kvinne som ligger i solen

Oppdag D-vitamin-fordeler for huden

Oppdag D-vitamin fordeler for huden og de trygge måtene å få det fra solen.

HVA GJØR D-VITAMIN?

HVA ER D-VITAMIN?

D-vitamin er et fettløselig vitamin som du trenger for god helse. Den har flere viktige funksjoner i kroppen din, som å hjelpe den med å absorbere kalsium og tilrettelegge for et sunt immunsystem ved å bekjempe bakterier og virus.

Kroppen din trenger D-vitamin for andre funksjoner også - nervene dine trenger det for å bære meldinger mellom hjernen og kroppen din, og musklene trenger det for å bevege seg. Det kan også regulere og forbedre humøret ditt og har mange fordeler for huden din.

kvinne som står i solen
ER D-VITAMIN BRA FOR HUDEN?

HVA ER FORDELENE MED D-VITAMIN?

D-vitamin-fordeler inkluderer å redusere risikoen for ulike sykdommer ved å støtte vitale kroppsfunksjoner og være avgjørende for sunne tenner og bein.

I tillegg til å være et viktig næringsstoff for din generelle helse, er vitamin D også gunstig for huden din, da det har antimikrobielle egenskaper som kan bidra til å redusere inflammatoriske symptomer på akne.

D-vitamin hjelper også med hudbeskyttelse og foryngelse ved å fremme hudcellevekst, reparasjon og metabolisme, i tillegg til å styrke hudens immunsystem og bidra til å nøytralisere frie radikaler som kan forårsake for tidlig aldring.

HVA ER SYMPTOMENE PÅ D-VITAMINMANGEL?

Symptomene som vil advare deg om din potensielle vitamin D-mangel er:

Tretthet og utmattelse
Ben- eller muskelsmerter eller svakhet
Stressbrudd, spesielt i bena
Humørsvingninger

Hvis du tror du kan ha D-vitaminmangel, spør legen din om råd.


HVORDAN FÅ D-VITAMIN?

Den nødvendige daglige mengden D-vitamin avhenger av alderen din og om du er gravid eller ammer. Den beste måten å finne ut den fordelaktige daglige dosen for deg er ved å bruke blodprøver som tilbys av de fleste laboratorier.

Du kan få D-vitamin fra de tre hovedkildene:
Ernæring
Sollys
Kosttilskudd

VD-VITAMIN I MAT:

Kroppen vår mottar bare en liten prosent av D-vitamin fra mat, men dette betyr ikke at det ikke er viktig å inkludere mat med dette vitaminet i kosten! Spesielt er fisk rik på vitamin D, så sørg for å inkludere laks, sild, makrell eller tunfisk regelmessig i kostholdet ditt. Alternativt kan du gå for torske- eller okselever, sopp eller egg.

kvinne som står i solen med øynene lukket

D-VITAMIN FRA SOLEN

Kroppen vår kan naturlig produsere D-vitamin når den utsettes for solen. Det er imidlertid faktorer som kan redusere D-vitamin-inntaket fra denne kilden: forurensning, skyer, alder, å ha en mørk hudtone og tilbringe mye tid innendørs (huden din produserer ikke D-vitamin fra sollys som kommer gjennom vinduet).
Hvor mye vitamin D kan du få fra solen?

 

Dette avhenger også av ulike faktorer som landet, gjeldende sesong, mengden eksponert hud og tidspunktet på dagen.
Det er oppgitt at for å få en tilstrekkelig mengde D-vitamin (omtrentlig daglige doser av D-vitamin (1000 IE)), er det nok å tilbringe omtrent 20-30 minutter i solen tre ganger i uken.

 

D-vitamin er sterkest midt på dagen mens solen er på sitt høyeste punkt, og du vil trenge kortere soleksponeringstid for at kroppen din skal produsere D-vitamin. Selv om midt på dagen er en gunstig tid for D-vitamin-produksjon, er UV-indeksen den sterkeste på dette tidspunktet tid, så det betyr også at det er lettere å brenne seg, spesielt for barn.

En stor mengde UV-stråling er skadelig for huden vår ettersom det kan forårsake kreft og for tidlig aldring av huden, så det er viktig å balansere soleksponeringen mellom optimal tid for å få vitamin D og å holde det trygt for huden.

For barns sensitive hud har NIVEA en rekke solkremer for barn designet for å gi svært effektiv umiddelbar UVA/UVB-beskyttelse for å sikre at du og barna dine kan nyte solen uten å bekymre deg.

jente smiler

ER DET NOK D-VITAMIN I VINTERSOLEN?

I vintermånedene har vi en tendens til ikke å ha nok soleksponering, og som et resultat kan vi få D-vitaminmangel, som kan støttes ved å ta kosttilskudd. 

Det er to typer kosttilskudd du kan prøve:

I tabletter: Tabletter er det ideelle alternativet hvis du ønsker å kontrollere mengden D-vitamin du tar. 

I dråper: De gis hovedsakelig til babyer og barn, men voksne kan også bruke dråper. Disse er svært ofte kombinert med kalsium, og tjener dermed først og fremst til å støtte riktig beinvekst. 
Det er ideelt å supplere D-vitamin sammen med vitamin K2. D-vitamin støtter opptaket av kalsium, K2-vitamin ""transporterer"" deretter kalsium til de riktige områdene av kroppen for å forhindre foreksempel forkalkning av blodårer.

kvinne som ligger i solen

KAN DU FÅ FOR MYE D-VITAMIN?

Du kan ikke få for mye D-vitamin fra solen, siden kroppen vår regulerer det produserte inntaket, men husk alltid å dekke til eller beskytte huden din hvis du er ute i solen over lengre tid for å redusere risikoen for solbrenthet.
Det er imidlertid mulig å få overskudd av D-vitamin fra å ta kosttilskudd - dette kan føre til økte nivåer av kalsium i blodet.

Symptomene på overskudd av D-vitamin er:
- magesmerter
- apati
- oppkast
- dehydrering
- forvirring
- økt tørst
- kvalme

Ved å kombinere et balansert kosthold, oppholde seg i solen i en trygg periode og bruke anbefalt dosering av kosttilskudd, vil du oppnå et optimalt nivå av D-vitamin i kroppen din.


BESKYTT HUDEN DIN MED NIVEA SUN


Husk alltid å beskytte huden din i solen for å unngå solbrenthet og hudskader. NIVEA har akkurat det du trenger for å holde deg selv og hele familien trygg og komfortabel i solen, uansett årstid. Oppdag NIVEAs solpleie produkter designet for å holde huden din beskyttet, fuktet og myk.

 

For den sterkeste kroppsbeskyttelsen prøv Protect & Moisture Ultra Sun Lotion. Den gir umiddelbar UV-beskyttelse og støtter hudbeskyttelse fra innsiden med antioksidant E-vitamin, som holder huden fuktig.

 

UV Face Triple Protect Fluid SPF 50+ beskytter ansiktet ditt mot UVA/UVB-stråler og mot blått lys. Den ultralette fuktighetsgivende væsken med Hyaluron absorberes umiddelbart for en usynlig finish på huden og gir jevn og synlig sunn hud.

ingefær hår jente som holder en Nivea SPF ansiktskrem

NIVEA Ansiktssolkremer

Oppdag NIVEA Ansiktssolkremer designet for å beskytte huden din mot UV-stråler, samtidig som den forhindrer dannelsen av mørke flekker og forbedrer synligheten av eksisterende rynker og pigmentering.