A-E

ALCOHOL DENAT

Etanolen – også kalt etylalkohol – som brukes i våre produkter, er en plantebasert ingrediens. 
I flere tiår har den vært en vanlig ingrediens i mange kosmetikk- og skjønnhetsprodukter. Den virker som et løsemiddel i lotioner og kremer, slik at produktet ikke skiller seg. «Denat.» står for denaturert alkohol. Denne etanolen inneholder et denatureringsmiddel for at den skal smake vondt. Hvorfor: Alkohol finnes også i alkoholholdig drikke som vin eller øl, og i mange land er det store skatter og avgifter på alkoholholdig drikke. For å unngå å betale drikkeavgifter på alkohol som ikke er ment å drikkes (dvs. som skal brukes i kosmetikk og produkter til personlig pleie), må alkoholen denatureres.

ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE POWDER / ALOE VERA

Ekte eller medisinsk aloe (Aloe vera), også kjent som Barbados aloe eller aloe til solbrenthet, er en planteart fra planteslekten aloe. Aloe vera-planten har vært benyttet til medisinsk bruk i tusenvis av år til å beskytte, hele og berolige huden. Bladene på aloe vera-planten inneholder ca. 95 % fuktighet, som er holdes på plass med et utvendig voksaktig belegg. Studier har vist at gelen fra aloe vera-planten både kan tilføre huden fuktighet og samtidig beskytte den mot uttørking. Aloe vera-bladene skiller ut en klar gel. Når du brekker av et blad fra planten, kan du påføre gelen fra bladet på tørr, solbrent eller skadet hud.

Alpha-Isomethyl Ionone - Floral Violet Woody

En ikonisk duftingrediens med en pudderlett blomsternote av fiol og hageiris, og minner om røde bær. Den føles fyldig og pleiende som en blomsterbukett. Denne lukten representerer noe hjemmekoselig og mykt.

Aqua / Water

Vann er en gjennomsiktig, nesten fargeløs substans uten smak eller lukt, og er den viktigste bestanddelen i planetens elver, innsjøer og hav, og i væskene til de fleste levende organismer. Vann er livsnødvendig for alle kjente former for liv, til tross for at det tilfører verken kalorier eller organiske næringsstoffer. Vann brukes i nesten alle kremer, lotioner og renseprodukter.

Argania Spinosa Kernel Oil / Argan Oil

Arganolje (også kalt Argania Spinosa Kernel Oil) er en kaldpresset olje utvunnet fra nøttene på argantreet. Arganolje inneholder viktige omega-fettsyrer som olein- og linolsyre, i tillegg til fenoler, α-tokoferol og vitamin E.

Benzyl Alcohol

Benzylalkohol er ikke en parfyme i seg selv, men den brukes i enkelte produkter som et relevant løsemiddel for de ulike parfymekomponentene. Den er en del av de vanligste parfymeingrediensene som finnes på duftmarkedet. Visse produkter kan derfor være uten parfyme selv om de inneholder benzylalkohol.

BUTYROSPERMUM PARKI BUTTER / SHEABUTTER

Butyrospermum Parkii Butter (sheasmør) er det kremete ekstraktet fra sheanøttene til sheatreet som vokser i Afrika. Det har vært brukt i Afrika i mange år til å tilføre huden og håret ekstra styrke og glans. Sheasmør er en effektiv ingrediens for huden. Det inneholder naturlig høye nivåer av vitamin A og E, som kan ha mange helende egenskaper. I likhet med vanlig smør smelter sheasmør ved kroppstemperatur, slik at huden føles glatt og myk. Det inneholder et kompleks av ulike lipider, essensielle fettsyrer og næringsstoffer som trengs til kollagenproduksjonen og som kan støtte hudens barrierefunksjon.

Camellia Sinensis Leaf Extract / Green Tea Extract

Camellia Sinensis Leaf Extract er et ekstrakt av grønn te utvunnet fra bladene til Camellia sinensis. Grønn te-ekstrakt er naturlig rik på antioksidanter, som vi vet beskytter cellene våre. Grønn te-ekstrakt brukes også for sin antioksidant-effekt som kan beskytte huden mot skadelig påvirkning fra frie radikaler.

