jente påfører krem ​​på ansiktet hennes

Hvordan bli kvitt rynker

Hvorfor får vi rynker og hvordan kan vi behandle dem? Oppdag hva som forårsaker de forskjellige typene furer og rynker, samt hvordan du håndterer dem med NIVEA

blond kvinne smiler

Når får man rynker og hvordan behandle dem?

Uansett hvor konsekvent du er med hudpleierutinen din, skjer visse ting med kroppen vår over tid. Rynker er kanskje en av de mest åpenbare.

 

Ansiktslinjer, kråkeføtter, latterlinjer – de er alle et uttrykk for livene våre som dukker opp i ansiktet vårt over tid.

 

Enten du vil lære hvordan du forebygger eller behandler rynker, gir denne artikkelen deg alt du trenger å vite om rynket hud og tips om hvordan du kan håndtere det.


Hva er egentlig rynker?

 

Rynker er linjer, folder eller riller som vises i huden når vi modnes. De ligner litt på linjene i håndflaten vår. Det er kanskje ikke det vi ønsker å høre, men rynker er en helt naturlig del av aldringsprosessen.

Finnes det forskjellige typer rynker?

Ja. Mens noen av oss vil oppleve furer, eller mer fremtredende linjer rundt de sarte øyeområdene, vil andre få de vertikale linjene mellom brynet. 
 
 Rynker finner vi oftest i ansiktet, nakken og på armene, men kan oppstå hvor som helst på kroppen.


De sju hovedtypene av rynker

Her er de sju vanligste typene rynker i ansiktet:
 

1. Linjer i pannen

Også kjent som pannerynker, dette er horisontale fordypninger som går over toppen av T-sonen vår. De er mest merkbare når vi lager visse ansiktsuttrykk, som å løfte øyenbrynene.

 

2. Rynkelinjer

Noen ganger kalt bekymringslinjer, har disse linjene en tendens til å utvikle seg mellom øyenbrynene og skape en form som etterligner tallet elleve. Gjentatte ansiktsuttrykk som rynking kan føre til at disse blir mer fremtredende over tid.

 

3. Kaniner

Disse refererer til de fine horisontale linjene og bittesmå brettene som vises på neseryggen og hver side når vi rynker den, for eksempel når vi ler eller smiler. Dette er et eksempel på mimiske rynker, som er blant de første som vises på grunn av gjentatte bevegelser. 

 

4. Kråkeføtter

Dette er betegnelsen på de fine linjene som stråler ut fra de ytre hjørnene av øynene. De ligner føttene til kråker, derav navnet, men er også kjent som "smilelinjer" da de ofte dannes når vi smiler. Huden rundt øynene er usedvanlig tynn, så disse typene rynker kan dannes ganske tidlig.

 

5. Latterlinjer

Som navnet antyder, vises disse linjene på deler av ansiktet som folder seg når vi ler. Kjent som nasolabiale folder, strekker disse foldene seg fra begge sider av nesen til munnvikene. De kan bli mer fremtredende og permanente etter hvert som vi blir eldre, spesielt hvis vi røyker eller ikke beskytter huden mot solen.

 

6. Leppelinjer

Disse små vertikale rynkene ser litt annerledes ut hos alle, men vanligvis dannes de på både leppen og huden over overleppen. På leppene strekker de seg ofte fra den ene siden av munnen til den andre. 

 

7. Marionettlinjer

Når huden vår synker nedover, kan det utvikles kjeaker og folder som marionettlinjer. Også kalt melomentale folder, dette er lange vertikale linjer som starter ved munnvikene og fortsetter ned til hake- og kjevelinjen. De kan få munnen vår til å se nedovervendt ut som en marionettdukke, derav navnet.

Når får man rynker

Hvis du har spurt deg selv hvorfor du får rynker og hvordan de dannes, så les videre. 
 

Rynker, folder og linjer begynner å utvikle seg ettersom huden blir tynnere, tørrere og mister sin elastisitet over tid. Når vi blir eldre, synker kroppens nivåer av kollagen og elastin.

Disse er begge proteiner som finnes naturlig i huden og er ansvarlige for dens fasthet og elastisitet.
 
Våre ansiktsuttrykk er også en faktor. Smiling, latter, rynker, mysing og andre gjentatte ansiktsuttrykk gir små muskelsammentrekninger som kan føre til at furer og rynker utvikles når vi er yngre. Disse linjene kan deretter bli dypere etter hvert som vi blir eldre og noen ganger bli et permanent trekk i ansiktet vårt. Dette er i stor grad fordi huden vår trekker seg tilbake når vi er yngre, men ettersom eldre hud har mindre fleksibilitet, mister den sin ungdommelige spenst.

kvinne smilende i solen


Dynamiske vs. statiske rynker

Foldene eller linjene som vises faller inn under to kategorier:
 

Dynamiske rynker - disse er de som er forårsaket av uttrykk for følelser eller gjentatte ansiktsbevegelser. Så for eksempel leppelinjer som kan dukke opp hvis vi bruker sugerør ofte.

Statiske rynker – disse kommer fra tap av elastisitet og har en tendens til å bli dypere med alderen. Eksempler på disse er linjer i munnviken og halsen.
  

 Over tid kan dynamiske rynker bli statiske rynker. Et eksempel er når kinnene våre mister fyldighet, fine smilelinjer kan bli til mer fremtredende folder.


