kvinne med langt mørkt hår

Forstå hva kollagen er og dets fordeler for huden

Oppdag kraften i kollagen for huden med NIVEA. Finn ut hvordan du bruker kollagen og dens aldringshindrende fordeler.

Forstå kollagen og dets hudpleiefordeler

Så, hva er kollagen og hva gjør det?

Kollagen er et protein som kroppen vår produserer naturlig. Det er faktisk vårt mest tallrike strukturelle protein som utgjør en tredjedel av proteinet i kroppen vår. Hva dette i bunn og grunn betyr, er at det er hovedrammen for cellene og vevet vårt, og gir struktur, styrke og støtte gjennom hele kroppen vår – litt som limet som holder alt sammen.
  
Som sådan spiller den en nøkkelrolle i mange av våre hovedstrukturer, inkludert hud, hår, bein, sener, leddbånd, blodårer, brusk og bindevev. 
  
Kollagen er full av aminosyrer som er svært viktige for at kroppen vår skal fungere normalt. De riktige nivåene av kollagen holder leddene våre sunne, beskytter nyrene våre, sørger for at det kardiovaskulære systemet vårt fungerer som det skal og hjelper blodet vårt til å koagulere.

Ulike typer kollagen


Det er ikke bare én type kollagen - kroppene våre lager faktisk rundt 28 forskjellige typer av det. De fleste er laget av lange, tynne strukturer kalt fibriller som er sterke og fleksible. 

Forskjellen mellom disse kollagenene er hvordan molekylene er gruppert, cellene deres og hvor kollagenet brukes.

Her er de fem hovedtypene av kollagen, gruppert etter deres særegne funksjoner:
  
Type I
Utgjør 90 % av kroppens kollagen og gir struktur til hud, bein, sener og leddbånd.

Type II
Finnes i elastisk brusk og støtter leddene våre.

Type III
Finnes i muskler, arterier og organer.

Type V
Finnes i hornhinnen, noen lag med hud, hår og morkaken. 

Type X
Finnes i ledd og ben
  
Type I og type III er de to hovedtypene av kollagen i huden, og antas å være de beste kollagenene som hjelper mot rynker.

kvinne smilende

Hva gjør kollagen for huden?


Kollagen utgjør rundt 80 % av huden vår. Sammen med elastin (et annet protein) er det det som gir huden vår styrke og er avgjørende for å opprettholde elastisiteten. I stor grad tilstede i det midterste laget av huden (dermis), har kollagen mange fordeler for huden vår, og holder den fast, fyldig og smidig. Det er også viktig i hudens naturlige fornyelsesprosess. Det fjerner gamle hudceller og gjør plass for nye.

Fordelene med kollagen for ansiktet vårt

kvinne som holder en Nivea ansiktskrem

Kollagen spiller en viktig rolle for å holde huden rundt ansiktet ung. Den tilfører styrke, elastisitet og fuktighet som alle gir en synlig ungdommelig hudtone. Dette hjelper huden din til å være:

 1. Frisk og fyldig
 2. Fast og glatt
 3. Sunn glød
 4. Smidig hud som spretter tilbake
 5. Det sarte øyeområdet ser lyst og revitalisert ut

 
Kollagennivåene våre er høyest når vi er unge. Det er derfor barn har så glatt hud. Men når vi blir eldre reduseres kollagenproduksjonen naturlig. Allerede i 20-årene reduseres kollagennivået vårt med omtrent 1 % hvert år. Fra da av er kroppene våre ganske enkelt ikke i stand til å erstatte kollagenet vi mister like raskt som det brytes ned. Kollagenfibrene blir også tynnere og svakere. 

For huden vår betyr dette at vi begynner å miste vår ungdommelige utstråling og legger merke til de karakteristiske tegnene på aldring:

 1. Tørrhet
 2. Tynn hud
 3. Tap av elastisitet 
 4. Slapp hud
 5. Fine linjer og rynker

Kollagen mot rynker


Når kroppen vår eldes og vi produserer mindre kollagen, blir huden tynnere, tørrere og mindre elastisk. Det er dette som fører til at det dannes rynker og fine linjer på hudens overflate. NIVEA er store talsmenn for å omfavne skjønnheten til moden hud, inkludert rynker, men forstår også at det er viktig å føle seg bra og trygg på huden vår. Så hvis du ønsker å redusere rynker, er å øke kollagennivået en måte å gjøre det på.

Hvordan gjenopprette kollagen i ansiktet


Den gode nyheten er at det er noen måter vi kan bidra til å stimulere produksjonen av kollagen i huden vår når den bremser ned – selv for moden hud.

kvinne som holder en NIVEA Cellular Expert Lift Anti-Age Night Cream

Et godt sted å starte er å inkorporere kollagenforsterkende produkter i hudpleierutinen din:
  
NIVEA Cellular Expert Lift Pure Bakuchiol Anti-Age Day Cream SPF30 har en innovativ formel med nøye utvalgt ren bakuchiol for å hjelpe til med å øke kollagen og omdefinere ansiktskonturer. Makro- og mikrohyaluronsyre hydrerer intensivt og jevner ut hudens overflate mens den trenger inn i dypere lag, for en langvarig, rynke-reduserende og "fyllende effekt".
 
