kvinne smilende

Hvordan bli kvitt brune flekker på huden: årsaker, pleie og forebygging

Legger du merke til brune flekker på huden din? Her er alt du trenger å vite om mørke flekker i ansiktet og på kroppen. Inkludert de vanligste årsakene og en hudpleierutine du kan bruke for å redusere forekomsten av dem.

Mørke flekker - oversikt

Mørke flekker, ofte referert til som hyperpigmentering eller brune merker, er et vanlig hudproblem som kan berøre alle. Enten de er forårsaket av soleksponering, hormonelle endringer eller aldring, kan disse flekkene redusere hudens naturlige utstråling. For å bli kvitt mørke flekker, inkorporer en hudpleierutine som inneholder ingredienser som er rettet mot forekomsten deres. For å forhindre at mørke flekker utvikler seg eller blir mørkere, bruk solkrem, klær som beskytter og søk skygge når solen er som sterkest.
 
I denne omfattende veiledningen utforsker NIVEA årsakene til mørke flekker og deler effektive måter å håndtere og forhindre dem på, og viser vei til en mer lysende og jevnere hudfarge.


Forstå mørke flekker

Hva er mørke flekker?

Mørke flekker eller brune flekker er områder med pigmentering som dannes i huden. Disse vises når melanin - som er pigmentet som avgjør fargen på huden din - overproduseres. Dette fører til at en flekk på huden blir mørkere enn den omgivende huden. Mørke flekker i ansiktet er spesielt vanlig, selv om mørke flekker på kroppen også rammer mange mennesker.

Forstå mørke flekker

Fire vanlige områder for mørke flekker?

Mørke flekker kan vises på ulike områder av kroppen på grunn av faktorer som soleksponering, aldring, hormonelle endringer og hudtraumer. Her er fire vanlige områder hvor mørke flekker ofte oppstår:

 1. Ansikt:
  Mørke flekker i ansiktet er svært vanlige på grunn av ansiktets høye eksponering for sollys og den sarte hudens natur. Mørke flekker, hormonelle endringer og post-inflammatorisk hyperpigmentering kan alle bidra til ansiktets ujevne hudtone og misfarging.

 2. Hender:
  Hendene blir ofte utsatt for miljøpåvirkere, inkludert UV stråler og forurensninger. Huden på hendene er tynnere, noe som gjør den mer utsatt for hyperpigmentering fra solflekker og aldersflekker.

 3. Bryst:
  Den sarte huden på brystet er ofte eksponert for sol, noe som gjør den utsatt for mørke flekker. Lavt utringede klær og de kumulative effektene av soleksponering over tid bidrar til utviklingen av mørke flekker på dette området.

 4. Rygg:
  Huden på ryggen kan være følsom for friksjon, klær og miljøfaktorer, noe som gjør den utsatt for hudtraumer og akne. Dette kan føre til post-inflammatorisk hyperpigmentering og dannelse av mørke flekker.

Seks årsaker til mørke flekker

Hva forårsaker mørke flekker i ansiktet og på kroppen?

Å kjenne hovedårsakene til brune flekker på huden kan bidra til å forstå hvordan du unngår dem i utgangspunktet. Selv om noen årsaker er uunngåelige, er det fortsatt viktig å forstå hvorfor du har utviklet dem, da dette kan informere om forebygging. Her er de vanligste årsakene til mørke flekker på huden:

 
kvinne med en Nivea Luminous630 Antispot Advanced Handcrème
 1. Soleksponering:
  Langvarig eksponering for solens ultrafiolette (UV) stråler utløser en økning i melaninproduksjonen, noe som fører til dannelse av mørke flekker. Dette gjelder spesielt for områder som ofte utsettes for sollys, som ansikt, hender, armer og skuldre.

 2. Hormonelle endringer:
  Hormonelle svingninger kan bidra til utvikling av mørke flekker. Tilstander som melasma oppstår ofte på grunn av hormonelle ubalanser, noe som fører til flekker av hyperpigmentering og mørke flekker i ansiktet.

