Hvordan behandle solallergi?

Lær hva som forårsaker solallergi og hvordan du kan forhindre det

Solallergi

Brennende følelse, kløe, rødhet eller solutslett kan alle være tegn på at huden din er ekstra følsom for solens UV-lys, noe som betyr at huden din kan ha solallergi.

Det er flere grunner til at solutslett oppstår. Noen mennesker har en arvelig type solallergi, mens andre utvikler en følsomhet for solen etter å ha tatt visse medisiner. Personer med lys hud og unge kvinner er mer utsatt for solallergi, men det kan påvirke folk i alle aldre og med en hvilken som helst hudfarge. Noen ganger opplever mennesker med solallergi ingen solutslett, mens hos andre kan hudutslettene blusse opp på grunn av på solens UV-stråler. 

Vi skal se nærmere på solallergi, hva vi må se etter og enkle måter å behandle det på, nedenfor.

Hvorfor får vi solutslett?

Solutslett er ofte forårsaket av en allergisk reaksjon på solens UV-stråler (ultrafiolette stråler)

Allergiske reaksjoner inntreffer når immunforsvaret prøver å takle en ufarlig substans som det tror er en trussel mot kroppen. En allergisk reaksjon er resultatet av dette «angrepet».

Når det gjelder solallergi, behandler immunforsvaret solforandret hud som fremmede celler og reagerer på en måte som kan forårsake kløende hud. Hvis du tror du kan ha en solallergi, er det best å besøke fastlegen din for faglige råd.

Men det finnes andre grunner til at huden din klør etter at du har vært i solen. Selv om solutslett forbindes med solfylte dager, forårsakes det vanligvis av overdreven svetting heller enn selve solstrålene.

Solallergi og hvordan behandle det

Solallergi forårsaker et kløende rødt utslett på huden, noe som gjør en tur til stranden eller en piknik på en sommerdag til en lite hyggelig og ubehagelig opplevelse! 

Flere solallergier kan utløse solutslett. La oss se nærmere på dem og deretter måter å behandle solutslett på.
woman-applying-face-scrub

Polymorft lysutbrudd

Polymorft lysutbrudd, også kjent som solforgiftning (som kan gi deg en idé om hvor ubehagelig det er), er den vanligste formen for solallergi. Man antar at det forårsakes av at immunforsvaret reagerer på en endring i en substans i huden, forårsaket av eksponering for UV-lys. 

Det utløser et kløende eller brennende solutslett som kan dukke opp i løpet av noen få timer etter eksponering for sollys, eller det kan blusse opp så lenge som to til tre dager etter at man har vært ute i solen. Det kan vare i opptil to uker.

Polymorft lysutbrudd forveksles ofte med varmeutslett (se nedenfor). 
De fleste opplever polymorfe lysutbrudd og kløe etter soling etter flere timer ute på en solskinnsdag, mens andre opplevet at kun et par minutter er nok til å utløse et aggressivt solutslett.

Hvordan ser polymorft lysutbrudd ut? 

Symptomer på solallergi vises vanligvis på de delene av huden som utsettes for sollys, vanligvis hodet, nakken, brystet og armene. Det kan fremstå på forskjellige måter:

- En skorpe av røde, hevede flekker på rundt to til fem mm.
- Noen opplever blemmer som blir til større, tørre, røde flekker som ser ut som eksem. 
-  I sjeldne tilfeller ser solutslettet ut som hudflekker lignende en blink.

Solurtikaria

Solurtikaria er en sjelden tilstand som fører til elveblest (store, kløende, røde hevelser) på soleksponert hud. 

Hvordan ser solurtikaria ut?

Kløende, rødlige flekker eller merker vises vanligvis på avdekket hud innen få minutter etter soleksponering, og de kan vare i alt fra noen få minutter til flere timer.

Elveblesten vises vanligvis på utildekket hud i løpet av få minutter etter eksponering for sollys.

Fotoallergisk utbrudd

Sollys kan noen ganger reagere på en ingrediens i noe du har påført huden din, for eksempel solkrem, og forårsake en allergisk reaksjon kjent som fotoallergisk utbrudd. 

