Ung asiatisk pige, der smiler

Hva forårsaker tørr hud i ansiktet og hvordan kan den reduseres?

Oppdag årsakene, pleie og forebyggende tiltak for tørr hud

Hva er tørr hud, og hvordan bli kvitt den?

Tørr hud er ofte grov og flassende, forårsaket av ulike årsaker, inkludert underskudd i hudens naturlige oljer, tøffe værforhold eller overdreven vask. Ved å ta i bruk et hudpleieregime for tørr hud sammen med andre forebyggende metoder kan du minimere ubehag og forbedre hudens utseende.

Fem vanlige tegn på tørr hud

Å gjenkjenne tegnene på tørr hud er avgjørende for effektiv hudpleiebehandling. Noen vanlige tegn inkluderer:

 1. Stramhet eller følelse av å "dra" i huden, spesielt etter vask
 2. Grove eller flassende flekker, ofte mer merkbare i visse områder som albuer, knær og hæler
 3. Kløe, som noen ganger kan føre til skrammer og ytterligere irritasjon
 4. Rødhet eller betennelse, spesielt i alvorlige tilfeller
 5. Sprekker eller revner i huden

Tørr hud vs dehydrert hud

Mens tørr hud er en hudtype, preget av naturlig mangel på visse oljer eller fettstoffer i huden, er dehydrert hud en tilstand når huden mangler vann i det ytre laget.
  Personer med kombinert og fet hud kan også oppleve dehydrert hud. 
 
 Tegnene på dehydrert hud ligner på tørr hud, men det er mulig for dehydrert hud å føles både fet og tørr på samme tid. Tegn på dehydrering av huden kan også inkludere at huden føles stram, ser matt ut og viser tegn på for tidlig aldring, som slapp hud og rynker.
 
 Enten du har tørr eller dehydrert hud, er det viktig å drikke det anbefalte vanninntaket daglig, å ha et balansert kosthold, samt å bruke hydrerende hudpleieprodukter for å forhindre tørrhet.

Fem årsaker til tørr hud

1. Hudtilstand

Tørr hud kan være et tegn på en hudtilstand som eksem eller psoriasis. Hvis dette er en bekymring, er det best å søke profesjonell medisinsk rådgivning for å finne en løsning for din hudtype.
ung kvinne som bruker Nivea dusjsåpe

2. Varme

Varme dusjer eller bad: Varmt vann kan fjerne hudens naturlige oljer, så begrenset dusj- eller badetid kan bidra til å bevare hudens fuktighet.
Innendørs oppvarming og klimaanlegg: Bruk av innendørs oppvarming og kjøling kan fjerne fuktigheten fra luften.

 

3. Miljø

Lave fuktighetsnivåer: I tørt og kaldt vær fordamper fuktighet raskere fra huden og etterlater den tørr.

Vanskelige værforhold: Vind, sol og ekstreme temperaturer kan skade hudens naturlige barriere, og føre til fuktighetstap.

Frequent Flyer: Resirkulert luft i fly har lave fuktighetsnivåer, som fjerner fuktighet fra huden, slik at den føles stram, uttørket og noen ganger til og med flassende.

 

4. Alder og helsefaktorer

Alder: Når folk blir eldre, har huden en tendens til å produsere mindre talg, noe som kan føre til tørrhet.

Medisinske forhold: Visse medisinske tilstander som eksem, psoriasis eller hypotyreose kan også forårsake tørr hud, som noen ganger oppstår på bena.

5. For mye bading og skrubbing

Sterke såper og rensemidler: Sterke kjemikalier kan forstyrre hudens pH-balanse og fjerne dens naturlige oljer, slik at den blir tørr og sårbar.

Overvasking: Å vaske huden for ofte kan fjerne dens beskyttende oljer og forstyrre dens naturlige fuktighetsbalanse. Det er viktig å rense huden skånsomt og kun etter behov for å unngå tørrhet.

Sju hudpleietips for tørr hud:

Implementering av følgende livsstilsvaner, kombinert med en konsekvent hudpleierutine, vil bidra til å fremme optimal hudhelse:
 1. Fukt regelmessig
  Konsistens er nøkkelen i hudpleie, og regelmessig fuktighet sikrer at huden din forblir hydrert og beskyttet, og ser best ut på lang sikt.