Om natten, prøv vår NIVEA Cellular Expert Lift Anti-Age Night Cream. Sammen med rent bakuchiol og makro og mikro hyaluronsyre har den også en kraftig nattbalsamformel som har som mål å bidra til å øke kollagen og styrke huden mens du sover.
  
Begge kremene passer for alle hudtyper, også hvis du er på den sensitive siden. 

Å velge de riktige hudpleieproduktene er ikke den eneste måten å fylle på kollagennivåene. Her er noen enkle tips og triks du kan legge til i hverdagen din for å få en kollagenboost:
 

 1. Ansiktsmassasje 
  Massering av huden i ansiktet kan bidra til å stimulere kollagenproduksjonen og styrke muskelminnet. Hvis musklene i ansiktet ditt er stramme vil de være bedre til å beholde stramheten i huden, og mer blod vil sirkulere rundt i huden og bidra til å oppnå en glødende hudtone.
    
    
 2. Hold deg hydrert
  Å drikke mye vann er alltid en god idé for å skylle ut giftstoffer og holde huden ren. Å holde huden hydrert bidrar også til å gi en hudbarriere mot fuktighetstap. Kollagen er i stand til å binde seg til vann og kan naturlig kondisjonere huden for å opprettholde fuktighetsnivået, noe som gir deg en lysere, jevnere hud.
    
    
 3. Spis sunt
  Å spise de riktige næringsstoffene gir ikke bare næring til kroppen vår, men hjelper den å lage mer kollagen. Proteinrik mat, som benbuljong, laks, svinekjøtt, kylling og eggeplommer er et godt valg. Se også etter måter å øke inntaket av C-vitamin. Uten C-vitamin kan ikke kroppen danne, lagre eller syntetisere kollagen, og den er ansvarlig for å holde cellene sammen under dannelsen av kollagen. Matvarer som brokkoli, rosenkål, jordbær og ananas inneholder alle mye C-vitamin.
    
    
 4. Forbedre livsstilen din
  Se opp for ting som hemmer produksjonen av kollagen og fremskynder aldring av huden. 
  aldring. Røyking er en viktig hindring, siden det begrenser blodtilførselen til ansiktet ditt. God blodtilførsel gjør at huden din holder smidig og sunn. Solskade er en annen faktor å unngå. UVA-stråler trenger dypt inn i dermis og kan skade kollagenfibre. Overdrevet inntak av sukker og alkohol kan også redusere kollagennivået og bør unngås.

Kollagen og hyaluronsyre

NIVEA Cellular Luminous630 2-i-1 Anti-Age & Dark Spot Serum

Hyaluronsyre er ofte nevnt ved siden av kollagen, men hvordan er de koblet sammen? Hyaluronsyre er egentlig ikke en syre, men i likhet med kollagen produseres den naturlig i kroppen og kopieres ofte i hudpleieprodukter. Hyaluronsyre er et fuktighetsbevarende middel, noe som betyr at den har fuktighetsbevarende evner og spiller en nøkkelrolle i hudens hydrering. Det er en lignende historie som for kollagen, fordi når vi blir eldre produserer vi mindre hyaluronsyre, noe som gjør at huden vår føles stram, huden ser tørr og matt ut og linjer blir synlige. 
  
Hyaluronsyre hjelper til med å binde vann til kollagen og fanger det inn i huden. Noe som får den til å virke fyldigere, fuktigere og mer hydrert. Ettersom moden hud kan være tørr, er det enda viktigere å se etter hudpleieprodukter med både kollagen og hyaluronsyre som kan hydrere huden dypt, samtidig som den bidrar til å bekjempe aldringstegn.
 
Kollagenforsterkende serum med hyaluronsyre kan være svært effektivt for anti-aldring. Denne duoen har potensial til å jevne ut dype rynker, forbedre hudens styrke og synlig redusere forekomsten av mørke flekker. Den nye NIVEA Cellular Luminous630 Anti-Age & Dark Spot Serum er et kollagenforsterkende ansiktsserum som bruker hyaluronsyre og den patenterte Luminous630-formelen for å redusere aldringstegn.

Hvordan bruke kollagen for hud

kvinne som holder en Nivea Cellular ansiktskrem

Å endre hudpleierutinen er en enkel måte å stimulere kollagenproduksjonen i huden på. Når du tar i bruk en ny hudpleierutine er det viktig å gjøre det sakte. Start med ett målrettet produkt, til å begynne med, og bygg opp derfra. Våre enkle hudpleietips og råd er alltid her for å hjelpe. 

Alle NIVEA-produkter er dermatologisk sertifisert og trygge for huden din. Når du bruker et produkt for første gang, bør du alltid sjekke emballasjen for instruksjoner om riktig bruk.
 
NIVEA Cellular Range er nøye laget med ingredienser kjent for deres evne til å gjenopprette hudens elastisitet. Cellular Expert Lift-kremene behandler effektivt hudskader ved å forbedre hudbarrierens motstandskraft, forynge hudens rammeverk gradvis og forfine ansiktskonturene. Mens Cellular Expert Filler-kremene gjenoppretter volum til huden og gir den ekstra fasthet mens de fyller ut rynker og søvnmerker.

