kvinne iført deo

HVORDAN SVETTE MINDRE

Svette er nødvendig og sunt for kroppen, men overdreven svette kan være veldig plagsomt, både på grunn av fuktighetsfølelsen og på grunn av lukten. Les våre råd om hvordan du kan forebygge svette under armene, redusere svette og luktene som følger med.

Hvordan svette mindre

For å lære å svette mindre, er det greit å vite hva det er og hvorfor vi svetter. 

Når kroppen merker temperatur eller følelsesmessige endringer, endres den endokrine svettekjertelen. For å regulere kroppstemperaturen produserer disse kjertlene vann og salt som en mekanisme for å avkjøle kroppen. Denne prosessen i kroppen vår kalles termoregulering.

De ekkrine kjertlene er den vanligste typen svettekjertel og finnes over hele kroppen. Svetten som frigjøres fra den ekkrine kjertelen består for det meste av vann, men vil bli blandet med andre mineraler som finnes i huden, som salt, protein, urea og ammoniakk.
Svetten som kommer fra armhulene og lysken er større og kalles apokrine kjertler, som vanligvis er plassert ved siden av hårsekkene og skaper svette som typisk lukter verre. De fleste vil anta at svette er det som lukter, men dette er ikke tilfelle – det er faktisk bakteriene på huden vår som absorberer svetten som produseres av de apokrine svettekjertlene. 

Les vår guide for å forstå hvordan du svetter mindre, råd mot svette og hvordan du stopper svette under armene.

Årsakene til svette

NÅR OG HVORFOR SVETTER VI?

Svette eller transpirasjon er kroppens naturlige respons når vi utsettes for høye temperaturer, når vi trener, når vi har sterke følelser eller som følge av visse sykdommer. Svette om natten eller overdreven svette kan være irriterende, men å ikke svette er helseskadelig. 

Hvorfor svetter vi

Når vi utsettes for situasjoner hvor nervene våre står på høykant, for eksempel i et jobbintervju eller når vi har hormonelle ubalanser, er det normalt at vi svetter mye. Svette om natten, plutselig overdreven svette eller svette på hendene kan være et symptom på angst for noe for oss ukjent. Derfor er denne svettingen en naturlig reaksjon fra kroppen vår. En annen grunn til at vi svetter er når vi endrer kroppstemperaturen, for eksempel når vi trener eller når vi er på et sted med veldig varmt vær.

Så hvorfor svetter vi? Det er flere grunner til at kroppen vår vil frigjøre svette. Her er hovedårsakene til svette:

1. Stress

Som en del av kroppens kamp-eller-flukt-respons vil kroppen vår svette mer når vi er i "høystress"-situasjoner, dette kan skje før et jobbintervju eller en første date. Les våre beste tips for å redusere stress.

2. Hormoner

Endringer i hormonnivåer kan føre til at vi svetter fordi hormoner er ansvarlige for å regulere kroppstemperaturen. Hormonforandringer kan oppstå under overgangsalder, graviditet og pubertet.

jente i hvit kjole

kvinne med en deodorant i den ene hånden

3. Naturlig klimaanlegg

Svette er kroppens naturlige måte å kjøle seg ned på. Det fungerer på to måter, for det første når huden din er våt, får den deg til å føle deg kjøligere, spesielt når en bris blåser forbi. For det andre vil svetten absorbere varmeenergi og deretter fordampe fra huden og ta varmeenergien med seg. 

 

4. Alkohol

Når vi drikker kan noen ganger hjertefrekvensen øke og blodårene utvides, dette får hjernen til å tro at den trener, noe som utløser en reaksjon for å prøve å kjøle seg ned; ved å svette. 

 

5. Kosthold

Å spise visse ting kan føre til at du svetter mer enn andre, for eksempel sender en viss komponent i krydret mat et signal til hjernen som gjør at den tror kroppstemperaturen øker. Et annet eksempel er kjøtt, noen ganger bruker kroppen mye energi på å fordøye kjøtt og dermed kan kroppstemperaturen gå opp, noe som kan forårsake svette.


