Hvordan bli kvitt rynker

Hvorfor får vi rynker og hvordan behandler vi dem? Oppdag vanlige årsaker, sju ulike typer fine linjer og rynker, pluss hvordan du forebygge rynker med NIVEA.

Rynker: Hvorfor får vi dem og hvordan redusere dem?

Uansett hvor konsekvent du er med hudpleierutinen din, skjer visse ting med kroppene våre over tid. Rynker er kanskje en av de mest åpenbare. Ansiktslinjer, kråkeføtter, latterlinjer – de er alle et uttrykk for livene våre som dukker opp i ansiktet vårt over tid.
woman holding a Nivea Q10 Anti Wrinkles face cream

Hva er egentlig rynker?

Rynker er furer, folder eller rygger som vises i huden når vi modnes. De ligner litt på linjene i håndflaten vår. Det er kanskje ikke det vi ønsker å høre, men rynker er en helt naturlig del av aldringsprosessen.
 

Finnes det ulike typer rynker?

Ja, mens noen av oss vil oppleve fine linjer, eller mer fremtredende furer rundt de sarte øyeområdene, vil andre få de vertikale linjene mellom brynene. 
 
Rynker finnes oftest i ansiktet, nakken og armene, men kan forekomme hvor som helst på kroppen.

De sju hovedtypene av rynker

Her er de sju vanligste typene rynker i ansiktet:

1. Pannelinjer 

Også kjent som rynker i pannen, dette er horisontale fordypninger som går over toppen av T-sonen vår. De er mest merkbare når vi lager visse ansiktsuttrykk, som å løfte øyenbrynene.

2. Rynkelinjer 

Rynkelinjer har en tendens til å utvikle seg mellom øyenbrynene og skape en form som etterligner tallet elleve. Gjentatte ansiktsuttrykk som rynking kan føre til at disse blir mer fremtredende over tid.

3. Kaninlinjer

Disse refererer til de fine horisontale linjene og bittesmå furene som vises på neseryggen og hver side når vi rynker den, for eksempel når vi ler eller smiler. Dette er et eksempel på mimiske rynker, som er blant de første som vises på grunn av gjentatte bevegelser.

4. Kråkeføtter

Dette er navnet på de fine linjene som stråler ut fra de ytre øyekrokene. De ligner føttene til en kråke, derav navnet, men er også kjent som «smilelinjer» da de ofte dannes når vi smiler. Huden rundt øynene er usedvanlig tynn, så disse typene rynker kan dannes ganske tidlig.

5. Latterlinjer 

Som navnet antyder, vises disse linjene på deler av ansiktet som rynker seg når vi ler. Kjent som smilerynker, strekker disse foldene seg fra begge sider av nesen til munnvikene. De kan bli mer fremtredende og permanente etter hvert som vi blir eldre, spesielt hvis vi røyker eller ikke beskytter huden mot solen.

6. Leppelinjer 

Disse små vertikale rynkene ser litt annerledes ut for alle, men vanligvis dannes de på både leppen og huden over overleppen. På leppene strekker de seg ofte fra den ene siden av munnen til den andre.

7. Marionettelinjer

Ettersom huden vår mister sin stramhet, kan det utvikles kjever og folder som marionettlinjer. Også kalt melomentale folder, dette er lange vertikale linjer som starter ved munnvikene og fortsetter ned til haken og kjevelinjen. De kan få munnen vår til å se nedovervendt ut som en marionettdukke, derav navnet.

Hva forårsaker rynker?


woman's eye

Rynker, furer og linjer begynner å utvikle seg ettersom huden blir tynnere, tørrere og mister sin elastisitet over tid. Når vi blir eldre, vil kroppens nivåer av kollagen og elastin reduseres. Disse er begge proteiner som finnes naturlig i huden som er ansvarlige for dens fasthet og elastitet. 
  
Våre ansiktsuttrykk er også en faktor. Smiling, latter, rynker, mysing og andre gjentatte ansiktsuttrykk gir små muskelsammentrekninger som kan føre til at fine linjer og rynker utvikles når vi er yngre. Disse linjene kan deretter bli dypere etter hvert som vi blir eldre og noen ganger bli et permanent trekk i ansiktet vårt. Dette er i stor grad fordi huden vår spretter tilbake når vi er yngre, men ettersom eldre hud har mindre fleksibilitet, mister den sin ungdommelige sprett.

Hva forårsaker rynker?

Dynamiske v statiske rynker

Foldene eller furene som vises faller inn i to kategorier:

· Dynamiske rynker – disse er de som er forårsaket av uttrykk for følelser eller gjentatte ansiktsbevegelser. Så for eksempel leppelinjer som kan dukke opp hvis vi bruker sugerør ofte.