Caprylic/Capric Triglyceride

Kapryl/kaprin-triglyserid er en naturlig utvunnet triglyserid av kokosolje og glyserol. Fordelen med denne oljen er at den er stabil overfor oksidering. Kapryl/kaprin-triglyserid er et effektivt hudpleiemiddel som gjør produktet mer estetisk og bidrar til å gjøre huden myk og glatt. Det får huden til å føles behagelig, og derfor brukes det ofte i blant annet kremer, lotioner, leppepleieprodukter og solkremer.

Cetearyl Alcohol

Cetearylalkohol er en blanding av cetylalkohol (heksadekanol) og stearylalkohol (oktadekanol). 
Disse to komponentene utvinnes ofte fra vegetabilsk fett eller olje. Derfor kalles de to alkoholene fettalkoholer. Cetylalkohol (heksadekanol) og stearylalkohol (oktadekanol) kan imidlertid også utvinnes gjennom hydrolyse av voks. Cetearylalkohol brukes i mange kosmetiske produkter fordi det øker stabiliteten til emulsjoner og forbedrer konsistensen til produktene. Cetearylalkohol danner en fast hvit masse som fungerer som en vannbindende og konsistensgivende komponent.

Chamomilla Recutita Flower Extract / Chamomile

De helende egenskapene til kamilleblomster har vært kjent i lang tid tilbake. Kamilleblomster ble faktisk brukt som medisinplante allerede i oldtidens Egypt. Kamilleblomstekstrakt utvinnes gjennom en skånsom ekstraksjonsprosess som er optimalisert for å kunne bevare de naturlige ingrediensene. Kamilleblomstekstrakt er spesielt gunstig å bruke på huden på grunn av sine betennelsesdempende egenskaper. Kamilleblomstene inneholder alfa-bisabolol, som er spesielt effektivt til sårheling. 

CITRIC ACID

Alfa-hydroksysyrer (forkortelse: AHA-syrer) er en gruppe ingredienser som melkesyre og sitronsyre. AHA-syrer finner vi i frukt som druer og sitroner, samt i sukkerrør og melk. De kalles ofte fruktsyrer, og brukes i lave konsentrasjoner til å fremskynde hudens naturlige eksfolieringsprosess på en skånsom måte. Det kan føre til at tørre hudceller fjernes, slik at huden både føles og ser flottere ut.

Citronellol - Floral Rose Citrus

Denne ingrediensen finner vi geranium, rose og de fleste andre blomster. Den tilhører den naturlige rose-akkorden som brukes til å lage parfyme til kvinner, og er også et viktig element til den mannlige fougère-duften. Dette råstoffet bringer en rosenrød og krydret friskhet og et naturlig delikat preg til en blomstrende hjertenote.

COCO-CAPRYLATE/CAPRATE

Coco-Caprylate/Caprate er et produkt av naturlig alkohol i kokosfett fra kjernen eller fruktkjøttet til modne kokosnøtter, og en definert blanding av fraksjonerte fettsyrer av vegetabilsk opprinnelse. Det virker mykgjørende, fordeles raskt og smører huden. Siden det føles ekstra lett og fordeles raskt på huden, bidrar Coco-Caprylate/Caprate til at huden føles behagelig myk. Ingrediensen er luktfri og oksiderer ikke. Med denne balanserte mykgjørende profilen fungerer den godt i alle typer hudpleie, babyprodukter, massasjeprodukter og mye annet.

DECYL GLUCOSIDE

Dekylglukosid dannes når en type alkohol reagerer med glukose. Resultatet er et mildt 
overflateaktivt stoff som brukes mye innen babyprodukter, ansikts- og kroppsrens.  Overflateaktive stoffer har mange ulike funksjoner, blant annet: rensemidler som skal løse opp smuss, bindemidler som skal hindre at faste stoffer skiller seg i flytende produkter, skummende midler, og som emulgator slik at olje og vann kan blandes.

DECYLENE GLYCOL

Decanediol (Decylene Glycol) er en fuktighetsgivende ingrediens med bakteriehemmende egenskaper. Decylene Glycol gjør huden myk og glatt.

Dicaprylyl Ether

Dicaprylyl-eter kan utvinnes naturlig (fra palmeolje eller palmekjerneolje) eller hentes fra petrokjemisk utgangsråstoff. Vi finner den blant annet i fuktighetskremer, lotioner, solkremer, antiage-produkter, øyekremer og deodoranter. 