Overdreven svette uten å trene

Trenger du råd mot svette? Vi har det du trenger.
 
Overdreven svette kan være ubehagelig og kan påvirke livene våre. Det skjer vanligvis når vi er nervøse eller engstelige og er relatert til ""flukt eller kamp""-responsen i kroppen vår. Den er forskjellig fra svetten du produserer mens du trener, da den kommer fra de apokrine kjertlene i stedet for de ekkrine kjertlene.
 
Du føler vanligvis overdreven svette i armhulen, ansiktet og svette håndflater.

Svette i hodet og ansiktet

Overdreven svette i hodet og ansiktet kan være et resultat av en tilstand som kalles kraniofacial hyperhidrose. Hvis hodet og ansiktet ditt regelmessig er veldig svett - når du ikke trener, er stresset eller varm - så kan dette være årsaken.
 
Men hvorfor svetter ansiktet ditt så mye? Det er et stort antall svettekjertler i ansiktet og hodebunnen, så disse områdene er spesielt utsatt for overdreven svetting. Trening, varmt vær, stress, angst og krydret mat kan alle forårsake overdreven svetting i hodet og ansiktet. 
 
Hvis det ikke er noen åpenbar årsak bak overdreven svetting og det plager deg, for råd mot svette, foreslår vi at du oppsøker fastlegen din for å utelukke medisinske årsaker.


Slik unngår du svette under armene

Tips om hvordan du svetter mindre

Livsstilsvalg spiller en stor rolle for huden vår og hvor mye vi svetter. Spesiell hudpleie, barbering og spesielle antiperspiranter kan alle hjelpe.

Her er hvordan du reduserer svette og hvordan du unngår svette under armene:

Inkluder magnesiumrike produkter i kostholdet ditt:  Overdreven svetting kan være et symptom på mangel på magnesium, og samtidig kan svette i seg selv påvirke nivået av magnesium i kroppen vår. For å bekjempe overdreven svetting og ubehaget som denne følelsen produserer, sørg for at du inkluderer mat som er rik på magnesium i kostholdet ditt, som avokado, bananer og frø. 

Hold kroppen hydrert:  Det er ikke nok å ha et visst nivå av væske i kroppen, det er også viktig å vite hvilken type væske som er mest anbefalt. Hold deg hydrert ved å drikke vann og te-infusjoner for å forhindre at kroppen din når høye temperaturer og svetter. Vann hjelper til med å kjøle ned kjernetemperaturen din og får deg til å svette mindre siden du ikke trenger å slippe ut overflødig varme - vi anbefaler å drikke to liter om dagen!

Kle deg i riktige klær: Hjelp kroppen din til å holde seg kjølig og unngå å svette for mye ved å bruke klær som lar kroppen din puste naturlig, for eksempel lin og bomull, siden disse materialene hjelper huden din å puste ved å la svetten fordampe. Noen ganger kan du ikke forhindre svette, så hvis det kommer en stor begivenhet, hold deg til farger som ikke fremhever svettemerker, forkast de lyseblå og grå og hold deg til mørkere farger og svart.

Hold deg ren og frisk:  Føl deg frisk og selvsikker når som helst med en antiperspirant eller deodorant roll-on eller spray, som hjelper deg gjennom dagen. Ikke glem å påføre den etter at du har dusjet. 

Pass på kostholdet ditt:  Typen diett du følger har en innvirkning på svettenivået ditt. Visse typer mat som hvitløk, karri, te eller kaffe inneholder kjemikalier som kan påvirke kroppstemperaturnivået og kroppens behov for å kjøle seg ned ved å produsere svette. På den andre siden er visse matvarer mye bedre til å redusere svette; Spesielt frukt og grønnsaker og matvarer som fremmer sunn fordøyelse – når fordøyelsen stopper opp vil kroppen din produsere mer svette. Hold deg til matvarer som agurk, selleri, spinat osv. for å hjelpe til med sunn fordøyelse. 

