dame smilende med lukkede øyne og fregner

Hvorfor får man fregner?

Fregnet hud er vanlig, men hva er fregner og hvorfor får vi dem? Det er ikke så mange som vet hva som forårsaker disse små bruke prikkene og hvordan man skal passe på dem. "

Hvorfor får man fregner?

Hva er fregner og hvordan dannes de?

Fregner er små områder med ekstra pigmentering på huden, de dannes av melanin, som er hormonet som bestemmer hudfargen din. Fregner er flate, hudfargede eller lysebrune og kan vises som en enkelt prikk, men det vanligste er at de dukker opp som en gruppe. Fregner i ansiktet er det vanligste, men de dukker ofte opp på skuldrene, armene, brystet og ryggen. De er følsomme for sollys og vil vanligvis blekne om vinteren.. 

Men hvorfor får vi fregner, hva er fregner og hvordan kan du unngå å få dem?

Oppdag hva som gjør at huden lett får fregner, og hvem som har større sannsynlighet for å få disse søte merkene.

Hvorfor får man fregner?

Hva forårsaker fregner?

kvinne med lukkede øyne i solen

Hva forårsaker fregner?

Solen

Fregner er brune prikker som man finner på hud som jevnlig eksponeres for sol - de er glatte å ta på, og i motsetning til føflekker så står de ikke opp fra hudens overflate. Fargen på fregner forårsakes av et pigment som heter melanin. Jo mer tid du tilbringer i solen, jo mer melanin produseres, og det er derfor du vil se flere fregner etter at du har vært ute i solen en dag. 

familie på stranden

Hva forårsaker fregner?

Gener

Gener spiller også en stor rolle for hvem som får fregner. Hvis noen familiemedlemmer er utsatt for fregnet hud, er det sannsynlig at andre også er det. Ingen er født med fregner (nyfødte har f.eks. aldri fregner), men de begynner vanligvis å utvikle seg i løpet av barndommen og forsvinner enkelte ganger etter at vi har blitt voksne. Ikke bekymre deg hvis fregnene dine blekner om vinteren og blir mørkere om sommeren – dette er helt normalt.

Hvorfor får man fregner?

Alle kan ha fregnet hud, men fargen på prikkene kan være lysere eller mørkere, avhengig av hud- og hårfarge. Personer med rødt hår og lys hud får oftere fregner enn andre, men dette er bare en av mange faktorer som påvirker om huden får fregner. 

MRCI-genet som kontrollerer hvorfor noen får fregner er det samme som bestemmer at de har rødt hår. Personer med rødt hår har større sannsynlighet for å utvikle fregner, ettersom de også har lysere hud som er mer sensitiv for sol.

Man utvikler vanligvis fregner i barndommen, eller som tenåring, men de kan falme etterhvert som vi blir eldre. 

dame smilende med lue på

Slik tar du vare på fregner i ansiktet

Fregner dine er det som gjør deg så unik – lær hvordan du får mest mulig ut av vakker fregnet hud.

Slik tar du vare på fregner i ansiktet

Slik unngår du fregner og hindrer dem i å bli mørkere.

Hud som lett får fregner skal settes pris på og pleies godt. Måten man gjør dette på er gjennom hudpleierutiner som gir huden akkurat det den trenger. Ettersom fregnet hud har en tendens til å være veldig lys, kan den være utsatt for skade fra UVA- og UVB-stråler. Solbrenthet er din huds reaksjon på skade, og det kan ha langvarige virkninger på din hud og helse. Niveas solserie gir beskyttelse for hele familien og inkluderer solbeskyttelse som er spesialutviklet for ansiktet og ideell for å beskytte fregner. 

Prøv vår NIVEA UV Face Luminous630 Dark Spot Control for å beskytte ansiktet ditt mot skadelige UV-stråler. I tillegg til å beskytte huden mot skadelige UV-stråler, forebygger den solflekker og reduserer dem.

Solkrem skal påføres ofte, selv på dager når det ikke er sol. Ikke glem å ta på solkrem på nytt etter svømming eller trening. Gå for en fuktighetskrem med farge som inneholder SPF på kjøligere dager, som også dekker litt i tillegg til å gi beskyttelse

kvinne med nivea cellulære lysende produkter

Slik tar du vare på fregner i ansiktet

5 nyttige tips for pleie av fregner i ansiktet

- Hold deg unna solen i løpet av de varmeste timene på dagen for å beskytte din sensitive huden din. Bruk bredbremmede hatter og beskyttende klær på de varmeste dagene for å gi huden din skygge mot UV-stråler

- Påfør alltid fuktighetskrem etter at du har vært ute i solen for å holde fregnet hud glatt og smidig.

- Ikke dekk til fregner med tung foundation - lær deg å sette pris på de unike merkene dine.

- For å jevne ut fregnete områder, bruk en øyeblyant for å legge til litt ekstra.

- Produkter med SPF beskytter ansiktet ditt mot UVA- og UVB-stråling - bruk solkrem i ansiktet som en del av din daglige hudpleierutine.


Steg-for-steg ansiktspleierutine for fregner

kvinne med krøllete hår

Steg-for-steg ansiktspleierutine for fregner

RENGJØRING


Husk alltid å fjerne sminke og urenheter ved å rense huden i starten og slutten på hver dag. Bruk et effektivt og fuktighetsgivende renseprodukt som er skånsomt for den vakre fregnede huden din - slik at hudtonen din ser frisk og glatt ut.

Steg-for-steg ansiktspleierutine for fregner

EKSFOLIERING

Eksfoliering er viktig for å fjerne døde hudceller og åpning av porene. Eksfoliering gjør huden klarere og polerer fregnene dine. Eksfoliering bidrar også til å jevne ut hudtonen din slik at synligheten av lentigo eller aller aldersflekker blir mindre synlig. 

