Gruppe på tre venner

Hvordan bli kvitt tørr hud?

Oppdag alt du trenger å vite om tørr hud, inkludert måter å forebygge, behandle og ta vare på den med NIVEA

Lindring av tørr hud: årsaker, forebygging og hudpleierutine

Tørr hud er en vanlig plage som kan påvirke oss alle på et tidspunkt. Det kan variere fra å være mildt til ubehagelig eller til og med smertefullt, med symptomer som skjellete, kløende og sprukken hud. 
  
Les videre for å finne ut årsakene til at huden din kan være tørr, trinnene du kan ta for å bli kvitt tørr hud i ansiktet og kroppen, og en hudpleierutine som kan hjelpe deg med å finne lindring og pleie for tørr hud.

Hva er tørr hud?

Huden vår trenger vann og naturlig fuktighet for å holde seg smidig, tøyelig og sunn.

 

Som kroppens første forsvarslinje beskytter den oss mot miljøet og forhindrer at virus og bakterier kommer inn i kroppene våre.

 

Tørr hud oppstår hvis den mangler fuktighet eller mister fuktighet for raskt. Huden blir da dehydrert og vil ikke kunne gjøre jobben sin ordentlig.

 

 

 

 Xeroderma er den medisinske

betegnelsen for tørr hud,

og xerosis er betegnelsen for

alvorlig tørr hud.

 

Kvinne som bruker Nivea kroppskrem

Hvor kan du ha tørr hud?

Tørr hud kan finnes på de fleste områder av kroppen vår, men spesielt:
  
 - Hendene
 - Føttene
 - Ansiktet
 - Ben
 - Albuer
 - Munnen
 - Genitaliene

Hva er symptomene på tørr hud?

Vanlige tegn på tørr hud er hud som er:
  
 - Flakete
 - Ru
 - Avskalling
 - Eksfoliering
 - Stram
 - Kløende
 - Sprukket
  - Lysere eller mørkere enn din vanlige hudtone

 Alvorlig tørr hud er mer skjør og sannsynlig å sprekke, blø og være smertefull. Når tørr hud sprekker, kan virus og bakterier lettere komme inn i kroppen vår, noe som utgjør en risiko for infeksjon. Husk å alltid konsultere en lege hvis symptomene dine er alvorlige. 
  
 Mildere symptomer på tørr hud er vanligvis enkle å se ved å se på den, men hvis du ikke er sikker, er her en god måte å teste den på. Dra neglene lett over en stor del av huden, for eksempel armer og ben. Hvis huden din flasser av, er det et tegn på at huden din er tørr. Dette kan se ut som støv eller små snøflak. Det kan også etterlate en linje som ligner på en tavle.


Så hvorfor er huden min så tørr?

Tørr hud er normalt og kan skje med oss alle. Imidlertid er det mange årsaker til tørr hud, inkludert miljøfaktorer og noen medisinske tilstander som kan frarøve huden vår fuktighet. Husk at noen av oss har naturlig tørr hud, akkurat som andre har fet hud, selv om til og med fet hud kan bli tørr.
Kvinne som berører ansiktet hennes

1. Alder

Når vi blir eldre, er det normalt at huden vår blir tørrere. Dette er fordi porene våre naturlig slutter å produsere like mye olje. Også vår produksjon av kollagen minker. Dette er et naturlig protein i kroppen vår som gir huden sin elastisitet og styrke, og med mindre kollagen blir huden tynnere og tørrere.

2. Årstider

Huden vår kan være mer uttørket i høst- og vintermånedene når luften er kjøligere, fuktighetsnivået er lavt og vi har varme på. Om sommeren er luftfuktigheten høyere, selv om tørre, varme steder og sol både kan ha en uttørkende effekt på huden vår.

3. Medisinske tilstander

Noen helsemessige forhold kan føre til kronisk eller alvorlig tørr hud. Disse inkluderer allergier, eksem, diabetes og nyresykdom. På samme måte har noen medisiner bivirkninger som kan påvirke kroppens væskebalanse som kan tørke ut huden, slik som diuretika, avføringsmidler, syrenøytraliserende midler, antihistaminer og blodtrykksmedisiner.

4. Yrke

Visse yrker øker sjansene våre for å få tørr hud. For eksempel hvis du jobber utendørs og blir utsatt for elementene som trekker ut fuktighet fra huden vår. Andre eksempler er helsepersonell eller hårstylister som vasker hendene mer regelmessig. Varmt vann, noen såper og hånddesinfeksjon fjerner hudens naturlige oljebarriere som holder den hydrert.