Hold armhulene barberte: En annen måte å minimere svette er å ha armhulene barbert for å holde området kjøligere. Dette hindrer bakterier i å komme inn i hudsekkene og spise svetten og produsere lukt.

kvinne i grå kjole

woman working out


Remedier for å stoppe svette

Hvordan forhindre svette

Selv om svette ikke er noe vi kan unngå, er det nødvendig å regulere kroppstemperaturen, kan det å ikke svette faktisk være helseskadelig. Selv om personlig hygiene ikke stopper svette, kan en god dusj vaske bort all svette, slik at du føler deg uthvilt og komfortabel med din egen hud. Regelmessig vask med rensende dusjgelé hjelper til med å fjerne svettekjertlene og forhindre opphopning i porene. 

Noen av hovedproduktene du bør unngå når huden din svetter, er oljebaserte hudpleieprodukter. La denne typen produkter stå for tørr og sensitiv hud, og bruk lysbaserte fuktighetsgivende produkter.
kvinne på en balkong

Hvordan unngå svette under armene

Hvis du regelmessig lider av overdreven svette i armhulen, velg en antiperspirant fremfor deodorant.

Antiperspiranter er designet for å blokkere svette der typiske deodoranter kun dekker lukt. For en kraftig antiperspirant som gir deg med en supertørr armhule, prøv vår NIVEA Black & White Fresh Roll on  - for 48H antiperspirantbeskyttelse. 

Så hvordan virker en antiperspirant? Det fungerer ved å bruke aluminiumssalter for å blokkere porene og begrense tilgangen til svettekjertlene, og redusere mengden svette de produserer.


Hvordan påføre en antiperspirant

Det kan virke åpenbart, men det er riktige og uriktige måter å påføre antiperspirant på for å redusere svette:

  • Pass på at du påfører antiperspiranten på tørr hud, dette er fordi selv den minste mengde vann kan komme i veien for at aluminium blokkerer kjertlene dine.
  • Påfør den om natten: de fleste bruker antiperspirant om morgenen, men den beste måten å få mest mulig ut av antiperspiranten på er å bruke den om natten. Dette er fordi du svetter mindre om natten, og dette gir den en sjanse til å virkelig sive inn, og blokkerer kjertlene fra å frigjøre mer svette.
  • Vent til antiperspiranten tørker før du kler på deg, hvis du tar på t-skjorten rett etter at du har påført antiperspiranten, kan den gnis rett av!
  • Barber deg! Jo nærmere kontakten antiperspiranten har mot huden, jo større sjanse har den for å blokkere svettekjertlene.

kvinne i gymklær

Andre produkter som hjelper mot svette i armhulene

Andre nødvendigheter for å holde deg frisk er talkum, servietter og hånddesinfiseringsmidler. Talkum kan absorbere svette, samtidig som det er praktisk å ha en pakke papirlommetørkler i vesken i tilfelle du må tørke deg litt. 


Hvordan fjerne svetteflekker

folk som spiller basketball

Gule svetteflekker kan være vanskelig å fjerne, spesielt hvis de har vært der en stund. Å behandle det raskt er det beste alternativet. Vi har fremhevet noen tips du kan prøve

- Skyll flekken med kaldt vann eller dupp litt hvit eddik på det før du vasker plagget
- Vask klærne dine så raskt som mulig etter du har brukt dem
- Bruk en flekkfjerner for vask

Å lære hvordan du stopper overdreven svette i armhulen og å håndtere hvor mye du svetter er ditt beste forsvar mot svetteflekker. Hvis du er bekymret for overdreven svette og svetteflekker, prøv vår NIVEA MEN Black & White Max Protection Roll on – som gir kraftig svettebeskyttelse samtidig som den beskytter klærne mot gule flekker.