woman preventing sun spots on skin

HVA ER SOLFLEKKER?

Lær hva solflekker er og hvordan du fjerner solflekker

HVA ER SOLFLEKKER?

Har du lagt merke til små, brune og flate flekker på huden, vanligvis i ansiktet eller på baksiden av hendene? Dette er mest sannsynlig solflekker – noen ganger kjent som leverflekker eller aldersflekker. Hudleger kaller dem solar lentigines.
 
La oss se nærmere på solflekker på kroppen og i ansiktet og hva som forårsaker dem samt undersøke forebygging og behandlinger.
 

Solflekker hud

HVA ER SOLFLEKKER?

Solflekker er flate, misfargede hudflekker som vanligvis har en brun nyanse – fra solbrun til mørk – og som utvikler seg på deler av huden som er utsatt for sol, for eksempel ansikt, skuldre, rygg og baksiden på hendene. De varierer i størrelse og vokser ofte, selv om de vanligvis er større enn fregner når de oppstår. I motsetning til fregner, som de noen ganger blir forvekslet med, falmer de ikke uten at man hjelper dem med behandlinger.

Solflekker hud

HVA FORÅRSAKER SOLFLEKKER PÅ HUDEN?

Huden din inneholder et stoff som kalles melanin, et hudpigment som bestemmer fargen på huden og håret ditt. Ved eksponering for UV-lys produserer huden mer melanin i et forsøk på å reparere skaden. Økningen i melanin i kroppen gjør huden mørkere – der har du brunfargen din. Med andre ord er melanin kroppens måte å beskytte huden mot å bli solbrent

Solflekker oppstår når melanin produseres i høye konsentrasjoner – det som kalles hyperpigmentering – der huden din utsettes for høye doser UV-lys, for eksempel ansikt eller hender.

lady avoiding sun spots on skin

Hva er solflekker?

I HVILKEN ALDER BEGYNNER SOLFLEKKER Å VISE SEG?

De fleste begynner å få dem rundt 40 år, avhengig av mengden soleksponering de har fått opp gjennom årene. Jo mer tid du har brukt i solen med liten eller ingen UV-beskyttelse, desto mer sannsynlig er det at du utvikler aldersflekker og utvikler dem tidligere. Lys hud har også større risiko for å utvikle solflekker. Selv om det er ufarlig, kan solflekker ofte vokse seg større over tid. Så hvis solflekker på huden gjør deg bekymret, er det bedre å ta tak i problemet med en gang.

Fjerning av solflekker

DETTE BIDRAR TIL Å FJERNE SOLFLEKKER

Det finnes behandlinger du kan gjøre hjemme, som kan bidra til å falme eller fjerne solflekker. Disse inkluderer
aloe vera for sun spots on skin

DETTE BIDRAR TIL Å FJERNE SOLFLEKKER

ALOE VERA

Aloe vera er en vindunderplante som inneholder aktive forbindelser, deriblant aloin og aloesin, som har vist seg å effektivt lette hyperpigmentering, inkludert solflekker.

vitamin C for sun spots on skin

DETTE BIDRAR TIL Å FJERNE SOLFLEKKER

C-VITAMIN

De antioksiderende egenskapene til C-vitamin gir flere fordeler, deriblant å gi en beskyttende effekt mot UVA- og UVB-stråler. Påføring av C-vitamin er også en effektiv måte å falme forskjellige mørke flekker forårsaket av solen.

vitamin E for sun spots on skin

DETTE BIDRAR TIL Å FJERNE SOLFLEKKER

E-VITAMIN

Studier har vist at E-vitamin i kostholdet og E-vitaminolje påført på et begrenset område beskytter huden mot lysfølsomhet (følsomhet for ultrafiolette – UV – stråler) som utsetter deg for større risiko for hudskader.

black tea for sun spots on skin

DETTE BIDRAR TIL Å FJERNE SOLFLEKKER

SVART TE

En studie fra 2011 fant at bruken av svart te på brune flekker to ganger om dagen i fire uker bidro til å falme hudområdet.

ingredient for how to get rid of sun spots

DETTE BIDRAR TIL Å FJERNE SOLFLEKKER

EPLESIDEREDDIK

Eddiksyren i eplesidereddik kan hjelpe til med å falme solflekker når den påføres regelmessig.

cream to avoid sun spots

DETTE BIDRAR TIL Å FJERNE SOLFLEKKER

LAKRISEKSTRAKT

Lakrisekstraktet er så effektivt at du finner det i mange vanlige tilgjengelige kremer og lotioner som tar sikte på å redusere tilsynekomsten av solflekker på huden.

green tea for how to get rid of sun spots

DETTE BIDRAR TIL Å FJERNE SOLFLEKKER

GRØNN TE

For ikke å glemme noen: Grønn te også vist seg å redusere forekomsten av solflekker på huden. Påfør litt avkjølt grønn te på det berørte området daglig.

cleansing for how to get rid of sun spots

DETTE BIDRAR TIL Å FJERNE SOLFLEKKER

MELK

Melkesyren i melk kan bidra til å lette hudpigmentering, deriblant solflekker.


Solflekker hud

HVORDAN FOREBYGGER JEG SOLFLEKKER?

woman in sun preventing sun spots on skin

Desto bedre du tar vare på huden din i solen, desto mindre sannsynlig er det at du utvikler solflekker, og alle aldersflekker du utvikler, er ikke like mange og kommer senere. 

Ubeskyttet eksponering for solen er skadelig for huden på grunn av ultrafiolett (UV) stråling. Det finnes to typer UV-stråler som har forskjellige, men like skadelige virkninger, på huden: 

– UVA, som forbindes med aldring av huden
– UVB, som forbindes med solbrenthet

Den beste måten å forhindre solflekker på huden er å bli vant til å bruke ansiktskrem med høy SPF daglig, selv på overskyede dager, over vanlig fuktighetskrem. Gå for en SPF på minst 30. Den gode nyheten er at i disse dager finnes det spesifikke SPF-formler for ansiktet som gir all den UV-beskyttelsen du trenger, men som ikke er så fet at sminken din rett og slett glir av.

Fete eller blandede hudtyper drar nytte av den mattende virkningen til NIVEA SUN UV Face Shine Control Cream SPF 30. Den lette formelen gir beskyttelse mot UVA-/UVB-stråler som forårsaker prematur aldring av huden, inkludert solflekker, samtidig som overflødig olje trekkes inn i huden.

Koenzym Q10, også kjent som CoQ10, er en forbindelse som bidrar til å generere energi i cellene dine, og den er en viktig del av en aldringshemmende rutine. NIVEA Sun UV Face Q10 Anti-Age And Anti-Pigments SPF30 gir deg en Q10-økning levert sammen med en fuktighetsgivende SPF, designet for å forhindre solinduserte fine linjer, rynker og pigmentflekker. Den trekkes raskt inn og sitter godt under sminke, noe som gjør den ideell for daglig bruk.

 

Solflekker hud

BEHANDLE SOLFLEKKER MED NIVEA LUMINOUS630

Prøv NIVEA Cellular Luminous 630 Anti Spot Day Serum og Cellular Luminous 630 Anti Spot Day Fluid – de innovative formlene som synlig reduserer utseendet på pigmentflekker forårsaket av sollys, aldring og hormonelle endringer på kun fire uker. Den er beriket med E-vitamin, hyaluronsyre og SPF 50 og gir intens pleie og beskyttelse mot fotoaldring mens den synlig jevner ut hudtonen og hydrerer huden.