Hvordan forebygge rynker

Dessverre kan vi ikke stoppe aldringsprosessen eller endre visse faktorer som genetikk, som uunngåelig har en rolle å spille når det gjelder rynker. Imidlertid er det noen livsstilsendringer vi kan ta i bruk for å forebygge rynker og holde huden mer ungdommelig lenger.
kvinne som holder en Nivea ansiktskrem

kvinne påfører serum i ansiktet hennes

1. Bytt hudpleie

Vårt utvalg av NIVEA Ansiktskrem har blitt spesielt utviklet for å forhindre og minimere forekomsten av rynker og gi næring til huden. Serien inkluderer påfyllende serum designet for å bygge opp hudens eget anti-rynkeforsvar, innovative fuktighetskremer med kollagenforsterkende formler og oppstrammende øyekremer som retter seg mot dette skjøre området. 
  
Øynene våre kan være spesielt utsatt for tegn på aldring, les guiden vår for våre topp fem tips for å forhindre øyerynker

2. Beskytt huden mot solen

Solstråling skader hudens kollagen, gjør at den mister elastisitet og tørker den ut, med tanke på at moden hud er naturlig tørrere. For mye soleksponering kan elde huden vår for tidlig. Dette er kjent som fotoaldring og skiller seg fra naturlig aldring, og forårsaker dype rynker sammen med læraktig hud, fregner og misfarging av huden.
 
Å vite hvordan du beskytter huden din mot solskader er et enkelt skritt du kan ta for å forhindre dette, inkludert å ta i bruk gode solkremvaner.

3. Slutt å røyke

Røyking er en annen synder som forårsaker rask aldring. Sunn hud vil hele tiden regenerere. Imidlertid reduserer røyking kraftig kollagenproduksjonen, og mindre kollagen betyr flere rynker. Økte ansiktslinjer rundt munnen er tydelige tegn på røyking.

 

4. Kosthold og trening

Usunne vaner påvirker hudens tekstur og kan fremskynde aldringsprosessen. Å ha et sunt og balansert kosthold fullpakket med A-og C-vitaminer og protein (fjærkre, fisk, egg og magert kjøtt) er et godt sted å begynne. Legg til litt regelmessig daglig trening for å øke sirkulasjonen og redusere stressnivået. For mye sukker og alkohol kan skade kollagen og elastin, så hengi deg til måtehold.

 

5. Hold deg hydrert

Å holde huden vår hydrert er alltid viktig. Sørg for å drikke nok vann, og prøv til og med urtete som har antioksidanter som kan forbedre huden vår på andre måter. Unngå for mye koffein, da dette kan redusere hastigheten kroppen vår lager kollagen.

 

6. Sov godt

Huden vår takker oss alltid for å få de anbefalte åtte timers søvn pr. natt – eller så nært som mulig. Men visste du at våre søvnstillinger også har betydning for rynker? Huden vår kan bli rynkete hvis vi sover i samme stilling hver natt. Å sove på ryggen eller investere i silkeputetrekk som gir mindre friksjon mot ansiktet vårt kan hjelpe på dette.


Hvordan bli kvitt rynker

Selv om det ikke finnes noen kur for å bli kvitt rynker for godt, vil det å følge en anti-aldringshudpleierutine bidra til å redusere rynker og fine linjer og gi huden vår en mer ungdommelig glød over tid. Her er noen anti-rynkebehandlingstips du kan prøve:
  

Tips 1: Rens ordentlig
Å gni huden kan forårsake irritasjon og fremskynde aldring av huden, mens overrensing kan tørke ut huden. Vask ansiktet ditt to ganger om dagen med et mildt rengjøringsmiddel. Våre NIVEA micellar-vann er gode alternativer for å rense huden skånsomt samtidig som den er tøff mot sminke og smuss. Husk å alltid fjerne sminke før du legger deg. 
  
Tips 2: Fukt regelmessig
Aldrende hud er mindre i stand til å beskytte seg mot ytre skader, så det er enda viktigere å velge en virkelig målrettet fuktighetskrem. En av våre beste anti-rynkekremer er vår NIVEA Q10 Power Firming Day Cream. Den er spesielt utviklet for å redusere tre typer rynker: pannerynker, kråketær og rynker rundt kinnet og munnen for jevnere og mer næret hud. Det er en ekstra bonus også, med SPF beskytter den mot UVA/UVB-stråler som forårsaker for tidlig aldring av huden.
 
Tips 3: Bruk kvalitetsprodukter
Å investere i kvalitetsprodukter og gjennomføre et godt hudpleieregime vil bidra til å holde huden vår fri for urenheter, men det kan til tider være vanskelig å holde seg på toppen. Med et stort utvalg av hudpleieprodukter hos NIVEA og enkle hudpleietips bør det være enkelt å finne den perfekte hudpleierutinen for huden din.

Et tegn på et fullverdig liv

Rynker trenger selvfølgelig ikke behandling. De er et smertefritt, naturlig og vakkert tegn på moden hud. Du kan velge å behandle dem hvis du ikke liker måten de får huden din til å se ut eller føles. På samme måte kan du omfavne disse latterlinjene og øynene for hva de er – en refleksjon av et liv som er uttrykt til det fulle.