how-to-wash-your-hands-right-header

Slik vasker du hendene riktig: Instruksjoner og tips

Når og hvor ofte bør vi egentlig vaske hendene? Les videre for å se våre trinnvise instruksjoner om hvordan du vasker hendene riktig og få vite hvorfor det er så viktig å vaske hendene riktig.

TRINN FOR TRINN: SLIK VASKER DU HENDENE RIKTIG OG BESKYTTER DEG MOT INFEKSJONER

Det å vaske hendene er vel det enkleste i verden? Dette er en vanlig misforståelse – du fjerner nemlig bakterier bare hvis du vasker hendene grundig.
hand-washing-tips-step-1
Vask hendene riktig: 7 trinn

1. Slå på vannet

Hold hendene under rennende vann og fukt dem godt. Temperaturen bør helst være så høy som nødvendig, men så lav som mulig. Hvis vannet er for varmt, er det større fare for at du skader den ømtålige huden og tørker den ut.
hand-washing-tips-step-2
Vask hendene riktig: 7 trinn

2. Få såpen til å skumme

Få såpen fra såpestykket eller den flytende såpen til å skumme mellom de våte håndflatene dine. Hvis du bruker flytende såpe: Ett pumpetrykk holder. Det å bruke for mye såpe skader ikke huden, men hendene blir heller ikke noe renere.
hand-washing-tips-step-3
Vask hendene riktig: 7 trinn

3. Såp inn hendene riktig

Såp inn hendene grundig med sirkelbevegelser og et lett trykk: mellom fingrene, på fingertuppene, på neglene og i håndflatene. Bruk minst 20 til 30 sekunder på å såpe inn hendene, slik at du fjerner basiller og bakterier grundig.
hand-washing-tips-step-4
Vask hendene riktig: 7 trinn

4. Såp inn mellom fingrene

Vær ekstra nøye når du vasker området mellom fingrene. Det gjør du ved å flette hendene i hverandre og bevege fingrene frem og tilbake i plassen mellom hendene. Husk tomlene også!
hand-washing-tips-step-5
Vask hendene riktig: 7 trinn

5. Skyll grundig

Skyll av alt skummet. Og forresten: Det stemmer ikke at det ikke hjelper å vaske hendene uten såpe. Det er derimot mindre effektivt å vaske hendene uten såpe. Hvis du bare har mulighet til å vaske hendene uten såpe, holder du hendene under varmt rennende vann i minst 30 sekunder.
hand-washing-tips-step-6
Vask hendene riktig: 7 trinn

6. Tørk hendene grundig

Etterpå tørker du hendene og området mellom fingrene med et mykt håndkle. Du skal ikke gni, men bare klappe hendene forsiktig tørre slik at den ømtålige huden ikke blir irritert. Husk å bytte håndkle jevnlig (f.eks. minst én gang i uken i hjem med én person).
hand-washing-tips-step-7
Vask hendene riktig: 7 trinn

7. Bruk håndkrem

Du bør helst bruke håndkrem hver gang du har vasket deg, fordi vaskingen fjerner viktig fett fra huden. Fuktighetsgivende håndkremer bidrar til å styrke hudens egen fornyelsesprosess.

SLIK VASKER OG PLEIER DU HENDENE ORDENTLIG: TIPS OM SÅPE OG KREMER

Når du skal forhindre at huden tørker ut, er det viktig å velge riktig såpe og påføre håndkrem etterpå.

Hvordan finner jeg riktig såpe og håndkrem?

Når du kjøper såpe, er det viktig å velge en såpe med mest mulig skånsom sammensetning. Disse produktene er ikke like skadelige mot det beskyttende syrelaget i huden. Det beste er å velge en såpe som inneholder naturlige oljer for å forhindre at hendene tørker ut. Hvis du har ekstra sensitiv hud, bør du se etter merket «pH-nøytral».

Såpestykker eller flytende såper?

Det spiller ingen rolle for huden din om du bruker flytende såpe eller et såpestykke. Men: På offentlige steder der mange vasker hendene sine, anbefales det å velge flytende såper – det samler seg ofte flere bakterier på såpestykker.

Hvilken håndkrem er best for meg?

