kvinne med røde flekker på huden

Hva forårsaker røde prikker på huden

Les vår guide om alt du trenger å vite om røde kløende flekker på huden, hva som forårsaker dem og hvordan de kan behandles.

Hva forårsaker røde prikker på huden

Røde flekker på huden kan skyldes flere årsaker. Det kan være en infeksjon, en reaksjon på sol eller varme, dermatitt, en allergi eller petekkier - små lilla, røde eller brune flekker som vanligvis vises på armer, ben, mage og rumpe. 
 
 Røde flekker på kroppen eller ansiktet kan være kløende og ubehagelig, men er vanligvis ikke noe å bekymre seg for. Med litt tid og oppmerksomhet vil de forsvinne av seg selv. Men røde flekker kan være irriterende, spesielt hvis de er kløende og kanskje bekymrer deg. 
 
 Les videre for en nærmere titt på hva som kan forårsake røde flekker på huden eller ansiktet ditt.


Hva er årsaken til røde flekker på kroppen og røde flekker i ansiktet?

Som vi sa ovenfor, er det mange grunner til at røde flekker kan forekomme på kroppen eller i ansiktet. Vi har fremhevet noen av de vanligste årsakene bak røde prikker i ansiktet og hvordan du kan behandle dem:
Hva er årsaken til røde flekker på kroppen og røde flekker i ansiktet?

Dermatitt

Dermatitt er den medisinske betegnelsen for hudbetennelse eller irritasjon. Huden er vår beskyttende barriere og den første forsvarslinjen mot bakterier, men noen ganger blir denne barrieren svekket og huden irritert av et allergen. 
 
Kontakteksem er en vanlig tilstand som oppstår når huden kommer i kontakt med et allergen – et ufarlig stoff kroppen feilaktig har identifisert som en trussel – og som fører til en overdrevet reaksjon i immunsystemet ditt. Dette er det vi kjenner som en allergisk reaksjon, som blant annet kan forårsakes av såper, kremer, pollen og kjæledyr.
 
Avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden, bør den forsvinne i løpet av noen dager eller uker. Fuktighetskremer, antihistaminer eller aktuelle steroidkremer kan foreskrives for å lindre symptomene. Hvis du er bekymret for en allergisk reaksjon, sørg for å oppsøke lege.
 
For å behandle dermatitt, velg produkter designet for sensitiv hud, og unngå alt som er parfymert og hardt for huden.

brunette kvinne smilende
mor og datter påfører solkrem
tre unge kvinner i solen
Hva er årsaken til røde flekker på kroppen og røde flekker i ansiktet?

Varmeutslett

Varmeutslett eller stikkende varme som det ofte kalles, er vanligvis forårsaket når svettekjertler blir blokkert, spesielt i svette områder som armhuler, bryst, rygg, armer og lyske. Den blokkerte svetten forårsaker små, røde, stikkende støt som kan være kløende og ubehagelig, til og med smertefulle.
 
Folk har en tendens til å få varmeutslett i varmt vær eller etter trening, og det forsvinner vanligvis etter noen dager. Det vil vanligvis roe seg av seg selv, men du kan lette kløen ved å påføre en flanellklut fuktet i kaldt vann på det berørte området. 
 
En allergisk reaksjon på solens UV-stråler kan også utløse røde flekker - når immunsystemet behandler solforandret hud som fremmede celler og reagerer på en måte som kan forårsake kløende hud. Personer med lys hud og unge kvinner er mer utsatt for rød, kløende hud utløst av varme eller soleksponering. 
 
Hvis varmeutslett er et problem for deg, velg en solkrem designet for sensitiv hud. Oppdag vårt utvalg av NIVEA sensitiv solkrem, for å finne den perfekte solkremen for å beskytte den sensitive huden din mot irriterende varmeutslett. Alle gir sterk og pålitelig UV-beskyttelse, for timer med moro i solen.

Hva er årsaken til røde flekker på kroppen og røde flekker i ansiktet?

Pityriasis Rosea

Pityriasis rosea er et vanlig utslett som vanligvis rammer personer i alderen 18-35 år, som påvirker kroppen, men ikke ansiktet. 
 
