Mann med skjegg

Hvordan behandle skjegg som klør

Les vår guide om alt du trenger å vite om tørr hud skjegg og hvordan du behandler skjegg som klør.

Hvordan behandle skjegg som klør

Enten du nettopp har begynt å gro skjegg, eller har hatt det en stund nå, har du sannsynligvis opplevd kløe. Noen ganger kan kløe knapt merkes, men det kan også bli veldig ubehagelig, siden konstant kløing kan gjøre at huden din føles enda mer irritert. 
  
  Følg vår guide om hva som forårsaker kløende skjegg, hvordan du behandler kløende skjegg og hvordan du beroliger tørr hud under skjegg.

HVA ER FORSKJELLEN PÅ SKJEGGHÅR OG HODEHÅR?

Skjegghår er forskjellig fra håret på hodet ditt. Skjegghår kalles androgene hår, som betyr at veksten hovedsakelig drives av testosteron. Det er tykkere og grovere enn håret på hodet ditt, og nivået av testosteron bestemmer tykkelsen og veksten av skjegget ditt. 

  
Det er flere årsaker til kløende skjegg og kløende skjeggstubber, fra irritasjon ved barbering til tette porer. 

 

Les videre for å finne ut hva som ligger bak det kløende skjegget ditt og hvordan du behandler det.


mann med skjegg

HUDIRRITASJON UNDER SKJEGG OG HVA SOM FORÅRSAKER DET

Hvis du har helskjegg og det klør, kan dette være forårsaket av tørr hud under skjegget. Ansiktshår fjerner fuktigheten fra huden, trekker den opp fra overflaten og over på hårene, hvor den raskt fordamper. Dette kan etterlate huden ekstremt tørr eller flassende og til og med forårsake flass i skjegget. Også døde hudceller som vanligvis fjernes ved daglig ansiktsvask eller eksfoliering, setter seg fast i håret, og smuss og oljeoppbygging kan forårsake hudirritasjon.
  
Det er også veldig vanlig å ha kløende skjeggstubber i begynnelsen når du bestemmer deg for å gro skjegg. Når du barberer deg, etterlater du en skarp kant til hver hårsekk, og når den først begynner å vokse, skraper de tøffere bustene i håret mot kantene på hårsekken - som er det som forårsaker kløende skjeggstubber.
  
  
 

mann som barberer seg

Razor brenne

Kjent av hudleger som irriterende kontakteksem. Barberhøvelen kan forårsake rødhet, svie og skjeggkløe. Sløve barberhøvler, eller en sløv elektrisk barbermaskin kan være synderne, mens en for tett barbering på hud som ikke er ordentlig forberedt kan forårsake friksjon og resultere i skjeggutslett eller kløende skjegg. 
  

ansiktskrem for menn

Følsomhet for produkter

Huden din kan være følsom for ingredienser i barberkremer, geler og pre-shave lotioner som kan føre til at det beskyttende ytre laget av huden din brytes ned, og etterlater den utsatt for irritasjon og kløe. Sensitiv hud bør velge parfymefrie lotioner og kremer for å redusere risikoen for kløende skjegg og kløende skjeggstubber. Prøv vår NIVEA MEN Sensitive Pro Menmalist Liquid Shave, for en barberkrem som er snill mot huden og perfekt for en ikke-irriterende barbering.

SKJEGGKVISER

Skjeggkviser, eller skjeggakne, er en hovedårsak til kløende skjegg og kløende skjeggstubber. Skjeggkviser, eller skjeggakne, er en hovedårsak til kløende skjegg og kløende skjeggstubber. Det er flere grunner til at du kan oppleve røde, humpete kløende flekker – eller skjeggkviser:
  

Utbrudd 
Flekker og utbrudd oppstår når talg, produsert av huden, blandes med døde hudceller på hudens overflate. 

 

Inngrodd hår
Inngrodde hår oppstår når et hår som er barbert eller kuttet, vokser tilbake i follikkelen, i stedet for ut, og blir fanget under huden. Det er dette som forårsaker irritasjon og betennelse. Når dette skjer, kan follikkelen bli rød, klumpete og kløende. Personer med krøllete hår er spesielt utsatt for inngrodde hår. 

 

Follikulitt
Follikulitt er når follikler som inneholder skjegghåret ditt blir betent og føles ømme eller smertefulle å ta på. De kan få blemmer og, hvis det er en bakteriell infeksjon, kan de bli fylt med puss. Follikulitt er vanligvis et resultat av en bakteriell-, viral- eller soppinfeksjon, selv om det også kan være forårsaket av inngrodde hår.

mann med skjegg

HVORDAN BLI KVITT SKJEGGFLASS

Skjeggflass er forårsaket av en tilstand som kalles seboreisk dermatitt, som forårsaker skjeggutslett og at huden flaker.
  
