hudpleietips, betyr at det skal være enkelt å finne den perfekte hudpleierutinen.
 
 Husk at hvis du opplever akneutbrudd som varer lenger enn to måneder, eller hvis alvorlighetsgraden har en betydelig innvirkning på ditt velvære, bør du kontakte legen din for ytterligere hjelp og råd.