mann unngår svette

ÅRSAKER TIL OG BEHANDLING AV SVETTER MYE

Alt du trenger å vite om hvordan du behandler overdreven svetting

ÅRSAKER TIL OG BEHANDLING AV OVERDREVEN SVETTING

Svetting er kroppens måte å kjøle seg ned på når du blir for varm. Når du anstrenger deg, oppholder deg i varmt klima eller til og med på en hard yoga-økt. Svetting er i de fleste tilfeller forventet og helt normalt. Her er de tre hovedgrunnene til hvorfor vi svetter:
 
 – Regulering av kroppstemperaturen vår når vi blir varme
 - Beskyttelse vitale organer mot overoppheting
 - Opprettholdelse av homeostase (37 C) - temperaturen som kroppen din fungerer best ved
 - Tilfører huden fuktighet

HVA ER OVERDREVEN SVETTING?


kvinne som holder en Nivea kroppsspray

Hva betyr svetter mye? Overdreven svetting er at kroppen din svetter når den ikke trenger å kjøle seg ned. Det er en vanlig tilstand, det skjer som en reaksjon på medisiner, som svar på en helsetilstand, eller uten tilsynelatende noen grunn i det hele tatt - selv når vi ikke er varme.

HVORFOR SVETTER JEG SÅ MYE?

Det finnes to hovedtyper av svetter mye - primær og sekundær. De to typene har ulike årsaker. Primær hyperhidrose er arvelig, og ofte vil en pårørende ha samme eller lignende tilstand. Bortsett fra at genetikk spiller inn, er det ofte ingen åpenbare årsaker. Som regel er dette lokalisert til hender, føtter og svetter mye i ansiktet.
 
 Sekundær hyperhidrose har imidlertid mange kjente årsaker - hjertesykdom, diabetes, fedme og angst er noen av dem. Denne typen overdreven svetting påvirker hele kroppen. For eksempel, svetter mye fra hodet.
 
 Hyperhidrose kan også forårsake nattesvette. Effektene ligner veldig på sekundær hyperhidrose, men skjer mens du sover.


MOTVIRKE OVERDREVEN SVETTING

Uansett hva årsaken er, kan det å vite hvordan man stopper overdreven svetting og hvordan man bruker behandlinger gi deg hjelpende hånd når du trenger det som mest. Hvis du svetter for mye, er det heldigvis mange ting du kan gjøre – fra å endre klærne du har på deg, til kostholdet ditt, til farmasøytiske og medisinske løsninger:
MOTVIRKE OVERDREVEN SVETTING

1. BRUK LØSE, ABSORBERENDE KLÆR

Det å bruke løstsittende klær (som store T-skjorter) kan bidra til å minimere tegnene på hyperhidrose. Sokker og svettebånd er også med på å absorbere fuktighet og kan lett skiftes ut gjennom dagen. Generelt kan det også hjelpe å velge pustende materialer som bomullsklær fremfor materialer som ikke puster. Dette gjelder også sengen. Hvis du opplever overdreven svette om natten, sørg for at alt sengetøyet ditt er så pustende som mulig og sov gjerne med vinduet åpnet for at kjølig luft kan sirkulere i rommet.

MOTVIRKE OVERDREVEN SVETTING

2. HOLD DEG AVKJØLT

Det å prøve å holde seg så kjølig som mulig kan også bidra til å redusere svettenivået. I veldig varmt vær kan det hjelpe å ha en vifte i nærheten, i tillegg til og ikke oppholde seg direkte i solen. Det kan også hjelpe å oppbevare hudpleieproduktene dine i kjøleskapet, da disse vil ha en kjølende effekt når du påfører dem på huden din.

MOTVIRKE OVERDREVEN SVETTING

3. UNNGÅ VISSE TYPER MAT, OG BEGYNN Å SPISE ANDRE

Det er også fornuftig å holde seg unna visse matvarer som du vet kan øke svettenivået. Beslutninger om å unngå krydret mat (som vanligvis inneholder capsaicin) og alkohol kan bidra til å holde svettenivået håndterbart. Koffein fører også til økt svetting på grunn av dens innvirkning på binyrene våre. Det finnes også noen matvarer som kan hjelpe mot overdreven svetting. Olivenolje som er rik på antioksidanter og beroligende grønn te er gode ting å begynne med.
 
 Det er også lurt å spise små måltider. Ved å spise mindre og oftere generer kroppen mindre varme som en del av fordøyelsesprosessen.

MOTVIRKE OVERDREVEN SVETTING

4. FARMASØYTISKE LØSNINGER

Utover praktiske løsninger, finnes det også reseptfrie løsninger ved ditt lokale apotek. De fleste vil kunne tilby svetteputer for å plassere på områder der man svetter mye (som f.eks. under armene), tilby reseptfrie tabletter (som salvie) og veldig sterke antiperspiranter.
 
 Oppgradering fra deodorant til en sterk antiperspirant er en liten, men effektiv justering. Oppdag vår serie med NIVEA Deodoranter for å finne den som er perfekt for deg.
 
 Prøv en sterk antiperspirant slik som vår NIVEA Dry Comfort Roll-On, som er flott for å skjule uønsket lukt i 96 timer.
 
 Bruk av antiperspirant blokkerer svettekanalene dine, noe som betyr at du fortsatt svetter - men svetten når ikke overflaten av huden din. Deodorant påvirker ikke svettenivået, den bare får svetten til å lukte bedre.

MOTVIRKE OVERDREVEN SVETTING

5. MOTVIRKE OVERDREVEN SVETTING

Det kan ta en stund før du ser virkningen av en god deodorant. Vi anbefaler å bruke antiperspirant om natten når svettenivåene har en tendens til å være lavere. Vi har en tendens til å svette mindre om natten ettersom kroppen vår er mindre aktiv, så dette er den perfekte tiden for ingrediensene å virke på svettekanalene og begrense svettenivåene.

MOTVIRKE OVERDREVEN SVETTING

6. LANGTIDSVIRKENDE MEDISINSKE LØSNINGER

For alvorlig overdreven svetting, som er vanskelig å håndtere, finnes det, utover praktiske og farmasøytiske løsninger, noen langsiktige behandlinger for overdreven svette tilgjengelig. Ettersom overdreven svette kommer fra svettekjertlene dine, kan disse behandles medisinsk. Legen kan behandle kjertler med iontoforese - en mild elektrisk strøm via en våt pute som setter svettekjertelen midlertidig ut av spill. 
 
 Svettekjertler kan også behandles med Botox. Injeksjoner under armene er effektive ettersom botox blokkerer nevrotransmitterne under armen fra å utskille like mye svette. Kirurgi er som en mer drastisk løsning også tilgjengelig. Da fjernes svettekjertelen, noe som fysisk fjerner selve problemet.

Sørg for å rådføre deg med lege eller din fastlege før du vurderer noen av disse langtidsvirkende alternativene.