ETHYLHEXYLGLYCERIN

Et mykgjørende og lett fuktighetsgivende middel som gjør at kosmetiske produkter føles bedre på huden. Det kan dessuten øke effekten av tradisjonelle konserveringsmidler og brukes som antimikrobiell stabilisator i kombinasjon med andre kosmetiske ingredienser. Ethylhexyglycerin er et stoff som er godkjent på verdensbasis som et anvendelig og flerfunksjonelt tilsetningsstoff, og det er en svært effektiv luktfjerner. Ethylhexyglycerin hemmer effektivt vekst og spredning av luktfremkallende bakterier uten å påvirke hudens flora.


F-J

Geraniol - Floral Rose Geranium

Symbolsk ingrediens som finnes i mange ulike planter som rose eller geranium, lavendel eller neroli, sitronell osv. Den er rundt deg overalt når du går gjennom en rosehage. I parfyme skaper den en naturlig og duggfrisk følelse.

Glycerin

Glyserol er et kjent fuktighetsgivende middel i kosmetikk og produkter til personlig pleie. Det er en fargeløs og luktfri væske som er mye brukt i kosmetikk for å holde på og kapsle inn fuktighet. Glyserol har tre hydrofile (vanntiltrekkende) hydroksyl-grupper (oksygen-hydrogen) som påvirker stoffets oppløselighet i vann og dets hygroskope natur (som betyr at det trekker ut vann fra luften).

Glyceryl Caprylate

Glyserylkaprylat er et plantebasert fuktemiddel som effektivt motvirker bakterier og gjær. Det styrker også effekten av organiske syrer og ulike godkjente konserveringsmidler. Med sin amfifile struktur reduserer den overflatespenningen. Det kan gi mindre dråper og mer stabile emulsjoner. Ved høyere konsentrasjoner kan det redusere viskositeten til emulsjoner.

Glyceryl Stearate

Glyserylstearat gir bedre konsistens og virker emulgerende på plantebaserte olje/vann-emulsjoner. Det brukes som stabilisator i kremer og lotioner som er olje-i-vann-basert, fordi det øker viskositeten og stabiliserer emulsjonen. I kosmetikk og produkter til personlig pleie er glyserylstearat mye brukt, og vi finner det blant annet i lotioner, kremer, pudder, renseprodukter til huden, underlagskremer og foundations, maskara, øyeskygge, eyeliner, balsam, hårkur og solkremer.

HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL / SUNFLOWER SEED OIL

Solsikkeolje eller fra Helianthus Annuus-frø er en naturlig ingrediens. Planten ble først dyrket i USA. Vanlig solsikke er en stor, ettårig bladplante fra planteslekten Helianthus som dyrkes for sin spiselige olje og frø. Solsikkeolje inneholder dessuten vitamin E. I kosmetikk virker den mykgjørende, slik at huden føles glatt og behagelig.

HYDROGENATED RAPESEED OIL

Hydrert rapsolje er et produkt av kontrollert hydrering av den naturlige rapsoljen. Oljer er blitt hydrert i mange tiår, både for å forlenge produktets levetid og gjøre oljene mer stabile. Hydrert rapsolje har mye lengre levetid og harskner ikke like raskt som ubehandlet olje. Et vanlig eksempel på hydrert olje er margarin. Noen ganger omtales også rapsolje som canola-olje. Canola kommer fra forkortelsen: «Can.O.,L-A» (Canadian Oilseed, Low-Acid). Disse oljene er ganske like, men canola-olje inneholder mindre erucasyre enn rapsolje. I kosmetikk virker det som et hudpleiende middel.

Hydroxyethylcellulose

Hydroksyetylcellulose brukes fordi det binder og stabiliserer emulsjoner. Dessuten regulerer det viskositeten og virker langvarig stabiliserende i kosmetiske produkter.


K-O

LACTIC ACID

Melkesyre er en AHA-syre som tilhører gruppen med naturlig fuktighetsgivende faktorer, og har både fuktighetsgivende og keratolytiske egenskaper. Melkesyre har fuktighetsgivende egenskaper. Den reduserer flassing og gjenoppretter hudens pH-verdi. I tillegg motvirker den symptomer på tørr hud. Melkesyre har også komedolytisk effekt. Den hemmer dannelsen av hudormer ved å fjerne døde hudceller slik at talgkjertelen ikke tilstoppes. Dermed motvirker den symptomer på akne. Alfa-hydroksysyrer (forkortelse: AHA-syrer) er en gruppe ingredienser som melkesyre og sitronsyre. AHA-syrer finner vi i frukt som druer og sitroner, samt i sukkerrør og melk. De kalles ofte fruktsyrer, og brukes i lave konsentrasjoner til å fremskynde hudens naturlige eksfolieringsprosess på en skånsom måte. Det kan føre til at tørre hudceller fjernes, slik at huden både føles og ser flottere ut.