· Statiske rynker – disse kommer fra tap av elastisitet og har en tendens til å bli dypere med alderen. Eksempler på disse er linjer i munnviken og halsen.

Over tid kan dynamiske rynker bli statiske rynker. Et eksempel er når kinnene våre mister fyldighet, fine smilelinjer kan da bli til mer fremtredende folder.

Hvordan forebygge rynker

Dessverre kan vi ikke stoppe aldringsprosessen eller endre visse faktorer som genetikk, som uunngåelig spiller en rolle for rynker. Imidlertid er det noen livsstilsendringer vi kan ta i bruk for å forhindre rynker og holde huden mer ungdommelig lenger.
woman smiling

Bytt hudpleie

Vårt utvalg av NIVEA Anti-aldringskremer og produkter har blitt spesielt laget for å forhindre og minimere forekomsten av rynker og gi næring til huden. Serien inkluderer påfyllende serum designet for å bygge opp hudens eget anti-rynkeforsvar, innovative fuktighetskremer med kollagenforsterkende formler og oppstrammende øyekremer som retter seg mot dette sarte området.
  
Øynene våre kan være spesielt utsatt for tegn på aldring – les vår guide for våre fem beste tips for å forebygge øyerynker.
 
For menn er det et utvalg som er spesielt skreddersydd for deres unike hudpleiebehov.

Beskytt huden fra solen

Solstråling skader hudens kollagen, gjør at den mister elastisitet og tørker den ut, med tanke på at moden hud er naturlig tørrere. For mye soleksponering kan elde huden vår for tidlig. Dette er kjent som fotoaldring og skiller seg fra naturlig aldring, og forårsaker dype rynker sammen med tøffere hud, fregner og misfarging av huden.
Å vite hvordan du beskytter huden din mot solskader er et enkelt skritt du kan ta for å forhindre dette, inkludert å ta i bruk gode solkremvaner. En enkel vane innebærer å legge til en fuktighetskrem med solfaktor i morgenhudpleierutinen din slik at du forlater huset med et lag av beskyttelse.
 

woman standing in the sun
woman doing yoga

Slutt å røyke

Røyking er en annen synder som forårsaker rask aldring. Sunn hud vil hele tiden regenereres. Imidlertid reduserer røyking kraftig kollagenproduksjonen, og mindre kollagen betyr flere rynker. Økte ansiktslinjer rundt munnen er tydelige tegn på røyking.

Diett og trening

Usunne vaner påvirker hudens tekstur og kan fremskynde aldringsprosessen. Å ha et sunt balansert kosthold fullpakket med A-vitamin og C-vitamin og protein (fjærkre, fisk, egg og magert kjøtt) er et godt sted å begynne. Legg til litt regelmessig daglig trening for å øke sirkulasjonen og redusere stressnivået. For mye sukker og alkohol kan skade kollagen og elastin, så unn deg det med måte.

Hold deg hydrert

Å holde huden vår hydrert er alltid viktig. Sørg for å drikke nok vann, og prøv til og med urtete som har antioksidanter som kan forbedre huden vår på andre måter. Unngå for mye koffein da dette kan redusere hastigheten kroppen vår lager kollagen.

Sov godt

Huden vår takker oss alltid for å få de anbefalte 8 timers søvn pr. natt – eller så nært som mulig. Men visste du at sovestillingene våre også har betydning for rynker? Huden vår kan bli rynkete hvis vi sover i samme stilling hver natt. Å sove på ryggen eller investere i silkeputetrekk som gir mindre friksjon mot ansiktet vårt kan hjelpe på dette.

Anti-aldring hudpleierutine for å redusere forekomsten av rynker

Selv om det ikke finnes noen kur for å bli kvitt rynker for godt, vil det å følge en hudpleierutine mot aldring bidra til å redusere forekomsten av rynker og fine linjer og gi huden vår en mer ungdommelig glød over tid. Som med enhver god hudpleierutine, rensing og eksfoliering er den beste starten:
 

woman applying Nivea Cellular serum

Serum

For å effektivt målrette mot rynker, påfør tre prikker på størrelse med erter med et antialdringsserum. Serum er vanligvis lettere enn kremer og kan trenge dypere inn i huden, og hjelper de høyere konsentrasjonene av aktive ingredienser til å redusere forekomsten av rynker.
 