Man må imidlertid ikke eksfoliere for ofte, da dette kan irritere huden. Les vår eksfolieringsveiledning for flere tips.

Steg-for-steg ansiktspleierutine for fregner

TONING


Toning fjerner all overflødig talg og andre forurensninger og frisker opp huden og forbereder den for fuktighet. Finn en toner som passer din huds behov for å støtte fregner i ansiktet, og som gir nytt liv til fregnet hud.

Steg-for-steg ansiktspleierutine for fregner

FUKTIGHETSGIVENDE


Som med alle andre hudtyper trenger også fregnet hud fuktighet for å holde seg glødende og vakker. Bruk nattkrem før du skal sove for å støtte hudens regenereringsprosess om natten for å få en myk og sunn hud om morgenen.

Steg-for-steg ansiktspleierutine for fregner

PÅFØRE ØYEKREM


Å fukte det sensitive øyeområdet er et viktig hudpleietrinn, ettersom dette området er mer skjørt og utsatt for tørrhet. Hvis du påfører en effektiv øyekrem, kan du minimere oppblåsthet og mørke ringer under øynene og gjøre den følsomme øyekonturen lysere.

Hvorfor får vi fregner?

Hvordan unngå fregner

Et dryss med fregner over nese, skuldre og kinn er søtt, men selv om det er vakkert, så bør man også holde øye med dem ettersom de kan være det første tegnet på solskade. Selv om fregner ikke er skadelig, så er det en nær sammenheng mellom forebygging av fregner og solbeskyttelse. 


Hvis du lurer på hvordan du stopper fregner, er det viktig å huske at de er uten fregner synes fregner er fint, men solkrem vil hindre fregner i å spre seg og smelte sammen, noe som kan være et tegn på at du har vært ute i solen for lenge . 

 

Her er noen tips til hvordan du stopper fregner og holder deg trygg i solen:

- Bruk solbeskyttelse med SPF (med beskyttelsesfaktor) 30 eller over. Påfør solkrem hver 2. time når du er ute i solen.
- Unngå å gå ut når solstrålene er på det varmeste (fra kl.10 til 16)
- Bruk solbeskyttende klær og hatter


Hvorfor får vi fregner?

Lentigo

Hva er Lentigo?

Noen blander lentigo og fregner, men i motsetning til fregner beholder lentigo pigmenteringen hele året. De endrer ikke farge i solen og de opptrer vanligvis ikke gruppevis, slik som fregner. 

Lentigo kan ramme både menn og kvinner i alle aldre og med alle hudfarger, selv om man har lys hud, så kan soleksponering eller gjentatt solskade forårsake Lentigo, spesielt på moden hud.

Hva kan forårsake lentigo?:

- Solskader

- UV-lysskader fra bruk av solseng

- Solbrenthet

- Aldring 


dame med fregner og solkrem

Lentigo

Hvordan ser Lentigo ut?

Lentigo er klassifisert i forskjellige typer etter hvordan de ser ut, hvor de dukker opp fregner på kroppen, hva som har forårsaket dem, og om de er knyttet til andre sykdommer eller tilstander.

Lentigo kan brukes som ett enkelt merke eller som en gruppe (dette er vanligst) og de kan være runde eller kantete. De er vanligvis runde og mellom 3-15 mm i diameter.

Det er viktig å følge med på eventuelle merker på huden som du er bekymret for. 

Disse er fire enkle regler for å finne endringer som kan indikere et “melanom”.

 

- Normale føflekker er symmetriske, tegn en strek gjennom midten. Begge sider skal være symmetriske. Hvis ikke kan det være noe mer alvorlig, og det kan være verdt å oppsøke lege.
- Føflekker som kan forårsake kreft har ofte kanter som er ujevne, humpete eller taggete. 
- Fregner eller føflekker med mer enn en farge kan være tegn på kreft.
- Vekst på mer enn 6 mm skal sjekkes av lege
Utvikling: Alle endringer i størrelse, høyde eller farge på en føflekk skal sjekkes av lege

Hvorfor får vi fregner?

Hold deg unna solen

Den beste måten å forhindre fregner på er å forhindre at de dukker opp i utgangspunktet.

- Hold deg unna solen, spesielt når solen er på sitt sterkeste (11-16), oppsøk skygge og hold deg innendørs når du kan.
-Bruk solbeskyttende klær, det finnes klær som beskytter mot UV som langermede skjorter, bukser og hatter.
- Hvis du trenger å gå ut i solen bruk solkrem med solfaktor 50 for å beskytte mot overeksponering og påfør på nytt annenhver time.

kvinne som holder nivea ansiktssolkrem

De beste kremene for fregner

Slik fjerner du fregner på ansikt og kropp

Hvis du vil vite mer om hvordan du fjerner fregner fra ansikt og kropp, må du huske at de ser flotte ut! Riktige kremer og behandlinger kan imidlertid hjelpe med å beskytte og støtte huden din og gjøre både den og fregnene klarere.


Solkrem - dette vil ikke fjerne fregner, men solkrem vil hindre at det dannes veldig mange av dem. Fregner et en god indikasjon på soleksponering - selv bare litt sol vil gi et dryss med vakre fregner, for mange kan være et tegn på UV-skade. 
 

 

 

Kremer – kremer designet for å behandle hyperpigmentering kan bidra til å gjøre hudtonen jevnere og forbedre gløden, solflekker og rødhet, noe som vil gi en perfekt bakgrunn for fregnene dine.
 

dame som holder nivea uv ansiktssolkrem