Pleie av tørr hud i ansiktet

Å ha tørr hud i ansiktet betyr at vi ikke er like beskyttet mot ytre påvirkninger, som kosmetikk og sollys. Dette kan føre til skadet hud og tegn på for tidlig aldring.
  
Å følge en vanlig rutine er et godt sted å begynne å ta vare på den tørre huden i ansiktet:
Kvinne som bruker Nivea-krem på hånden

1. Rengjøring
 Såper og ansiktstoner eller sterkt skummende sminkefjerningsprodukter som inneholder alkohol kan løse opp naturlige oljer fra huden og ødelegge hudens naturlige beskyttelsesbarrierer. Rens huden med ekstra skånsom pleie, for eksempel med en lipidbalanserende rensemelk.
  
 2. Eksfoliere
 Eksfoliering er en vanskelig balanse for tørr hud. Du vil ikke overdrive det og ytterligere tørke ut huden. Bruk en skånsom eksfoliering en gang i uken, for eksempel vår NIVEA Purify Rice Scrub som vil polere bort døde hudceller og lar serum og fuktighetskremer trenge dypt inn i huden for en mer fuktighetsgivende effekt. I tillegg er den beriket med fuktighetsgivende E-vitamin for å hjelpe huden med å beholde sin naturlige fuktighetsbalanse.
  
 3. Serum
 Serum er en fin måte å forsegle en ekstra økning av fuktighet i huden din. Se etter de med C-vitamin eller hyaluronsyre. Som et fuktighetsbevarende middel trekker hyaluronsyre vann inn i huden og bidrar også til å redusere forekomsten av furer og rynker.

4. Fuktighet
 Når du velger en ansiktsfuktighetskrem for tørr hud, se etter rike fuktighetskremer som kan bidra til å forhindre stramming og dehydrering.
  
 Med så mange produkter der ute, kan det virke umulig å finne den beste fuktighetskremen for deg og din tørre hud. Rik, fuktighetsgivende kremer lindrer følelser av spenning og tørrhet. NIVEA forstår behovene til tørr hud og kombinerer naturlige ingredienser i formlene våre. Resultatet er en produktlinje som styrker og beskytter hudens naturlige beskyttende funksjon og behandler eksisterende tørr hud.


Pleie av tørr hud på kroppen

Vi har ofte en solid rutine for ansiktshudpleie på plass, men neglisjerer hele kroppen. Det er vel verdt å etablere en rutine for kroppshudpleie, samt å identifisere hvilke kroppsprodukter som fungerer best for å holde den tørre huden næret og glødende.

1. Bad 
 Pass på at vannet i dusjen eller badekaret ikke er for varmt da dette kan være skadelig, spesielt for tørr hud. Varmt vann kan skade hudens beskyttende film og ytterligere tørke ut huden. NIVEA har massevis av nærende produkter designet spesielt for å fukte huden din i dusjen.
  
 2. Eksfoliere
 Eksfoliering er prosessen med å fjerne døde hudceller og er grunnlaget for å starte din hudpleierutine for kroppen. I tillegg til å fjerne døde hudceller, forbereder eksfoliering også huden din til å absorbere og låse inn fuktighetskremer bedre. Vær imidlertid forsiktig med tørr hud, velg milde skrubber og ikke overdriv.

 
Kvinne som bruker Nivea body lotion

3. Fuktighet 
 Fuktighetskrem er viktig for å holde hudens forsvar i sjakk og forhindre at den tørker ut, sprekker og blir skadet. Både barbering og eksfoliering kan føre til at huden tørker ut, så det er spesielt viktig å tilføre fuktighet etter begge. Smør kroppen din inn med en fuktighetsgivende kroppskrem og la den trenge inn i huden din. La den absorberes før du kler på deg. 
  
 NIVEA har et bredt utvalg av rike kroppskremer og pleiende kroppsmelk som kan bidra til å lindre tørr hud, enten du trenger noe lett eller noe mer oppstrammende. Oppdag vår NIVEA Fuktighetskrem.
  
 Nøkkelen til hudpleie for tørr hud er at den må være konsistent. Huden vår liker rutine, så sørg for å gi den næring daglig med spesielle, fuktighetsgivende pleieprodukter.