 3. Post-inflammatorisk hyperpigmentering (PIH):
  Betennelse forårsaket av akne, insektbitt eller andre hudtraumer utløser en overproduksjon av melanin. Etter hvert som huden heler, kan det dannes flekker, spesielt hos personer med mørkere hudtoner.

 4. Genetiske:
  Genetisk disposisjon kan påvirke hudens mottakelighet for mørke flekker. Personer med en familiehistorie med hyperpigmentering kan være mer utsatt for å utvikle mørke flekker, uavhengig av eksterne faktorer.

 5. Friksjon og gnidning:
  Områder av huden som opplever konstant friksjon, som de indre lårene eller armhulene, kan utvikle mørkebrune merker som hudens respons på gjentatt irritasjon.

 6. Alder:
  Når vi blir eldre, kan hudens naturlige prosesser bli mindre effektive, inkludert distribusjonen av melanin. Dette kan resultere i akkumulering av pigmentering i visse områder, noe som forårsaker mørkebrune til svarte flekker.
Seks måter å bli kvitt mørke flekker

Hvordan bli kvitt mørke flekker?

Å fjerne eller bli kvitt mørke flekker kan være ganske vanskelig, men det er noen tilnærminger du kan ta for å redusere dem. Her er noen effektive tilnærminger for å minimere forekomsten av mørke flekker. Husk at noen av disse løsningene kan være invasive, så søk råd fra hudlegen din der det er aktuelt:

 1. Laserterapi:
  Laserprosedyrer, som intenst pulsert lys (IPL) eller fraksjonert laserterapi, har evnen til å fokusere på melanin i områder med hyperpigmentering, noe som resulterer i redusert forekomst. Vanligvis administreres disse prosedyrene av hudleger eller faglærte utøvere.

 2. Kjemisk peeling:
  Kjemisk peeling bruker en kjemisk løsning for å fjerne de ytre hudlagene, hjelper ny hud å vokse og redusere forekomsten av mørke flekker.

 3. Kryoterapi:
  I denne prosessen brukes flytende nitrogen til å fryse og eliminere det ekstra melaninet i mørke flekker, noe som får dem til å forsvinne gradvis.

 4. Mikrodermabrasjon:  
  Gjennom mikrodermabrasjon fjernes de ytre hudlagene mekanisk. Dette oppnås ved å drive fine krystaller inn på hudens overflate med høy hastighet, etterfulgt av deres raske fjerning gjennom suging. Som et resultat fjernes dype misfarginger og huden regenereres.

 5. Hjemmeremedier:  
  Visse naturlige remedier som sitronsaft, aloe vera, eplecidereddik og ekstrakt av grønn te kan hjelpe til med å lysne hudflekker når de påføres direkte på huden. Likevel er det viktig å bruke disse remediene forsiktig og gjennomføre en flekktest for å forhindre potensiell hudirritasjon.

 6. Hudpleierutine 
  Bruk en hudpleierutine som spesifikt retter seg mot denne bekymringen ved å velge rensemidler, serum, fuktighetskremer og en solkrem som kan bidra til å blekne og redusere forekomsten av mørke flekker over tid.

  Før du starter noen behandling, kontakt en hudlege for å finne den mest passende tilnærmingen for din hudtype og alvorlighetsgraden av dine mørke flekker. Husk at konsekvent solbeskyttelse er nøkkelen til å forhindre at nye mørke flekker dannes og opprettholder hudens generelle helse.
Behandle mørke flekker i ansiktet

NIVEA Luminous630 Hudpleierutine for å redusere mørke flekker:

Rens: Begynn hudpleierutinen med en ansiktsrens, eliminer effektivt urenheter og forbereder huden din for de neste trinnene. Dette første trinnet sikrer et rent, mottakelig lerret for resten av hudpleieproduktene dine.
kvinne som brukes av Nivea Luminous630-produkter
Serum: Påfør et serum som kan bidra til å lysne huden din og dempe mørke flekker. NIVEA Cellular Luminous630 Anti Dark-Spot Face Treatment Serum -formelen inneholder Luminous630 målrettet mot eksisterende pigmentering, lysne flekker og redusere størrelsen deres. Dermatologisk testet og egnet for alle hudtyper, tilbyr den en skånsom og godkjent tilnærming til hudpleie. 
 