Hudpleierutiner som øker kollagen

 1. Rens: Start dagen med å rense ansiktet med et mildt rensemiddel egnet for din hudtype. Dette vil fjerne eventuelle urenheter eller rester fra kvelden før.
 2. Toner: Påfør en toner for å balansere hudens pH-nivåer og forberede den for de neste trinnene.
 3. Serum: Se etter serum som inneholder ingredienser som bakuchiol, hyaluronsyre, C-Vitamin eller peptider, da disse kan øke kollagenproduksjonen og forbedre hudens generelle helse. NIVEA Cellular Expert Lift 3-Zone Serum passer for alle hudtyper og serumet kan bidra til å jobbe mot mer definerte ansiktskonturer og hudens elastisitet.
 4. Målrettet behandling: Dette trinnet tar for seg spesifikke hudproblemer som kan føre til en jevnere hudtone. NIVEA Q10 Anti-wrinkle Targeted Filler er en målrettet behandling som tar sikte på å redusere tegn på rynker på pannen, øye- og leppeområdet og nasolabiale folder i løpet av to uker.
 5. Øyekrem: Påfør en øyekrem på det sarte øyeområdet. Dette vil bidra til å lysne og revitalisere øynene, og redusere forekomsten av fine linjer og rynker.
 6. Kollagenforsterkende dagkrem: Dagkremer er gunstige siden de gir viktig fuktighet på dagtid og inneholder ofte spesifikke ingredienser for å dekke daglige hudpleiebehov. NIVEA Cellular Expert Lift Pure Bakuchiol Anti-Age Day Cream SPF30 inneholder kollagen-aminosyrer som kan trenge gjennom huden for å stimulere kollagenproduksjonen. Den inkluderer også ren bakuchiol, som videre tar sikte på å støtte kollagenproduksjonen og redefinere ansiktskonturer. Påfør på ansiktshuden og masser inn.
 7. Solfaktor: Om morgenen, bruk sjenerøst en bredspektret solkrem eller fuktighetskrem med solfaktor 30+ til ansikt og hals. Dette trinnet er viktig for å beskytte huden din mot UV-skader og forhindre for tidlig aldring. Hvis det er inkludert i den kollagenforsterkende kremen, er dette kanskje ikke nødvendig.
 8. Nattkrem: NIVEA Cellular Expert Lift Anti-Age Night Cream er en nattkrem som er beriket med ren bakuchiol for å øke kollagenproduksjonen mens du sover. Den kraftige nattbalsamformelen har som mål å styrke huden og støtte dens naturlige regenereringsprosess mens du sover.

Kollagen for hud - takeaway


Kollagen er et viktig protein for hudhelse og vitalitet, og gir styrke og elastisitet. Når vi blir eldre, synker kollagenproduksjonen, noe som forårsaker synlige aldringstegn som rynker. Å inkludere produkter som NIVEAs Cellular Expert Lift-serie i hudpleierutinen din vil bidra til å stimulere kollagenproduksjonen. Livsstilsendringer som ansiktsmassasje og kollagenrike dietter støtter også hudens velvære. Omfavn kollagen for å forynge og opprettholde et mer ungdommelig utseende.

Ofte stilte spørsmål

Kollagen for hud - ofte stilte spørsmål

Hva er kollagen, og hvorfor er det viktig for huden vår?

Kollagen er et kraftig protein som produseres naturlig i kroppen vår, og gir struktur, styrke og støtte til huden og ulike vev. Det er viktig for å opprettholde hudens fasthet, elastisitet og generelle ungdommelige utseende.

Hvordan endres kollagenproduksjonen når vi blir eldre?

Når vi blir eldre, reduseres kollagenproduksjonen naturlig, noe som fører til synlige aldringstegn som rynker, slapp hud og tap av elastisitet.

Kan kollagen være nyttig for alle aldre?

Ja, kollagen er gunstig for individer i alle aldre. Selv om det er viktig å ta vare på huden vår fra en tidlig alder, kan inkorporering av kollagen i hudpleierutiner være til nytte og opprettholde ungdommelig hud gjennom hele livet.

Hjelper kollagen mot mørke flekker på huden?

Kollagen i seg selv hjelper ikke direkte mot mørke flekker, men det kan indirekte forbedre hudens helse og elastisitet, og potensielt redusere forekomsten av mørke flekker over tid. For å øke både kollagenproduksjonen og målrette mot mørke flekker på huden, kan du påføre en dobbelvirkende krem som NIVEA Cellular Luminous630 2-IN-1 Anti-Age & Dark Spot Serum.

Er kollagen trygt å bruke på sensitiv hud?

Ja, kollagenbaserte hudpleieprodukter, som NIVEAs Cellular Expert Lift line, passer for alle hudtyper, inkludert sensitiv hud. Men å gjøre en flekktest eller konsultere en hudlege før du prøver nye produkter, spesielt for sensitiv hud, anbefales alltid.