Kvinne med ingefær og krøllete hår

Hva er SPF?: Hvor lenge varer den og hva trenger du?

SPF er viktig for å beskytte huden din mot UV-stråler i hverdagen. Oppdag hvordan SPF fungerer, hva faktortall betyr, hvilke du skal bruke og hvordan du bruker.

HVA ER SPF OG HVA STÅR DET FOR?

SPF står for solfaktor (Sun Protection Factor), hva det betyr er hvor lang tid solkremen vil beskytte huden din mot UV-stråler. Jo høyere SPF, jo lenger vil beskyttelsen vare. Lær alt du trenger å vite om SPF inkludert hvor lenge faktor 50 varer, hvordan det fungerer og hvilket tall som passer best til huden din.

HVA BETYR SPF-NUMMERET?

SPF-nummeret forteller deg hvor lang tid det kan ta deg å bli solbrent etter å ha påført det, i motsetning til at du ikke har på deg noen i det hele tatt. Som et eksempel: hvis du kan tilbringe 10 minutter i sollys uten å brenne deg, vil en lotion med SPF10 multiplisere denne ""selvbeskyttelsestiden"" med 10 til lik 100 minutter.

Men husk at dette bare er et anslag siden du kanskje ikke tar så lang tid å brenne avhengig av årstid, været eller til og med din geografiske plassering.

HVORDAN VIRKER SPF?

De aktive ingrediensene i solkremer arbeider for å beskytte huden ved enten å reflektere eller absorbere UV-stråler, og forhindre solindusert skade. Fysiske (AKA mineral) solkremer fungerer for å reflektere UV-lys, mens kjemiske solkremer absorberer det. Mengden UV-stråler som filtreres avhenger av nivået av SPF du bruker: 

SPF15 blokkerer 93 % UVB-stråler
SPF30 blokkerer 96,7 % UVB-stråler
SPF50 blokkerer 98 % UVB-stråler
SPF100 blokkerer 99 % UVB-stråler

UVB-stråler kan aldri filtreres fullstendig, og derfor er det viktig å påføre SPF-beskyttelse på nytt minst hver 2. time.

Afro-hårkvinne som bruker Nivea SPF-krem

HVILKEN SPF BØR DU BRUKE?

Styrken til SPF i lotionen bør være minst 30, og velges avhengig av hudtype, påføringsprosessen og planene dine for dagen.
Kvinne som bruker Nivea SPF-spray

VELGE RIKTIG SPF FOR DIN HUDTYPE

I motsetning til hva vi kanskje tror, påvirker ikke prosentandelen av melanin i huden din, som gjør hudtonen mørkere, nivået av SPF du trenger. Mørkere hudtone må fortsatt beskyttes mot skadelige stråler, med minst SPF 30. Men når du har en lysere hudtone, bør du bruke solkrem oftere, siden melaninet i huden din kanskje ikke motstår solen så lenge.

Minimumsnivået av SPF anbefalt for hver hudtype i løpet av en gjennomsnittlig dag er:
Tørr hud: bruk SPF 30 
Sensitiv hud: SPF 50 da huden er mer utsatt for skade, faktor 50 vil gi sterkere beskyttelse
Moden hud: bruk også SPF 50 av lignende årsaker til sensitiv hud, huden blir skjørere med alderen

Det du bør huske om SPF-nummeret er: jo høyere den er, jo lengre og bedre er huden din beskyttet mot UV-stråler. Hvis du har en hudlidelse og er usikker på SPF du bør bruke, vil vi råde deg til å snakke med legen din.

SKAL DU VELGE SPF 50 ELLER 30? HVA ER FORSKJELLEN?

SPF 50 gir omtrent 98 % beskyttelse mot UVB-stråler, i motsetning til omtrent 96,7 % gitt av SPF 30. Beskyttelsesnivåer over SPF 50 gir bare marginalt ekstra dekning, og ingen SPF-beskyttelse kan gi 100 % beskyttelse. I de fleste situasjoner er SPF 30 tilstrekkelig beskyttelse, forutsatt at den påføres riktig - SPF 50 er fortsatt det tryggere alternativet for å forhindre solskader.


