Parabener i kosmetikk: hvilken rolle spiller de

Du oppbevarer dagkremen din på et varmt bad. Du bruker solkrem på stranden. Du bruker dusjgel i flere måneder etter du åpner den. Slik at kremene og gelene dine ikke må oppbevares i kjøleskapet - de fleste kosmetiske produkt har preserveringsmiddel.

Parabener beskytter og er godt tolerert

Parabener er trygge konserverere som spiller en viktig rolle.

Hva er parabener?

Mange produkter ville kjapt nå sin best før date etter de ble åpnet om de ikke inneholdt et konserveringsmiddel. De ville kjapt bli ødelagt og ubrukelige innen svært kort tid. Dette er på grunn av mikroorganismer som bakterier og mugg som ender opp i produktet via kontakt med huden, og de formerer seg enkelt i vannbasert kosmetikk. Resultatet er at produktet blir forurenset, de kan ikke lenger nå sin fulle effekt. På dette punktet kunne de forårsake sykdom.

Parabener hemmer produkter å bli ødelagt ved å drepe bakterier og mugg. Og dette gir det en forsikring. Ved å bruke parabener kan NIVEA garantere for at kvaliteten i produktene holder seg over tid.

water
Vannbaserte hudpleieprodukter kan bli dårlige kjapt.
NIVEA Creme
Produkt som inneholder mye olje, som NIVEA Creme, ofte trenger ikke de like mye konserveringsmiddel.
Et klassisk konserveringsmiddel som kan brukes er alkohol – men uheldigvis kan det irritere sensitiv hud.

Effektivt og godt tollerert 

Parabener er spesielt effektive konserveringsmiddel som tåles godt. Derfor er de svært ofte brukt over hele verden, ikke bare i kosmetiske produkter, men også i husholdningsprodukter, legemiddel og mat. Og de har blitt brukt på denne måten i over 80 år. NIVEA bruker parabener i rundt 30 prosent av sine produkter, primært i hudpleie, solbeskyttelse og ansiktsbehandlingsprodukt.

Som alle ingrediensene brukt av NIVEA blir parabener kun brukt når de er nødvendig.

Den klassiske NIVEA Creme, for eksempel, inneholder vanligvis ikke konserveringsmiddel ettersom det er en oljebasert resept som beskyttes naturlig for bakterier og mugg.

Parabener kritiseres av forbrukerbeskyttende organ, media og naturkosmetikk produsenter. Det er påstått at parabener lagres i menneskekroppen, forstyrrer hormonsystemet, forårsaker kreft og begrenser reproduksjonsmulighetene. Men, det er bevist at den frykten er grunnløs. The European Commission og den vitenskapelige rådskommiteen, i tillegg til den uavhengige amerikanske granskningskommisjonen, Cosmetic Ingredient Review (CIR), har gjentatte ganger bekreftet at parabener ikke utgjør noen helserisiko.

Alle de studiene viser at alle parabener absorbert av kroppen raskt brytes ned, og derfor er parabener generelt tålt svært godt. Som alle ingredienser kan de trigge allergier i isolerte tilfeller, men det skjer sjeldnere enn med andre konserveringsmiddel.

Parabener gir deg forsikring om at produktene vil beholde kvaliteten sin.
Hormonal effect
Konserveringsmiddel brukes kun i minst mulig grad.

Er parabener farlige?

Svaret er et ennsidig «nei»

Det er sant at i laboratorietester har mange andre ingredienser en lignende effekt som hormoner – inklusiv parabener – men det finner du også i soya og andre matprodukter. Men, effekten er svært mye mindre enn effekten av mange andre naturlige østrogen.

 

Dette betyr ikke at det gir en hormonell effekt å bruke produktet. Først og fremst blir konserveringsmiddel brukt i så lite kvantum som mulig. For det andre blir produktet kun brukt på huden, og sist men ikke minst så brytes parabenene kjapt ned i kroppen, om små mengder ender opp i kroppen.

Gjennom sin lange historikk av bruk har ingredienser som parabener alltid blitt testet av anerkjente eksperter. Parabener er i følge konklusjonene gjort av mange vitenskapelige tester trygge.

Parabener brukes ikke alltid 

Parabener er trygge og tolererbare konserveringsmiddel som spiller en viktig rolle. Selv om noen kilder sier de er «farlige kjemikalier», parabener finnes i naturen og brukes i så små mengder at de ikke utgjør noen påviselig hormonell effekt. Selv om NIVEA svært bevisst bruker parabener for sine mange fordeler (tolererbar, forsket mye på og god effekt), gir vi også forbrukerne våre muligheten til å kjøpe parabenfrie produkter. Til slutt er det du som en informert forbruker som selv avgjør hvilket produkt som passer deg best.

Omtrent 70% av NIVEAS produkter inneholder ikke parabener.

Paraben