Ingredienser i dufter, kosmetikk eller salver, samt oral medisinering (inkludert ibuprofen og diuretika), kan også utløse en irritasjon som svar på sollys.

Hvordan ser et fotoallergisk utbrudd ut?

Symptomene trenger ikke å begynne før det har gått én til to dager etter soleksponering, og når det dukker opp, er det vanligvis i form av et kløende, rødt utslett eller små blemmer.

I noen tilfeller kan solutslettet til og med spre seg til et hudområde som var dekket av klær. 


Hvordan behandle hud som er rammet av solallergi

Det finnes en rekke måter å lindre og håndtere ubehagene ved solutslett på:

- Unngå solen, spesielt mellom klokka 11 og 15 når solstrålene er på sitt sterkeste.
- Bruk solkrem med høy SPF og god UV-rangering. Smør tykt på med solkrem, og smør deg ofte. Prøv en solkrem som NIVEA SUN Protect & Moisture Sun Lotion SPF30 for superenkel og rask påføring som gir god beskyttelse mot solstrålene. Jo lettere du gjør det for deg selv, jo mer sannsynlig er det at du og familien din påfører solkrem på nytt og med jevne mellomrom. 
- Hvis du tror det er solkremen din som utløser en reaksjon, kan du bytte til en som er egnet for sensitiv hud, f.eks. NIVEA SUN Sensitive Immediate Protect Soothing Sun Spray SPF 30. Den beroligende formelen med aloe vera og jojobaolje er duftfri og skånsom mot huden, men gir likevel en svært effektiv UVA- og UVB-beskyttelse. For ansiktet kan du prøve NIVEA SUN UV Face Sensitive Cream SPF50, som er spesialdesignet for å lindre og berolige sensitiv hud og irritasjoner.
- Bruk beskyttende klær når du er ute, spesielt hatter og lange ermer (ikke glem nakken!) 
- Personer med sensitiv hud bør unngå å bruke duft på varme dager, spesielt på områder med avdekket hud, f.eks. den øvre delen av brystet eller nakken. 
- Ved mer alvorlige reaksjoner bør du oppsøke fastlegen din, som kan foreslå en antihistamin- eller kortikosteroidkrem.

Andre forhold som kan forårsake solallergi

Noen ganger er folk allergiske mot solen og opplever kløe etter soling, men de har ikke solutslett.

Det finnes årsaker som kan være ansvarlige for solallergi uten solutslett. Disse inkluderer:

- Tørr hud: Tørt, varmt eller kaldt vær kan føre til tørr og kløende hud. Unngå å tørke ut huden med sterke såper eller hudrenser. Tørr hud blir vanligere ettersom du blir eldre, så det er viktig å finne en god dagkrem og å bruke solkrem hver dag for å bøte på tørrheten. Prøv NIVEA SUN UV Face Anti-Age & Anti-Pigments Cream SPF 30, som gir deg den ekstra bonusen med Q10 antialdringsformel som bidrar til å redusere tilsynekomsten av fine linjer og rynker som tørr hud ofte fremhever. 
- Høysnue: Den mindre idylliske siden ved noen menneskers sommer, høysnue, kan forårsake kløe, spesielt rundt nesen og i nakken. Selv om det ikke er direkte relatert til solen, er våren og sommeren høysnueperioder, og det å være ute - som det er mer sannsynlig at vi er på varme dager - kan gi symptomer. 

Varmeutslett

Denne vanlige plagen forårsakes av at svettekjertlene blokkeres, og den blokkerte svetten fører til et utslett som dukker opp noen dager senere. Symptomene inkluderer små, kløende røde flekker overalt på kroppen. Det er ikke forårsaket av solen spesielt - du kan få varmeutslett i et varmt rom om vinteren - men da det er mer sannsynlig at vi svetter på en varm dag, er det ofte forbundet med sommeren.

Varmeutslett går ofte over av seg selv, men du kan lindre kløen ved å bruke en vaskeklut dynket i kaldt vann på det berørte området. 

Varmeutslett kan forverres av solkrem, så hvis det er et problem for deg, bør du velge en solkrem som er designet for sensitiv hud, som duftfri NIVEA SUN Sensitive Immediate Protect Soothing Sun Lotion SPF 30.