LEVULINIC ACID

Både levulinsyre og tilhørende natriumlevulinat (natriumsaltet i levulinsyren) brukes i produkter til personlig pleie samt i sertifisert kosmetikk. Levulinsyre kan bearbeides fra naturlig sukrose. Den brukes som et hudpleiende middel i kosmetikk for å holde huden sunn og frisk.

LIMONENE – CITRUS FRESH HERBAL

Denne ingrediensen er mye brukt i essensielle oljer, fra store mengder (appelsin, sitron, lime osv.) til mindre konsentrasjoner (dill, timian, karve osv.). Limonenen finner vi stort sett overalt, deriblant i drikke (appelsinjus, Coca Cola osv.). Den har en sprudlende undertone som føles frisk, saftig og ren.

Linalool - Floral Fresh Lavendar

Dette råstoffet finner vi i mange naturlige essensielle oljer og i ulike mengder, fra store (lavendel, basilikum, bergamott osv.) til små (rose, geranium, appelsinblomst, ulike grønnsaker eller oster, mynte osv.). Når du besøker Provence og lavendel-slettene der, er det linalool du kjenner. Denne ingrediensen med sin anvendelige blomsterfriske duft, er mye brukt og helt sentral for å designe blomsterduftene i hjertenoter.

MALTODEXTRIN

Maltodekstrin er en polysakkarid som også brukes som tilsetningsstoff i matvarer. Maltodekstrin er lett fordøyelig siden det absorberes like raskt som glukose, og kan være like søtt. Det dannes av vegetabilsk stivelse ved delvis hydrolyse, og vi finner det vanligvis som et hvitt, hygroskopisk fint pulver. De viktigste funksjonene i kosmetisk anvendelse er å binde og stabilisere emulsjoner.


P-T

P-ANISIC ACID

p-Anisic-syre er et hvitt, krystallinsk fast stoff som finnes naturlig i anis. Anis er en plante i persillefamilien fra området rundt Middelhavet og dyrkes for sine aromatiske frø, som brukes både til matlaging og urtemedisin. Ingrediensen er kjent for sine bakteriehemmende egenskaper.

POLYGLYCERYL-2 CAPRATE

Denne ingrediensen brukes som en skånsom, plantebasert emulgator som gjør huden myk og smidig.

PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL / ALMOND OIL

Mandelolje kaldpresses fra modne mandelkjerner – den søte, skrellede frukten fra mandeltreet – før den raffineres. Den gylne oljen med sin milde, søtlige og nøtteaktige aroma er blitt brukt til medisin og hudpleie i århundrer. Mandler er ikke bare en smakfull, næringsrik og veldig sunn snacks – oljen som presses fra dem er også ekstra hudvennlig, spesielt for tørr og sensitiv hud. Mandelolje har et høyt innhold av umettede fettsyrer (90 prosent). I tillegg inneholder oljen 20–30 prosent linolsyre, et stoff som finnes naturlig i huden vår.

SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL / JOJOBA SEED OIL

Olje fra Simmondsia Chinensis-frø er en naturlig flytende voks utvunnet fra jojobafrø. De olivenlignende jojobanøttene kalles også kaffebønner. Den rettkjedede voksesteren inneholder en dobbel binding som definerer dens flytende karakter. Siden oljen ikke harskner og har vist seg å være næringsrik for huden, er den en gunstig ingrediens i en rekke kosmetiske produkter som ansiktskremer, bodylotion, næringsrike oljer og balsam. Oljen fra Simmondsia Chinensis-frø fordeles lett, absorberes raskt og føles behagelig på huden.

