what-causes-pimples-header

Hvordan bli kvitt kviser

HVORFOR DU FÅR KVISER OG HVORDAN BEHANDLE DE

Les vår veiledning om hvorfor vi får kviser, hvordan vi unngår de og får klarere og renere hud.

Hva er kviser?

Vitenskapen bak kviser

Kviser er faktisk kroppens måte å helbrede seg selv. Talgkjertelen befinner seg ved siden av små hårsekker i huden og utskiller en olje kjent som talg som brukes for å unngå at huden og håret tørker ut. Kviser utvikles når porene tettes til og får betennelse. Dette skjer oftest rundt det som kalles T-sonen, som referer til området som omringer pannen, nesen og haken. Kroppen prøver å reparere seg selv ved å sende ekstra blod og kjemikalier til området som fører til betennelse. 

 

Blackheads vs whiteheads

Hudorm: når en pore er tettet men ikke fullstendig stengt blir det en blackhead. Det kalles whitehead er når poren er fullstendig forseglet og blir betent.

Tenåringshud 

Tenåringer er mer utsatte for kviser fordi talgkjertlene er forstørret og gjennom puberteten blir hormonproduksjon trigget og endringer i økt produksjon av sebum. Dette betyr at det er høyere sjanse for at porene blokkeres.

Hva forårsaker kviser?

De ulike grunnene til at vi får kviser i ansiktet

Kosthold

Det er nok ikke overraskende at hva vi spiser kan påvirke hvordan huden ser ut ‘Høy-glykogen’ karbohydrater som øker blodsukkeret som pasta, hvit ris, sukker og lyst brød kan øke hormonproduksjonen og talgnivåene. Melkeprodukter, mettet og transfett kan også øke sjansene for å få kviser. 

Røff hudpleie

Å bruke feil hudpleie kan påvirke sjansene for å få kviser, spesielt om den er røff mot huden. Bruk av røffe produkter, spesielt de med lukter og farger kan irritere huden og tørke den ut. Noen ganger når huden er tørr vil den overkompensere og produsere mer olje, som etterpå kan tett til porene og danne kviser. Om du ofte får kviser kan du passe på å bruke skånsomme produkter som NIVEA Caring Micellar water til å rense ansiktet og holde huden fuktig med en fuktighetskrem som NIVEA Essentials Moisture Boost + Anti-Blemish Day Cream, som inneholder antibakterielle som hindrer porene å tettes til og hindrer kviser

Hormoner

Talgkjertlene er spesielt sensitive til hormonelle endringer. Da tenåringers hormonnivå endres drastisk i løpet av puberteten er de i utvidet risiko for hormon-relaterte kviser. Hos kvinner, om androgen reseptorene er sensitive, kan de produsere mer talg som fører til tetning av porene.

Genetisk

Om du får kviser kan noen ganger også knyttes til gener, noen spesifikke genetiske mutasjoner kan føre til at du mer sannsynlig får kviser. Kviser kan komme av flere årsaker, fra hvordan immunforsvaret fungerer til spesifikke bakterier i magen til hormoner og alle de årsakene kan påvirkes av genetikk.

Medikamenter

Noen medikamenter kan påvirke hormonene i kroppen og kan i neste omgang forårsake kviser. Om du tror medisinene dine fører til utbrudd kan du ta deg en legetime.

Ansiktskartlegging

Hva betyr kviser på ulike steder av ansiktet? Hva skjer på ulike områder av ansiktet og hva kan det fortelle oss om hva som skjer i kroppen.
  • Kviser på pannen: Når vi får kviser på pannen, spesielt rett under hårlinjen kan det komme av to ting, først og fremst håret. Svette som fanges i panneluggen eller rester av hårprodukter kan blokkere porene i dette området og føre til kviser. Det kan også være et tegn på at du konsumerer for mye rødt kjøtt, mettet fett eller alkohol.
  • Kviser på kinnene: Dette kan også være grunnet av at en spiser for mye rødt kjøtt, sukker eller meieriprodukt. Men, det kan også skyldes generell hygiene. Putene våre og telefonene har store mengder bakterier og når vi legger de langsmed ansiktet kan det føre til kviser, så pass på å ikke ta frem telefonen på badet og vask over den med anti-bakterielle wipes og endre putevare ofte. 
  • Kviser på kjeven: Når vi får kviser på kjeven skyldes det ofte av fordøying av tykktarmen. Svært bearbeidet mat som ferdigretter, fastfood og til og med kjeks kan gjøre at du får kviser langs kjeven.
  • Kviser på kinnet og kviser rundt munnen: Dette er normalt sett signal om hormonendringer, når det er en forstyrrelse i ditt endoktrine system som produserer hormoner kan det før til at talgkjertlene blir overstimulert. Derfor merker vi at når det er vår tid av måneden er vi mer utsatte for kviser. Ulike typer prevensjonsmidler kan også ha en effekt på dette.
  • Kviser på T-sonen: Vi er ofte mest oljete rundt t-sonen, som spesielt er i kombinasjon med oljete hudtyper, dette kan føre til mer kviser i dette området. Det er også studier som knytter sammen høyere stressnivå og utmattelse med kviser i dette området. 

Hvordan unngå kviser 

Hvordan fjerne kviser

Hudpleie

En god daglig hudpleierutine er en stor del av enhver behandling for hud som fort danner kviser og vil forhindre at det dannes kviser. Pass på at du renser to ganger daglig for å bli kvitt porer av skitt og forurensning.

Først og fremst, når du vasker ansiktet, prøv å bruke varmt vann for å åpne porene og la renseren vaske bort alle urenheter, men prøv å ikke bruke svært varmt vann da det kan tørke ut huden. Vi anbefaler å bruke NIVEA Anti-Blemish Daily Wash Scrub for hverdagsbruk for å rense og eksfoliere huden. Når du tørker ansiktet pass på å klappe på huden med et håndklede heller enn å gni det. Alltid avslutt med fuktighetskrem!

Å klemme eller ikke klemme - Det er spørsmålet

I følge hudleger – burde du aldri klemme en kvise! Når du klemmer en kvise hindrer du faktisk huden i å helbrede seg. Du kan også rive huden som fører til blødning og skaper et åpent sår, som kan få mer bakterier og gjør kvisen større og verre. Å klemme en kvise kan også føre til at rester dyttes inn i hårroten og lager verre kviser. En annen grunn til at du ikke burde sprekke kviser er at det faktisk kan føre til arr som er vanskelige å kvitte seg med.

Ikke glem å rense om morgenen

Din morgenrens er like viktig som kveldsrensen. Den kvitter huden med svette, talg og skittpartikler som kan ha bygd seg opp i porene over natten, som ellers kunne føre til kviser.

product-stage-bg

Great products for skin prone to breakouts