SLIK BRUKER DU SPF

Først av alt må hele kroppen din dekkes med solkrem. Feil påføring av selv den beste solkremen vil etterlate deler av huden din utsatt for solens farlige UV-stråler. Når du bruker SPF på riktig måte, bør du dekke alle utildekkede områder fullstendig og påføre på nytt så ofte som nødvendig for å opprettholde en sikker mengde UV-beskyttelse. 
Mengden SPF som skal brukes for full kroppsdekning vil variere avhengig av aldersgruppe:

Under tre år: Bruk minimum 5 til 10 ml solkrem, men hold babyer unna direkte sollys til enhver tid og i skyggen.
Barn (i alderen 3–5) trenger minst 10–15 ml – for mer informasjon om hvordan du holder små barn trygge, les NIVEAs tip om solkremer for barn
Barn (i alderen 5 til 10) trenger minst 15-20 ml.
For en komplett kroppspåføring trenger voksne minst 30 ml.For å påføre SPF ordentlig på ansiktet ditt, bruk det som det aller siste trinnet i hudpleierutinen og dekk brystområdet og nakken. NIVEA anbefaler å bruke solkrem 20-30 minutter før du utsetter deg selv for solen fordi huden din trenger tid til å absorbere SPF.

kvinne som bruker Nivea solbeskyttelseskrem på sønnen

HVOR LENGE VARER SPF 50 OG HVOR OFTE BØR DU SMØRE PÅ NYTT?

 Nivea Sun Protect 30 SPF

SPF50 bør beskytte deg 50 ganger så lenge huden din ville være i stand til å beskytte seg selv naturlig. Men husk at jo lavere SPF og lengre tid siden påføring, jo mindre UVB-stråler vil bli filtrert, så en ny påføring annenhver time anbefales sterkt. 


Du bør bruke SPF på nytt oftere hvis du svømmer eller driver med sport - siden svette og vann kan tømme beskyttelsen raskere. Å bruke reise-solkrem med SPF 30 eller 50 kan være en praktisk måte å sikre at beskyttelsen din er vedlikeholdt hele dagen.

HVILKEN SPF FOR ANSIKTET?

SPF 50 vil gi deg den beste beskyttelsen, men lavere nivåer er også egnet så lenge de påføres riktig og du holder dem vedlikeholdt hele dagen. 

Solinduserte skader er en av hovedårsakene til for tidlig aldring, beskyttelse av huden din mot strålene kan bidra til å opprettholde en ungdommelig hud. Selv om aldring er en vakker prosess, bør solskader unngås.

Ansiktet ditt er en av de mest utsatte delene av kroppen din, derfor anbefales det å påføre SPF daglig for å holde det beskyttet. Å bruke en ansiktskrem som inneholder SPF er en av de beste måtene å gjøre dette på, da det fra dag til dag, spesielt når det er overskyet, er lett å glemme dette siste trinnet i hudpleierutinen.

NIVEA fuktighetskremer med SPF kan enkelt introduseres i hudpleierutinen din. Alle er nøye laget med nærende ingredienser for å møte hudens daglige behov, samtidig som de gir ekstra SPF-beskyttelse: fra forfriskende dagkremer, fargede kremer, til anti-rynkekremer, som alle holder deg beskyttet mot UV-stråler.

Kvinne som holder en Nivea Cellular ansiktskrem

BESKYTT HUDEN DIN MOT SOLEN MENS DU HOLDER DEN HYDRERT

Kvinne med krøllete hår som holder en Nivea Protect and Moisture SPF-krem

Hvis du ønsker å gi huden din den høyeste mengde beskyttelse mot UV-stråler, så sjekk ut NIVEA Protect & Moisture Ultra Sun Lotion. Innsatt med E-vitamin, antioksidanten beskytter og styrker hudbarrieren din, samtidig som den gir 48 timers fuktighet. Den bærekraftige formelen er designet for å være svettebestandig og ikke-klebrig, slik at du kan nyte utendørs uten å måtte bekymre deg for solskader.

Omhyggelig satt sammen for å gi ansiktet ditt umiddelbar og pålitelig beskyttelse NIVEA UV Face Triple Protect Fluid SPF 50+ vil bli absorbert av huden din raskere for raskere handling, uten å føles fet, egnet under sminke. Denne solkremen for ansiktet vil beskytte huden din mot: UV-stråler, forurensning og blått lys.

Hele utvalget vårt av NIVEA-solkremer er utviklet og testet av eksperter for pålitelig effektiv beskyttelse, samtidig som de inneholder ekstra nærende ingredienser som pleier huden din.