Hvordan forebygge tørr hud

I tillegg til å ta i bruk en konsekvent hudpleierutine for tørr hud, er det en god idé å se på måter å forhindre det på. Det er enkle grep vi kan ta for å unngå å tørke ut huden vår. Her er de vanligste: 
  
 - Vaske deg med lunket vann, ikke varmt vann 
 - Bade eller dusje i mindre enn ti minutter
 - Bruk kun skånsomme rengjøringsprodukter
 - Klapp huden etter vask i stedet for å gni
 - Unngå å sitte eller stå nær varmekilder, for eksempel peiser

Tørr hud ansiktet tips

Når vi passer på oss selv, skinner dette igjennom i huden vår. Å gjøre noen små livsstilsendringer kan gjøre en stor forskjell for helsen og fuktigheten til huden vår.

1. Spis godt
 For et sunt utseende trenger huden din en rekke næringsstoffer, umettede fettsyrer og vitaminer. Mangel på disse kan bidra til tørr hud.
  
 2. Sov godt
 Å få rikelig med søvn lar hudens cellulære reparasjonsprosess finne sted. Det er en grunn til at det kalles skjønnhetssøvn!
  
 3. Hold deg hydrert
 Ved å drikke mye unner du også huden din litt forfriskning! Drikk minst to liter om dagen. Hvis du har svettet, så drikk mer for å gjøre opp for dette.

4. Slappe av!
 Stress kan også føre til at huden tørker ut. Unn deg selv og huden din regelmessig avslapning, for eksempel med en pleiende fuktighetsmaske. God planlegging gir mindre stress, så prøv å finne litt fritid i almanakken for deg selv!
  
 5. Vær balansert
 En times trening eller en rask spaøkt på kvelden vil ofte gjøre underverker. Med et feel-good-program som balanse vil huden din også føles bedre umiddelbart. Dette vil tillate deg å gjenvinne din styrke og energi for resten av oppgavene du må gjøre.
  
 6. Hold deg beskyttet
 Overdreven eksponering for sollys kan virkelig tørke ut huden din. Pass på å bruke et solkremprodukt for tørr hud som inneholder fuktighetsgivende ingredienser samt SPF.


Fem hjemmeremedier for tørr hud

Det er noen naturlige remedier vi kan prøve hjemme som kan bidra til å lindre symptomene våre og gi tørr hud en fuktighetsboost.

1. Kokosolje
 Kokosolje er et mykgjørende middel, noe som betyr at den fyller ut mellomrommene mellom hudcellene og skaper en jevn overflate. Pluss at den har mettede fettsyrer som kan hydrere og jevne ut huden. Påfør på fuktig hud og la den trekke inn.
 
 2. Aloe Vera
 Med naturlige antibakterielle og anti-inflammatoriske egenskaper, er aloe vera-gel et flott naturlig middel for å berolige tørr hud. Det er spesielt bra for hender og føtter. Påfør på føttene eller hendene før sengetid, dekk til med en sokk eller hanske og la det trekke inn over natten.
  
 3. Havrebad
 Med anti-inflammatoriske og antioksidantegenskaper kan havre lindre irritasjonen og kløen du kan oppleve med tørr hud. Bløtlegg deg i et bad med rå eller kokt havre med vann – men husk ikke for varmt. Etterpå må du sørge for å holde deg fuktig for å låse inn barrieren.
  
 4. Vaselin
 Denne mineraloljen vil dekke huden i et beskyttende lag og fange fuktighet under overflaten for å hjelpe til med å helbrede tørre, tørre flekker på huden. Gni den inn i tørr hud og la den trekke inn. 
  
 5. Drikk melk
 Studier tyder på at å drikke melk kan gi lindring av tørr hud. Da den er full av 
 biotin, kan den hjelpe til med å revitalisere tørr og visnet hud, mens melkesyren i melken tilfører fuktighet og gir næring.

Kvinne som holder en flaske Nivea bodylotion

Tanker til slutt

Tørr hud er veldig normalt og vanligvis ikke noe å bekymre seg for. Det er mange enkle ting vi kan gjøre for å gjenopprette og vedlikeholde hudens fuktighetsbarrierer for å oppnå sunn og hydrert hud. 
  
Men hvis den tørre huden din ikke blir bedre med behandling eller forebygging, eller det forstyrrer dagliglivet ditt, husk å søke medisinsk råd.