SODIUM BENZOATE

Denne ingrediensen tilhører gruppen med konserveringsmidler som er tillatt brukt i kosmetiske produkter og står på den godkjente listen (tillegg V i EUs kosmetikkforskrift). Konserveringsmidler – som denne – skal beskytte kosmetiske produkter. Disse ingrediensene er helt avgjørende for å sikre at kosmetikken ikke blir ødelagt eller forurenset av mikroorganismer under oppbevaring og vedvarende bruk. Dette er viktig for forbrukernes sikkerhet. Produktsikkerheten er det aller viktigste for kosmetikkindustrien, og derfor tilbyr vi produkter som er satt sammen for å forhindre forurensning fra mikroorganismer. Bakterier, gjær og mugg finnes alltid på huden vår, i luften rundt oss og i vannet vi drikker. Disse kan komme inn i produkter gjennom vanlig bruk. Forurensning av produkter, spesielt slike som brukes rundt øynene og på huden, kan forårsake betydelige problemer hvis forurensningsnivået er høyt. Konserveringsmidler kan forhindre slike problemer ved å stanse mikroorganismer i å formere seg i produktet. De mest brukte konserveringsmidlene i våre produkter er fenoksyetanol og parabener.

SODIUM CETEARYL SULFATE

Natriumcetearylsulfat er et overflateaktivt stoff som tilhører gruppen med alkylsulfater, og det brukes i kosmetikk og produkter til personlig pleie. Natriumcetearylsulfat er natriumsaltet i en blanding av cetyl og stearylsulfat. Det er et hvitt til svakt gult pulver. I kosmetikk og produkter til personlig pleie brukes natriumcetearylsulfat i hårpleieprodukter som sjampo, ansiktsrens og andre hudpleieprodukter.

Sodium Chloride

Natriumklorid er et av de viktigste mineralene for mennesker og dyr. Denne ingrediensen kalles også bordsalt, og har en viskositetsregulerende og svellende effekt. Natriumklorid bygger fargeløse krystaller som danner en kubisk struktur av natriumklorid. Natriumklorid er også en viktig bestanddel i menneskets kosthold. Kroppen til en voksen person inneholder ca. 150 til 300 g natriumklorid.

SODIUM LACTATE

Natriumlaktat er en AHA-syre som tilhører gruppen med naturlig fuktighetsgivende faktorer, og har både fuktighetsgivende og keratolytiske egenskaper. Natriumlaktat har fuktighetsgivende egenskaper. Den reduserer flassing og gjenoppretter hudens pH-verdi. I tillegg motvirker den symptomer på tørr hud. Natriumlaktat har også komedolytisk effekt. Den hemmer dannelsen av hudormer ved å fjerne døde hudceller slik at talgkjertelen ikke tilstoppes.

SODIUM LEVULINATE

Både levulinsyre og tilhørende natriumlevulinat (natriumsaltet i levulinsyren) brukes i produkter til personlig pleie samt i sertifisert kosmetikk. Levulinsyre kan bearbeides fra naturlig sukrose. Den brukes som et hudpleiende middel i kosmetikk for å holde huden sunn og frisk.

SODIUM STEAROYL GLUTAMATE

Denne ingrediensen er en hypoallergen emulgator som produseres på basen til en aminosyre. Den har rensende og hudpleiende egenskaper, og bidrar til å bevare en sunn og frisk hud. Den er en pH-verdi lik hudens egen, og er derfor ekstra skånsom. Sodium Stearoyl Glutamate er naturlig og miljøvennlig.

TOCOPHEROL / VITAMIN E

Vitamin E finner vi naturlig i enkelte matvarer, det er tilsatt andre og det fås også som kosttilskudd. «Vitamin E» er et fellesnavn for en gruppe fettløselige forbindelser med tydelige antioksidantaktiviteter.
Naturlig forekommende vitamin E finnes i åtte kjemiske former (alfa-, beta-, gamma- og delta-tokoferol og alfa-, beta-, gamma- og delta-tokotrienol) som har varierende nivåer av biologisk aktivitet. Alfa- (eller α-)tokoferol er den eneste formen vi kjenner som oppfyller kravene for mennesker.


U-Z

XANTHAN GUM

Xantangummi er en biopolymer som også kalles et polysakkarid. Xantangummi er et naturlig råstoff som produseres ved bakteriell fermentering av Xanthomonas campestris med glukose (mais) og protein (soya). Xantangummi sveller i vannløsning og får økt viskositet. Xantangummi danner gjennomskinnelige eller gjennomsiktige geler, og i emulsjoner som kremer eller lotioner brukes xantangummi til å forbedre stabiliteten.