Hva er talg

Talg er et oljeaktig, litt voksaktig stoff som finnes på huden. Det produseres hovedsakelig i ansiktet og hodebunnen, men kan også forekomme på resten av huden, bortsett fra på håndflatene og fotsålene.

Hva er talg

Talg er et oljeaktig, litt voksaktig stoff som finnes på huden. Det produseres hovedsakelig i ansiktet og hodebunnen, men kan også forekomme på resten av huden, bortsett fra på håndflatene og fotsålene.

Hvofor har vi talg?

Talg brukes til å holde huden fuktet og virker som en vanntettingsmekanisme, slik at fuktigheten ikke forlater kroppen. Den bidrar også til å opprettholde fleksibiliteten i huden og kan fungere som en barriere mot farer som bakterielle- og soppinfeksjoner. Talg-produksjon er normalt og sunt, hvis det ikke produseres nok talg kan huden kan bli tørr. Men om det er en overproduksjon av talg kan den fanges i porer og føre til akne. Finn ut mer om å unngå akne her.

Hvordan dannes Talg?

Talg blir utskilt fra talgkjertler i huden som finnes på hudoverflaten og vanligvis forbindes med hårsekker. Talg er vanligvis blandet med lipider fra hudceller og svette i hårsekkelen, ettersom follikkelen fylles opp, presses talgen til overflaten og spres over huden og skaper et vanntett lag.

Hormoner

Talg-produksjon er kontrollert av hormoner i kroppen. Dette betyr at i perioder hvor hormonnivåene svinger eller når du tar medisiner som påvirker hormoner - kan talg-produksjon påvirkes av dette. For eksempel kan progesteron (funnet i prevensjon) øke talgproduksjonen mens vitaminer en kan redusere den.

Mens du går gjennom puberteten endres hormonnivåer og talgkjertlene blir forstørrede og forårsaker høyere talg-produksjon som gjør at huden hos tenåringer er mer utsatt for akne.Hvordan bli kvitt overskudds-talg

Alternative løsninger

  • Tenk på kostholdet ditt - Matvarer som inneholder svovel som fisk, grønnsaker, belgfrukter, egg og nøtter kan bidra til å redusere overskytende talg-nivå.
  • Tørt hår kan føre til at økt talg-produksjon, sulfater i sjampo kan tørke ut håret ditt, så se etter en sjampo som er sulfatfri.

Hudpleie

De med overflødig talg i ansiktet har fet hud eller kombinasjonshud, og kan ha nytte av disse tipsene. Finn ut hvilken hudtype du har her.

  • Pass på å bruke et rensemiddel for ansiktet som NIVEA MicellAIR micellarvann, designet for å fjerne smuss og talg fra ansiktet uten å fjerne for mange oljer, noe som kunne ført til økt talg-produksjon.
  • Sørg for å vaske ansiktet to ganger om dagen, en gang om morgenen og en gang om kvelden med en oljefri ansiktsvask for å holde den ren og å fjerne rester fra huden.
  • Hvis huden din tørker ut for mye, vil det produseres ekstra talg for å kompensere, så selv om du har fet hud må du fortsatt passe på fuktigheten, bare vær forsiktig med å bruke en fuktighetskrem som ikke er fet.
  • Ved å bruke en ansiktsmaske kan du rense ansiktet og fjerne smuss fra tilstoppede porer.

Tørr hud

Tørr hud kan skyldes mangel på talg, du kan bidra til å bekjempe dette ved å drikke mer vann, spise mer sunne fettstoffer som Omega-3 og ikke ha så enormt varme dusjer.

Vær også oppmerksom på at alle produktene som kommer i kontakt med huden din, alt fra hudpleie til sjampo og vaskemiddel kan alle ha en effekt på din tørre hud. Se etter produkter rettet mot sensitiv hud, da alkoholer, syrer og dufter kan ha en uttørkeeffekt.

Og selvfølgelig bør du sørge for at du bruker en fuktighetsgivende fuktighetskrem, vi anbefaler NIVEA Nourishing Day Cream.