  For tørr hud på kroppen, prøv NIVEA Creme, for umiddelbar intensiv hydrering.
 2. Unngå varmt vann
  Velg lunkent vann i stedet for varmt vann når du dusjer eller bader, siden varmt vann kan fjerne hudens naturlige oljer.
 3. Bruk pustende klær
  Velg pustende stoffer som bomull eller lin, spesielt hvis du har tørr hud. Unngå å bruke stramme klær som kan gni mot huden og forårsake irritasjon.
 4. Hold deg hydrert
  Drikk rikelig med vann hele dagen for å holde huden hydrert fra innsiden og ut.
 5. Fukt luften
  Bruk en luftfukter i hjemmet ditt, spesielt i vintermånedene, for å tilføre fuktighet til luften og forhindre at huden tørker ut.
 6. Beskytt huden din
  Bruk solkrem når du tilbringer tid utendørs for å beskytte huden mot solskader, for å forhindre hudsensitivitet og tørr hud.
 7. Rådfør deg med en hudlege
  Hvis den tørre huden din vedvarer til tross for at du har prøvd disse midlene, eller hvis du opplever alvorlige symptomer som sprekker eller blødninger, er det viktig å konsultere en hudlege for ytterligere evaluering og sjekk av potensielle underliggende medisinske tilstander.
Faktaoversikt

Tørr hud

Symptomer: Tørr hud på kroppen kan virke som grove eller flassende flekker, ofte mer merkbare på visse områder som albuer, knær og hæler.

Årsaker: Lav talgproduksjon, eksponering for harde værforhold og innendørs oppvarming eller klimaanlegg kan forårsake tørr hud ved å trekke ut hudens fuktighet.

Behandling: Påfør en fuktighetskrem for tørr hud i ansiktet og kroppen etter rens, da dette bidrar til å fylle opp fuktighet og styrke hudens naturlige barriere.

Forebygging: Å opprettholde en konsekvent hudpleierutine er avgjørende for å opprettholde fuktighet og forbedre den generelle tilstanden til huden.
  Bruk pustende klær, beskytt huden mot solskader og fukt luften inne i hjemmet ditt.

Menn og tørr hud

mann som bruker NIVEA MEN Sensitive 0% Alcohol Post Shave Balm

Menn møter ofte unike utfordringer når det kommer til tørr hud, først og fremst på grunn av forskjeller i hudpleievaner og livsstilsfaktorer. En vanlig utfordring inkluderer barbering, som kan gjøre huden mer følsom og reaktiv.
 
I gjennomsnitt utsetter menn som barberer huden sin for 16 000 barberinger i løpet av livet, og opptil 40 % av menn har barberingsrelaterte hudproblemer, inkludert tørr hud. Barbering fjerner det øverste laget av hudceller, som eksponerer spesielt sensitiv hud, ved siden av dette kan vanlig barbering fjerne hudens naturlige oljer, noe som fører til tørrhet, irritasjon og sår etter barbering.
 
Bruk en fuktighetsgivende barberkrem eller gel før barbering og følg opp med den fuktighetsgivende NIVEA MEN Sensitive 0% Alcohol Post Shave Balm, beriket med kamille og E-vitaminn for å hjelpe mot barberingsirritasjoner som rødhet, tetthet, kløe og tørrhet.

*ingen kosthold

Hudpleierutine for tørr hud i ansiktet

Tørr hud er et vanlig problem som vises på ulike områder av kroppen, inkludert ben, armer og ansikt. Å ta i bruk en konsistent og effektiv rutine kan bidra til å håndtere eksisterende tørr hud og forhindre at den dukker opp på nytt.

1. Rens:

Bruk et skånsomt, ikke-strippende rensemiddel som passer for din hudtype. NIVEA ansiktsrens tilbyr en rekke produkter, inkludert micellært vann og ansiktsvask, skreddersydd for å møte hudens behov effektivt.

For menn: NIVEA MEN Sensitive Pro Menmalist Face and Beard Wash for sensitiv hud, for å rense forsiktig, uten å tørke ut huden.

2. Eksfolier:

Å inkludere en eksfoliering i rutinen din kan bidra til å fjerne døde hudceller og oppmuntre til fornyelse av huden. Men hvis du har tørr hud, bør du unngå å eksfoliere for ofte eller bruke produkter som er for kraftige. Så det er viktig å bruke en skånsom NIVEA Rice Scrub Puryfing som ikke tørker ut huden din.

3. Serum:

Ansiktsserum inneholder ofte aktive ingredienser som er nyttige for å målrette mot spesifikke hudproblemer, for eksempel matthet og tørr hud.

ung kvinne som bruker NIVEA Cellular Expert Filler Plumping Hyaluronic Serum
    

4. Fukte:

Påfør en rik, nærende fuktighetskrem som NIVEA Nourishing Day Cream, med solfaktor 15 og mandelolje for å beskytte huden din mot solens påvirkning og balansere hudens fuktighetsnivåer.

For menn: NIVEA MEN Sensitive Skin & Stubble Gel Moisturiser gir umiddelbar lindring av irritasjon, 24 timers fuktighet og langvarig hudkomfort.