Avhengig av hvor ofte du vasker hendene – f.eks. på grunn av jobben – og hvor tørre hendene dine er, så finnes det en rekke ulike håndkremer:
 • En ekstra rik håndkrem for sprukne hender tilfører fuktighetspleie og fremskynder hudens helingsprosess
 • En håndkrem for normal hud er perfekt til å opprettholde tilstanden for velstelte hender og negler
 • Personer som jobber foran datamaskinen eller håndterer viktige dokumenter, bør velge en håndkrem som absorberes raskt – så slipper du fettete fingeravtrykk!
 • En håndkrem som motvirker aldring og som er beriket med Q10, kan bidra til å forhindre aldring av huden på hendene
apply-hand-cream

Hvorfor er det så viktig å påføre håndkrem etter at du har vasket hendene?

Hver gang du vasker hendene, fjerner du ikke bare smuss, men også beskyttende oljer fra huden. Derfor er det viktig å bruke pleiende såper og påføre håndkrem etter hver håndvask. På den måten styrker du hudens fornyelsesprosess og bevarer hendene myke.

HVORFOR ER DET VIKTIG Å VASKE HENDENE RIKTIG

Alle vet det: vi må vaske hendene. Men hvorfor? Og hvor ofte bør vi vaske hendene?

Riktige håndhygiene beskytter oss

Hendene våre er i bruk og i kontakt hele dagen lang – med andre mennesker og med ulike gjenstander. Enten vi er på bussen, skriver på mobilen eller snyter nesen i et lommetørkle: Når vi tar på ulike flater, fester det seg bakterier og basiller til hendene våre.

Vi blir kvitt disse bakteriene når vi vasker hendene våre jevnlig og grundig. Det er viktig for helsen vår: Nesten 80 prosent av alle sykdommer overføres via hendene – spesielt mage/tarm-infeksjoner, øyekatarr og influensa.

Samtidig kan bakterier og smuss overføres fra hendene til huden i ansiktet og gi kviser.

Men: Det å vaske hendene for ofte, skader huden og tørker den ut. Derfor bør du påføre krem på hendene hver gang du har vasket dem.

Du bør vaske hendene når du …

 • ... har vært på toalettet
 • ... har nyst eller snytt nesen
 • ... har vært i kontakt med syke personer
 • ... har kjæledyr
 • ... har tatt på dyrefôr
 • ... har vært ute med søppelet
 • ... har sminket deg
 • ... skal være i kontakt med mat, for eksempel før matlaging
 • ... har laget mat, spesielt hvis du har tatt på rått kjøtt eller rå fisk
 • ... har jobbet i hagen
 • ... kommer hjem
barn-håndvask-tips

Dobbelt så gøy: Vask hender sammen

Gjør det til en vane fra tidligst mulig alder at barna skal vaske hendene sine jevnlig og grundig. Det er mye morsommere for barna å vaske hendene sammen!
nivea-hand-washing-products

Bør jeg desinfisere hendene når jeg er forkjølet?

Enten det er forkjølelse eller influensa: Når vi er syke, så overfører vi bakteriene via hendene. Men bør vi desinfisere hendene når vi er syke? Nei! Det bør holde å vaske hendene grundig og å unngå håndhilsing.

Når bør jeg desinfisere hendene mine?

Alle som vasker hendene jevnlig og grundig til daglig, gjør allerede nok for å sikre god håndhygiene. Antallet bakterier reduseres kraftig – og dermed også risikoen for infeksjoner.

Så når og hvorfor skal vi desinfisere hendene i det hele tatt?

På medisinske institusjoner som sykehus er det viktig å desinfisere hendene for å hindre spredningen av bakterier. Det gjelder særlig sykepleiere og leger.

Men også som besøkende beskytter du pasienter på den måten – de har ofte et svekket immunforsvar og er derfor mer utsatte for infeksjonssykdommer.

Hvis du steller en slektning hjemme, kan du snakke med legen din om du bør desinfisere hendene eller ikke.


DU VIL KANSKJE OGSÅ LIKE

Velstelt overalt: Finn ut hvordan du får den myke følelsen i huden på både hendene og føttene.
dry-hands

Tørre hender? Myke tips

Hyppig håndvask, desinfeksjonsmidler eller kald vind – det er mye som kan tørke ut huden vår. Men det finnes også tips som hjelper deg å opprettholde fuktighetsbalansen.
hand-care-tips

Pleietips for ømtålige hender

Når vi blir kjent med nye folk, er det ikke uvanlig at førsteinntrykket er et håndtrykk. Enda en grunn til myk hud og vakre fingernegler! Les videre for å finne ut hvordan du lykkes med manikyren hjemme.
feet-skin-care

Se flott ut: Gjør pedikyren selv

Spesielt om sommeren når vi ofte går barbeint eller i åpne sko, er det viktig med velstelte føtter. Vi viser deg hvordan du fikser pedikyren selv.