(Valgfritt) Ansiktsmaske

Noen ganger kan det være lurt å bruke en ansiktsmaske som en del av en ekstra velværeøkt. Å bytte serum med en ansiktsmaske noen ganger kan bidra til å oppnå en lignende effekt. Hvis du bruker en sheetmask, sørg for å gni inn overflødig serum etter at du har fjernet masken.
 
Nivea Cellular Luminous630 Serum

Øyekrem

Siden huden rundt øyeområdet ikke inneholder så mye kollagen som resten av ansiktet, er den mer utsatt for tørrhet og rynker. For å effektivt redusere forekomsten av rynker rundt øynene er det viktig å bruke en målrettet behandling som er utviklet spesielt for dette sarte området. For best resultat påfør to ganger daglig - både morgen og kveld.
 

Fuktighet

Aldrende hud er mindre i stand til å beskytte seg mot ytre skader, så det er enda viktigere å velge en virkelig målrettet fuktighetskrem. I tillegg har fuktighet den ekstra fordelen av å låse inn serum eller behandlinger som er påført på forhånd.
NIVEA tilbyr en rekke dag- og nattkremer, hvorav noen er laget med aktive ingredienser som Q10 og hyaluronsyre for å målrette effektivt mot rynker.

Ingredienser...

NIVEAs Q10-utvalg

Å investere i kvalitetsprodukter og ha et godt hudpleieregime vil bidra til å holde huden hydrert og fastere. Med et stort utvalg av hudpleieprodukter fra NIVEA og enkle hudpleietips bør det være enkelt å finne den perfekte hudpleierutinen for huden din. NIVEA Q10-serien er et flott sted å starte din anti-rynkereise.
 
Ingredienser...

Hvorfor er Q10 god mot rynker?

Huden vår inneholder nesten 80 % kollagen, og nesten en tredjedel av proteinene i kroppen vår produseres av kollagen. Koenzym Q10 kan bidra til å stimulere produksjonen av kollagen, som naturlig avtar med alderen. Denne økningen i kollagen kan bidra til å øke celleregenereringen og beholde hudens elastisitet.

NIVEA q10 products
Ingredienser...

Andre ingredienser som er gode mot rynker

Retinol

På samme måte som Q10 på denne måten, kan retinol bidra til å stimulere kollagenproduksjonen og eksfoliere huden for en fastere og fyldigere hudfarge.

Bakuchiol

Ligner på retinol, men litt mildere, bakuchiol er et flott naturlig alternativ for de som følger et vegansk liv eller lever med følsom hud.

Jojobaolje

Jojobaolje både fuktighetsgivende og en antioksidant, så kan holde huden hydrert og potensielt redusere forekomsten av rynker, som andre antioksidanter.

Hyaluronsyre

Hyaluronsyre virker ved å fukte dypt inn i huden og kan forbedre utseendet til dypere rynker betydelig samtidig som den forbedrer fasthet og elastisitet.
 
Du kan finne hyaluronsyre i NIVEA Cellular Expert Filler-utvalget.
 

Et tegn på et levd liv

Rynker trenger selvfølgelig ikke behandling. De er et smertefritt, naturlig og vakkert tegn på moden hud. Du kan velge å behandle dem hvis du ikke liker måten de får huden din til å se ut eller føles. På samme måte kan du omfavne disse latterlinjene og øynene for hva de er – en refleksjon av et liv som er uttrykt til det fulle.

Takeaway

woman holding two bottles of Nivea face serum
Rynker er en naturlig del av aldringsprosessen – etter hvert som vi eldes, blir huden vår tynnere, tørrere og mister sin elastisitet. Nedgangen i kollagen- og elastinnivået i huden bidrar til dannelsen av rynker over tid.
 
Det finnes ulike typer rynker: rynker kan forekomme i ulike former på forskjellige områder av ansiktet. Vanlige typer inkluderer pannelinjer, furer, kråkeføtter, latterlinjer, leppelinjer og marionettlinjer.
 
Selv om vi ikke kan stoppe aldringsprosessen eller endre genetikk, kan livsstilsendringer bidra til å forhindre rynker og opprettholde et mer ungdommelig utseende. Tips inkluderer bruk av hudpleieprodukter mot aldring, beskytte huden mot solskader, slutte å røyke, spise et balansert kosthold, holde seg hydrert og få nok søvn.
 
Selv om det ikke finnes noen permanent kur mot rynker, kan det å følge en antialdringshudpleierutine bidra til å redusere utseendet og gi huden en mer ungdommelig glød. Spesielt nyttige ingredienser inkluderer: Q10, hyaluronsyre og retinol, for å nevne noen. Det er imidlertid viktig å huske at rynker er et naturlig og vakkert tegn på et levd liv og ikke nødvendigvis trenger behandling hvis man velger å omfavne dem.