**Instrumentell test, 51 menn

 

5. Øyekrem:

Hvis du opplever tørrhet rundt øyeområdet, bruk en fuktighetsgivende øyekrem spesielt utviklet for å fukte den sarte huden rundt øynene. NIVEA Q10 Anti-Wrinkle Power Firming Eye Cream inneholder hudidentisk koenzym Q10 og kreatin. Dens intensive fuktighetsgivende formel hjelper til med å redusere kråketær, revitalisere øyeområdet og redusere hevelser


6. Solfaktor:

Avslutt med en bredspektret solkrem med solfaktor 30 eller høyere for ansiktet i løpet av dagen. NIVEA solkremer tilbyr en rekke solkremer for ansiktet som passer alle hudtyper og beskytter deg mot skadelige UV-stråler.

Kroppspleierutine for tørr hud:

Når huden er fuktig etter dusjing eller bading, påfør en rik, nærende fuktighetskrem da dette gjør at fuktighetskremen lettere kan trenge inn i porene dine og gi dypere fuktighet. NIVEA Repair & Care Fragrance-Free Body Lotion passer for tørr og sensitiv hud. Formulert uten duft og med 10 % glyserin og panthenol, gir den intens pleie og fukter huden i 72 timer***. Masser den inn i huden din for å lindre følelsen av stramhet.
 
 Hvis du går ut i solen og kroppen din er utsatt, vil en fuktighetsgivende solkrem sørge for at huden din forblir hydrert og beskyttet. Utforsk en bredspektret solkrem med solfaktor 30 eller høyere i løpet av dagen, for eksempel NIVEA SUN Protection And Moisture Lotion SPF 30. Designet for å beskytte huden mot UV-skader og for tidlig aldring samtidig som den fukter huden - husk å påføre solkrem på nytt for å forhindre solskader.

***Instrumentell test, 33 deltakere

Sammendrag

Tørr hud er en vanlig hudtype forårsaket av mangel på fuktighet og naturlige oljer i huden. Vurder miljøfaktorer og livsstilsvalg når du ser på den spesifikke begrunnelsen bak den tørre huden din, og ta i bruk en ny hudpleierutine med fuktighetsgivende produkter. Følg tipsene for ikke bare å kurere, men også forhindre fremtidig tørrhet, slik at du føler deg trygg på din egen hud.

Ofte stilte spørsmål

Hjelper det å drikke vann mot tørr hud?

Den fyller ikke direkte opp fuktighet i hudens barriere - men å drikke nok vann (verken for mye eller for lite) kan hjelpe med den generelle hydreringen. Tilstedeværelsen av mineraler i vann og mat spiller også en viktig rolle. For å redusere tørr hud er ytre fuktighet gjennom bruk av fuktighetskremer og fuktighetsgivende hudpleieprodukter avgjørende fordi det skaper en barriere som låser inn fuktighet.

Hva forårsaker ekstremt tørr hud?

Visse eksterne faktorer kan bidra til tørr hud, for eksempel kaldt eller tørt vær, solskader, sterke såper og overbading. Bortsett fra disse eksterne faktorene, kan alder, genetikk og visse sykdommer også være ansvarlige for ekstremt tørr hud. Hvis du er i tvil, kontakt lege.

Hvorfor hjelper ikke fuktighetskremen min mot tørr hud?

Hvis huden din føles stram eller tørr etter påføring av fuktighetskrem, kan det være at produktet ikke er fuktighetsgivende nok, eller at huden din trenger mer enn bare fuktighetskrem. Prøv å påføre kremen på fuktig hud etter en dusj for å låse inn vannmolekylene. Ekstremt tørr hud kan bruke noen dager på å bli bedre. Men hvis huden din er unormalt tørr og kosmetikk ikke fungerer, ta kontakt med lege.

Hvor mange ganger om dagen bør jeg fukte tørr hud?

Dette vil hovedsakelig avhenge av produktet du bruker og tilstanden til huden din. Generelt er det tilrådelig å fukte huden din to ganger om dagen, for eksempel morgen og kveld. Hvis du har veldig tørr hud, spesielt på hendene, kan det hende du må fukte oftere.

Vil tørr hud reparere seg selv?

Tørr hud kan reparere seg selv til en viss grad. Men å bruke de riktige fuktighetskremene kan fremskynde denne naturlige prosessen.
  Hvis problemene vedvarer til tross for bruk av kosmetiske produkter, ta kontakt med en lege for ytterligere råd.

Hva er den beste måten å rense tørr hud på?

Den beste måten å rense tørr hud og forhindre ytterligere irritasjon på er å bruke en skånsom fuktighetsgivende rengjøringsmiddel spesielt utviklet for tørr hud.

Hva skjer når huden din er for tørr?

Ubehandlet eller alvorlig tørr hud kan føre til at huden din åpner seg og blør, noe som resulterer i en infeksjon, derfor bør tørr hud behandles for å forhindre ytterligere skade på huden.