NIVEA MEN Anti-Age 2 in 1 Power Serum for menn kan bidra til å takle mørke flekker. Den er laget med Luminous630 og hyaluronsyre for å hydrere, bekjempe rynker og redusere størrelsen på brune merker. Serumet tilbyr en praktisk løsning for menn som søker effektiv pleie mot mørke flekker. 
 
Fuktighet: Velg en fuktighetskrem som effektivt hydrerer huden din uten å forårsake poreblokkering. Vedlikehold av riktig hudhydrering kan forbedre dens generelle utseende og følelse betydelig.
 
- En dagkrem gir viktig fuktighet og hydrering gjennom hele dagen, for å bidra til å gjenopprette hudens naturlige barriere. Det fungerer som et skjold mot eksterne faktorer som UV-stråler, forurensning og stressfaktorer, som kan spille en rolle i utviklingen av mørke flekker og andre hudproblemer. NIVEA Cellular Luminous630 Anti-Dark Spot Day Fluid er en lett fuktighetskrem som ikke bare gir dyp fuktighet, men som også arbeider gradvis for å minimere synligheten av mørke flekker.
 
- I løpet av natten er det gunstig å hjelpe hudens foryngelsesprosess ved å bruke en nattkrem. Velg en nattkrem med ingredienser som kan bidra til å redusere synligheten av mørke flekker mens du sover. NIVEA Cellular Luminous630 Anti-Dark Spot Night Cream inneholder celleaktiverende hyaluronsyre, som hjelper med revitalisering av huden. Denne kremen inneholder også Luminous630 for å redusere forekomsten av mørke flekker.
Solkrem: Gjennom hele dagen er det viktig å beskytte huden mot solen og mot skadelige UV-stråler ved å bruke en solkrem med høy solfaktor. Soleksponering kan gjøre dine mørke flekker enda mørkere. 
 
NIVEA SUN UV Face Specialist Dark Spot Control Fluid hjelper til med å forhindre og synlig reduserer solinduserte flekker ved å beskytte din sarte ansiktshud mot UV-stråler. Produktets lette og ikke-fettete væskeformel inneholder Luminous630 og er beriket med hyaluronsyre og E-vitamin for å gi en forfriskende effekt og en jevn hudfølelse. 
 
Valgfri ukentlig maskebehandling: En gang i uken kan du også bruke en ansiktsmaske. NIVEA Q10 Power Anti-Age Brightening Mask hjelper til med å gi huden din en ekstra boost. Den serum-infunderte masken er beriket med dobbeltvirkende koenzym Q10 og fungerer som en kraftig antioksidant for å beskytte huden mot aggressorer. 
 
Valgfri ukentlig eksfoliering: Eksfolier huden forsiktig en til tre ganger i uken for å fjerne døde hudceller og forbedre effektiviteten til hudpleieproduktene dine. Eksfoliering kan bidra til å fremskynde hudens naturlige omsetningsprosess, som kan blekne mørke flekker over tid.
 
Vær forsiktig så du ikke overeksfolierer huden din, da dette kan føre til irritasjon.
Ved å inkorporere NIVEAs Luminous hudpleieprodukter i rutinen din, kan du forbedre dine mørke flekker og kan bidra til å forhindre at nye flekker dannes.
tre kvinner som bruker Nivea Luminous630 Eye Treatment

Hvordan hjelper Luminous630 mot mørke flekker?

Luminous630 er NIVEAs banebrytende patenterte ingrediens som kan bidra til å falme og forhindre mørke flekker. Luminous630-serien er beriket med effektive ingredienser som hyaluronsyre som finnes i det avanserte behandlingsserumet for å lysne huden.
 
NIVEA Luminous630-produkter er utviklet for å falme mørke flekker på en sikker måte og bidra til å forhindre fremtidig pigmentering ved å jobbe på cellenivå for å gjenopprette balansen i melaninproduksjonen og behandle årsaken til mørke flekker.

Hvordan forhindre mørke flekker på huden?