Ofte stilte spørsmål

Hva er rynker, og hvorfor får vi dem?

Rynker er furer, folder eller rygger som vises i huden når vi blir eldre. De er en naturlig del av aldringsprosessen, som følge av faktorer som reduserte kollagen- og elastinnivåer i huden.

Finnes det forskjellige typer rynker, og hvor forekommer de ofte?

Ja, det finnes ulike typer rynker. De forekommer ofte i ansiktet, nakken og på armene. Noen typer inkluderer pannelinjer, furer, kråkeføtter, latterlinjer, leppelinjer og marionettlinjer.

Hva er de syv hovedtypene av rynker i ansiktet?

De syv hovedtypene av rynker i ansiktet er pannelinjer, rynker, kaniner, kråkeføtter, latterlinjer, leppelinjer og marionettlinjer.

Hva er årsaken til at det dannes rynker i huden?

Rynker dannes når huden blir tynnere, tørrere og mister sin elastisitet over tid. Reduserte kollagen- og elastinnivåer er ansvarlige for tap av hudens fasthet og elastisitet.

Hva er forskjellen på dynamiske og statiske rynker?

Dynamiske rynker er forårsaket av uttrykk for følelser eller gjentatte ansiktsbevegelser, mens statiske rynker kommer fra tap av elastisitet og har en tendens til å bli dypere med alderen.

Kan dynamiske rynker bli statiske over tid?

Over tid kan dynamiske rynker bli statiske rynker. Når kinnene våre mister fyldigheten, kan fine smilelinjer bli til mer fremtredende folder.

Hvordan kan jeg forhindre at det dannes rynker?

Selv om vi ikke kan stoppe aldringsprosessen, kan livsstilsendringer bidra til å forhindre rynker. Disse inkluderer riktig hudpleie, solbeskyttelse, røykeslutt, et balansert kosthold, hydrering og tilstrekkelig søvn.

Hvilke hudpleieprodukter kan bidra til å forebygge og minimere forekomsten av rynker?

Antialdringskremer og serum som inneholder ingredienser som retinol, hyaluronsyre, peptider og antioksidanter kan bidra til å forbedre hudens tekstur og redusere forekomsten av rynker.

Er det noen forskjell på kvinners og menns anti-rynkekrem?

Ja, det kan være forskjeller mellom antirynkekremer for menn og kvinner. Mens det grunnleggende formålet med begge kremer er å redusere forekomsten av rynker, imøtekommer noen varianter spesifikke hudbehov basert på kjønn.
 
Anti-rynkekremer for menn kan ha sammensetninger som er skreddersydd for deres tykkere og fetere hud. Disse kremene inneholder ofte ingredienser som adresserer vanlige bekymringer for menn, for eksempel å redusere irritasjon etter barbering og berolige huden. I tillegg kan noen herrekremer ha mer subtile dufter eller markedsføres med maskulin emballasje.

Hvordan bidrar soleksponering til utvikling av rynker?

Soleksponering skader hudens kollagen, og får den til å miste elastisitet og tørke ut. Dette kan føre til for tidlig aldring, noe som resulterer i dype rynker, fregner og misfarging av huden.

Påvirker røyking dannelsen av rynker?

Ja, røyking reduserer kollagenproduksjonen, noe som fører til flere rynker. Øking av linjer i ansiktet - spesielt rundt munnen - er vanlige tegn på røyking.

Kan kosthold og trening påvirke forekomsten av rynker?

Usunne vaner påvirker hudens tekstur og kan fremskynde aldringsprosessen. Et sunt kosthold med vitaminrik mat og regelmessig mosjon kan bidra til en sunnere hud.

Hvor viktig er hydrering for å forhindre rynker?

Å holde huden hydrert er avgjørende for å forhindre rynker. Å drikke nok vann og bruke fuktighetskremer med hyaluronsyre kan bidra til å opprettholde hudens elastisitet.

Kan søvnstillinger påvirke dannelsen av rynker?

Ja, å sove i samme stilling hver natt kan føre til rynker i huden. Å sove på ryggen eller bruke silkeputevar kan bidra til å redusere friksjon og forhindre furer.

Er det en måte å bli kvitt rynker i ansiktet raskt?

Selv om det ikke er noen permanent rask løsning for rynker i ansiktet, kan noen kliniske behandlinger gi relativt raske resultater for å redusere forekomsten av rynker. Det er viktig å konsultere en hudlege før du vurderer behandling av denne typen.