Pityriasis Rosea starter vanligvis med en større rød flekk på brystet eller ryggen (det som er kjent som ""herald-plasteret""), fulgt minst to dager senere av et mindre utbredt utslett. De røde hevede, skjellete flekkene er vanligvis opptil 1,5 cm og kan være kløende, men ikke smertefulle. 
 
Pityriasis rosea forsvinner vanligvis uten behandling, men behandle huden din med forsiktighet. Igjen, velg produkter designet for sensitiv hud som bidrar til å bevare pH-balansen i huden. Du bør også beskytte huden mot solen med en skånsom solkrem.

kvinne påfører krem ​​på skulderen
kvinne som fukter bena hennes
Hva er årsaken til røde flekker på kroppen og røde flekker i ansiktet?

Purpura eller petekkier

Dette er røde eller lilla flekker som oppstår når blodårer under huden sprekker – og kan vises i utslettlignende grupper. En måte å skille mellom de to er at purpura ofte er større enn petekkier.
  
Blodflekker kan være ufarlige (kjent som ikke-trombocytopene) eller et tegn på en mer alvorlig blodproppforstyrrelse (trombocytopenisk). Hvis du er bekymret, sørg for å søke legehjelp.
 
Det er en lang rekke årsaker bak purpura eller petechiae. Her er noen av de vanlige:
 - Anstrengelser, dvs. når du hoster, kaster opp, løfter noe tungt eller trener hardt
 - UV-lysskader
 - Aldrende hud
 - Laserbehandlinger
 - Mangel på K-vitamin eller C-vitamin 
 - Hudskade eller traumer
 - Skader på blodårer

Hva er årsaken til røde flekker på kroppen og røde flekker i ansiktet?

Flekker og kviser

Røde flekker på huden som ikke klør eller kviser oppstår når hårsekkene blir tette med oljer, døde hudceller og bakterier. 

Talgkjertler er festet til hårsekkene som smører håret og huden ved å produsere et oljeaktig stoff som kalles talg. Hvis kjertlene produserer for mye talg, vil det kombineres med hudceller, olje og bakterier og tette follikkelen - og forårsake en whitehead, akne eller en hudorm. 
 
For å hjelpe til med å behandle og forebygge flekker, bruk hudpleie spesielt utviklet for fet hud. I motsetning til hva du kanskje tror, trenger fet hud fortsatt hydrering - faktisk kan tørrhet føre til en overproduksjon av olje og gjøre kviser verre. Pass på å bruke en mattende fuktighetskrem for å holde huden hydrert samtidig som du unngår et altfor fet utseende. 
 
Finn din perfekte fuktighetskrem med vårt utvalg av NIVEA Dagkrem for å holde huden hydrert og for å gi den best mulig sjanse til å forhindre at røde flekker dannes.

 
blond kvinne smiler
blond kvinne smiler
kvinne i svart bikini
Hva er årsaken til røde flekker på kroppen og røde flekker i ansiktet?

Keratosis pilaris

Disse grove ujevnhetene på armene, bena eller kinnene er forårsaket av oppbevaring av keratin (den typen protein som utgjør håret, huden og neglene) i hårsekkene. 
 
Mangel på fuktighet, utilstrekkelig eksfoliering og opphopning av død hud kan også utløse tilstanden, i tillegg til sterke såper eller vaskemidler. Men hvordan kan du behandle det?
 
Regelmessig fuktighet vil bidra til å redusere de røde ujevnhetene - men ikke bli fristet til å skrubbe på dem, da dette kan irritere den allerede dehydrerte huden. For å få mest mulig ut av fuktighetskremen, påfør på fuktig hud etter at du har gått ut av badekaret eller dusjen, for å bevare så mye fuktighet som mulig.


Den små røde prikker i huden min blir større. Hva burde jeg gjøre?

Røde flekker kan vises på nesen, kroppen eller ansiktet av ulike årsaker, og de er vanligvis ikke noe å bekymre seg for. Men ethvert merke på huden din som endrer seg kan være en bekymring. 
 
 Hvis du fortsetter å være bekymret for at en rød flekk på huden blir større, er det best å oppsøke helsepersonell for å utelukke noe mer alvorlig.