Selv om eksperter ikke vet nøyaktig hva som forårsaker seboreisk dermatitt, vet de at det er en reaksjon på en gjæring i huden kalt Malassezia. Denne soppen vil sannsynlig vokse i områder med mange talgkjertler, for eksempel hodebunnen og ansiktet. Soppen bryter ned oljen som produseres av disse kjertlene, en prosess som kan utløse skjelldannelse og flassende utslett på hodebunnen, øyenbrynene, nesen, barten og skjegget. Det er en kronisk tilstand som kan blusse opp når som helst, men god skjegghygiene vil bidra til å lette den. 
  
Hvis du har flassende hud under skjegget, men ingen rødhet eller irritasjon, kan årsaken til det kløende skjegget være tørr hud under skjegget. 
  
 

Tips for hvordan du kan bli kvitt flass i skjegg:

- Vask skjegget med varmt vann daglig.
 
- Bruk en skjeggvask som er skånsom mot huden
  
- Eksfoliere med en skjeggbørste for å fjerne døde hudceller. Vær forsiktig så du ikke børster for hardt, ellers vil du forverre skjeggflass eller skjeggutslett
  
- Fukt skjegget. Dette er et avgjørende skritt, spesielt hvis skjeggkløe eller flass er forårsaket av tørr hud under skjegget. Igjen, velg et produkt som er snill mot huden, som NIVEA MEN Sensitive Pro Facial Balm som beroliger og lindrer

menmalistisk ansiktskrem

HVORDAN DU TA VARE PÅ SKEGGET DITT OG STOPPER KLØE I SKJEGGET

Det er tiltak du kan ta for å forhindre kløe i skjegget. Se vår rutine for å bli kvitt kløe i skjegget:
  
 

RENS - Rens og eksfolier ansiktet ditt regelmessig for å unngå at smuss setter seg fast i skjegget. Siden ansiktshår er forskjellig fra håret på hodet ditt, er vanlig sjampo kanskje ikke det beste alternativet for skjegget ditt, siden det kan fjerne de naturlige oljene fra skjegget og gjøre det tørt. Velg heller en skjeggspesifikk sjampo eller rensemiddel av høy kvalitet, da de er mer egnet for ansiktshår og sensitiv ansiktshud. 
  
TILSTAND - Hvis du har et lengre skjegg, bruk en spesiell skjeggbalsam for å løse opp og myke opp skjegget. Når du har renset skjegget, påfør balsam og la det virke i noen minutter før du skyller. Når du velger en balsam, se etter produkter med naturlige ingredienser som arganolje eller jojobaolje – disse er flotte for å myke opp og styrke skjegget ditt.
  
TØRK SKEGGET DITT - selv om dette trinnet ofte blir oversett, er det ganske viktig - sørg for å tørke skjegget ordentlig. Å la vannet være i skjegget kan tørke ut huden og skjegget og forårsake kløende skjeggutslett. Tørk skjegget forsiktig med håndkle etter rensing for å suge opp overflødig vann.

mann med skjegg

mann fuktighetsgivende

FUKTIGHET - Fuktighet er et annet viktig skritt når du skal takle et kløende skjeggutslett. Bruk en lett skjeggolje eller lotion for å mykne skjegget og pleie huden under. 
  
BØRSTE - Regelmessig børsting vil ikke bare gi skjegget ditt en ren form og jevnere tekstur, men vil også få hårene til å vokse i en enkelt retning - dette vil bidra til å unngå inngrodde hår og kløe. Det er spesialiserte skjeggkammer tilgjengelig som gjør det lettere å spre produkter gjennom skjegget ditt, noe som sikrer at du får maksimale resultater fra de aktive ingrediensene. 
  
  
FINNES DIN BARBERINGSTEKNIKK - hvordan du barberer deg kan redusere sjansene dine for å lide av kløende skjegg. For å forhindre kløende skjegg og skjeggkviser prøv:
  
- Barbering etter dusjing - dampen vil åpne porene dine og gir lettere tilgang til hårsekkene, gir en mye tettere barbering og reduserer sjansene for irritasjon, slitasje, rødhet og tørrhet
- Bruk et nytt barberblad hver gang du barberer deg
- Hvis du ikke allerede bruker en, bør du vurdere å bytte til elektrisk barberhøvel eller en fire- eller femblads barberhøvel
  
  
MERK:
Hvis du allerede har skjeggutslett, gi huden din litt tid til å roe seg ned. Prøv å unngå å barbere deg eller irritere huden din på annen måte - bruk milde produkter for å lindre irritasjonen og pleie den tørre huden din under skjegget.