Ikke alle årsaker til pigmentforandringer i huden kan forebygges – noen oppstår naturlig på grunn av alder og andre faktorer. Når det er sagt, kan svarte og brune flekker på huden forårsaket av solskader forebygges. Vi har fremhevet noen tips for å hjelpe deg med å forhindre brune flekker på huden forårsaket av solskader:

 1. Bruk solkrem
  Bruk av solkrem beskytter huden din mot solskader som forårsaker brune flekker på huden. Ved å bruke solkrem med høy solfaktor – kan du forhindre at huden din blir skadet og sørge for at det er så sunt som mulig å bekjempe solflekker på huden.

 2. Dekk deg til
  Brune flekker på ansikt, hals og andre overeksponerte områder kan forhindres ved å skjerme dem mot solen. Selv om du bruker solkrem, er disse områdene fortsatt mer utsatt for mørke flekker enn andre. Prøv en baseballcaps eller en bredbremmet hatt for å gi ansikt og nakke beskyttelse mot solen.

 3. Unngå solen midt på dagen 
  Solen når sin høyeste temperatur og mest intense punkter midt på dagen og tidlig på kvelden, noe som øker risikoen for solskader og potensiell utvikling av svarte og brune flekker på huden. For å beskytte huden din, søk skygge i disse tider og velg å nyte solen i perioder når den ikke er like skadelig for huden din.

  Ved å ta i bruk disse forebyggende tiltakene og prioritere solbeskyttelse, kan du redusere risikoen for å utvikle mørke flekker betydelig og opprettholde en sunnere hud med et ungdommelig utseende over tid.

Mørke flekker - hva gjelder

Mørke flekker er et vanlig hudproblem, som ofte forekommer på soleksponerte områder som ansikt, hender, rygg og bryst. Imidlertid kan de håndteres effektivt gjennom en dedikert hudpleierutine, som muliggjør reduksjon og forebygging. 
 
Konsistens er nøkkelen, i likhet med regelmessig påføring av solkrem for å skjerme huden mot skadelige UV-stråler, og forhindre at de mørke flekkene intensiveres. 
 
Selv om mørke flekker generelt ikke er farlige, anbefales det på det sterkeste å få misfarging av huden undersøkt av en hudlege for å utelukke alvorlige hudsykdommer.

Ofte stilte spørsmål

Hva forårsaker mørke flekker?

Mørke flekker kan være forårsaket av faktorer som UV-eksponering, hormonelle endringer, aldring, genetikk, hudskader og betennelse.

Kan mørke flekker forhindres?

Ja, å forhindre mørke flekker innebærer konsekvent solbeskyttelse. Regelmessig påføring av bredspektret solkrem, bruk av beskyttende klær og søke skygge når solen er som sterkest, kan bidra til å forhindre at nye mørke flekker dannes eller eksisterende fra å forverres.

Finnes det naturlige remedier mot mørke flekker?

Noen naturlige remedier inkluderer sitronsaft, aloe vera, honning og gurkemeie. Effektiviteten deres varierer imidlertid, og det anbefales å konsultere en hudlege før du prøver disse remediene, da de kanskje ikke er like virkningsfulle som medisinske behandlinger.

Hvor lang tid tar det å se resultater av behandling av mørke flekker?

Resultatene varierer avhengig av behandlingen som brukes og alvorlighetsgraden av de mørke flekkene. Vanligvis kan det ta flere uker til måneder å merke synlige forbedringer.

Er mørke flekker farlige?

I de fleste tilfeller er mørke flekker ufarlige og kun et kosmetisk problem. Det er imidlertid viktig å konsultere en hudlege for å utelukke alvorlige underliggende hudsykdommer, spesielt hvis en flekk er uregelmessig i form, endrer seg eller ledsages av andre symptomer.

Kan jeg dekke over mørke flekker med sminke?

Ja, sminke kan bidra til å skjule mørke flekker midlertidig. Imidlertid vil bruk av hudpleieprodukter for å effektivt behandle de mørke flekkene gi langvarige resultater.

Kan personer med mørkere hudtoner utvikle mørke flekker?

Ja, personer med alle hudtoner kan utvikle mørke flekker. Faktisk er de med mørkere hudtoner ofte mer utsatt for visse typer mørke flekker, for eksempel postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH).