kvinne med milia

Hva er milier?

Alt du trenger å vite om milier og behandling av milier

Hva er milier?

Milia (eller milium) er små hvite ujevnheter nær overflaten av huden din. De er veldig vanlige på babyer (de er noen ganger kjent som melkeflekker eller oljefrø), men alle kan få dem når som helst i livet. Du kan finne dem hvor som helst på kroppen, men de samler seg ofte milier under øynene, nesen, kinnene og pannen.
 
 La oss se nærmere på hva som forårsaker milier i ansiktet, hvordan fjerne miliumkorn og hvorfor vi får disse små hvite ujevnhetene.


Hva er milier i ansiktet?

Milier er litt av et mysterium - ikke mye er faktisk kjent om disse små melkehvite flekkene. Men vi vet at de ikke er farlige og vanligvis forsvinner av seg selv. Folk legger ofte merke til dem i ansiktet der de kan danne seg i klynger, men det er ikke uvanlig å finne en enkelt rundt øyet, på øyelokket eller på halsen og hendene. Du kan spesielt legge merke til miliumkorn på eller rundt mørke ringer eller på mørkere flekker på kinnene. 
 
kvinne som behandler milia

Disse bittesmå cystene er fylt med keratin - proteinet som finnes i hud, hår og negler. Disse klyngene av død hud danner en kul under overflaten av huden i stedet for å forsvinne. Og de er virkelig bittesmå, vanligvis ikke større enn 1-2 millimeter i diameter. 
 
Selv om vi ennå ikke vet alt om årsaken til disse hvite kulene, er det faktorer som forverrer tilstanden. Milier er noen ganger knyttet til soleksponering eller gjentatt bruk av steroidkrem, men det er også genetisk, noe som betyr at noen mennesker er mer utsatt for dem enn andre. Men de kan påvirke alle hudtyper - tørr, kombinert, sensitiv eller fet - og alle aldre, fra babyhud til moden hud
 

Disse små hvite kvisene er godartede og overfladiske, men hvis de plager deg, kan det være lurt å fjerne dem. Oppdag forholdsreglene du bør ta for å begrense forekomsten deres og hvordan du fjerner dem om nødvendig.

Hva er forskjellen mellom en whitehead og en miliumflekk?

Korn av milier og whiteheads (eller lukkede komedoner) er mikrocyster. De er forårsaket av en opphopning av stoff under et tynt hudlag, og danner hevede fargeløse kviser. 
 
 Imidlertid er sammensetningen av milier og whiteheads forskjellig. En lukket comedo er forårsaket av en opphopning av talg, oljen i huden, noen ganger ledsaget av bakterier. Den kan bli infisert og bli til en rød kvise.


Hvordan ser miliumkorn ut?

Miliumkorn kan også skyldes genetiske forhold. Men i alle fall vil milier sannsynligvis bli forverret av faktorer som destabiliserer huden og forstyrrer cellefornyelsen. 
 
Her er noen faktorer som forverrer tilstanden og som kan gjøre forekomsten mer sannsynlig:
 
- UV-eksponering
- Tobakk og alkohol
- Overdrevet bruk av hygieneprodukter
- Okklusive, aggressive eller uegnede kosmetiske produkter
- Gjentatte slipende hygienebevegelser
- En lesjon: sår, brannsår, kirurgisk eller estetisk inngrep
- Visse hudsykdommer som dermatoser.
kvinne som renser ansiktet hennes

Kan vi forhindre forekomsten av miliumkorn?

Det er ikke mulig å fullstendig forhindre forekomsten av miliumkorn. Men noen få forholdsregler og en god hudpleierutine kan bidra til å begrense forekomsten. 
 
 Forebyggende tiltak kan også være til nytte for hudens generelle utseende og kan redusere forekomsten av hudormer, øke hudens utstråling og bidra til å forhindre for tidlig aldring av huden.
 

- Velg ikke-komedogen kosmetikk, med en sammensetning som ikke tetter porene i huden.
 
- Velg milde renseprodukter som tar hensyn til din hudtype.
 
- Ikke overbelast huden med sammensetninger som er for fete eller produkter som dekker for mye. Med mindre hudtypen din krever det, gå for alt-i-ett, ikke-fettete sammensetninger.
 
- Bruk en sammensetning som fungerer for din hudtype og som ikke er for sterk.
 
- Velg en enkel, men vanlig hudpleierutine for å fremme eliminering av døde celler: Rens ansiktet hver kveld og skånsomt om morgenen. Eksfolier en gang i uken for å øke fjerningen av døde hudceller.
 
- Unngå å bruke slipende og rensende midler eller produkter. Velg skånsomme skrubber og begrens hyppigheten. Unngå peeling og lasere til miliumet forsvinner. Tørk huden ved å klappe i stedet for å gni den.
 
- Fukt og gi næring til huden din for å fremme cellefornyelsen. Påfør en fuktighetskrem i ansiktet morgen og kveld. Velg en nærende sammensetning for tørr hud eller noe beroligende for sensitiv hud.
 
- Gi spesifikk pleie for øyekonturen. For å støtte dette skjøre området, velg en passende behandling som ikke er for fet.
 
- Beskytt deg mot UV-stråler. Unngå solarium, bruk hatt i solen, begrens eksponeringstiden og bruk alltid solkrem, selv om vinteren.
 
- Livsstilsfaktorer spiller en rolle: Få nok søvn, begrens stress, ha regelmessig fysisk aktivitet, unngå alkohol og tobakk så mye som mulig og for mye fett og sukker.

kvinne med milia i ansiktet

Hvordan fjerne miliumkorn

Det er teoretisk ikke nødvendig å fjerne miliumkorn. De forsvinner naturlig, uten inngrep, i løpet av noen uker ... eller noen måneder.
 
For de som er plaget av miliumkorn på mørke ringer, eller når det er en klynge av milier i ansiktet, er det mulig å kontakte en hudlege for å fjerne dem. 
 
Avhengig av omfanget av miliene, kan en hudpleieekspert anbefale profesjonelle eksfolierende behandlinger eller rensing av huden: et lite snitt gjøres ved hjelp av en spesifikk nål, før du trekker ut miliumkorn.

Kan du fjerne miliumkorn selv?

Nei! Du kan få dem til å forsvinne ved å bruke skånsomme skrubber, men vær forsiktig så du ikke fjerner huden ved å bruke dem for ofte (en eller to ganger i uken er vanligvis tilstrekkelig) eller skrubbe for intenst. 
 
Oppdag vår NIVEA Glow Rice Scrub, laget for sensitiv hud, for å eksfoliere døde hudceller, samtidig som du opprettholder hudens naturlige balanse.
 
Det frarådes sterkt å prøve å trekke ut miliumkorn hjemme, uten profesjonell behandling. Å plukke og klemmepå et miliumkorn er sjelden vellykket, og den milier hud kan bli infisert og deretter etterlate arr. Det er bedre å være tålmodig eller ringe en hudlege for å velge en passende behandling.

kvinne ler
kvinne eksfolierende

behandling av milier

Velg hudvennlige, skånsomme rensemidler. Utforsk vårt utvalg av NIVEA rensemidler, for pålitelig og effektiv ansiktsrens - med milde sammensetninger for å ta vare på huden din og holde den fuktig.
 
Eksfoliering er også viktig, men ikke skrubb for hardt med det valgte produktet og begrens bruken til en eller to ganger i uken. Å holde huden fuktig vil også bidra til å opprettholde dens naturlige pH-balanse og gi den en bedre sjanse til å holde seg helt frisk.