Hva forårsaker tørr hud?

Mange faktorer kan ligge bak tør hud, fra genetiske til eksterne. Ta en titt på NIVEAs beste tips for tørr hud i ansiktet og de beste produktene for å bekjempe ekstremt tørr hud.

HVA FORÅRSAKER TØRR HUD?

Hvordan kan tørr hud unngås eller behandles? Her er veiledningen vår for å hjelpe deg med å forstå tørr hud i ansiktet og hvordan du unngår ekstremt tørr hud.

DE VANLIGSTE ÅRSAKENE TIL TØRR HUD I ANSIKTET

Genetiske:  Nivåene våre av talgproduksjon og evnen vår til å regulere fuktighet kan være arvelig. Hudens naturlige evne til å regulere fuktighet kan forstyrres av eksterne faktorer og forårsake blant annet ekstremt tørr hud i ansiktet.

Effekter av vær: Ekstrem kulde, varme, vind og tørr oppvarmet luft kan irritere og forårsake et tørt ansikt ved å fjerne fuktighet og angripe de naturlig beskyttende barrierene. Det er derfor tør hud i ansiktet er vanlig om vinteren, blant annet. 

Dusj og varme bad:  Varmt vann tørker ut huden, og noen erfarer at huden stikker og brenner.

 

Hardt vann:  Kranvann kan inneholde høye nivåer av magnesium, bly og sink. Dette kalles hardt vann. Når disse mineralene kommer i kontakt med huden, etterlater de et tynt lag som kan forhindre at fuktighet absorberes av huden. En krem som NIVEA Q10 Energy Cream for tørr hud inneholder vitamin C og motvirker effekten av hardt vann.

Sterke produkter:  Alkaliske, såpebasert dusjgeler skader huden mer enn de gagner dem og kan forårsake ekstremt tørr hud. Det samme gjelder svært parfymerte produkter. Bruk slike produkter sparsomt og velg fuktighetsgivende renseprodukter som MicellAir Water Sensitive Skin, som ikke forårsaker tørr hud.

TØRR HUD FRA STRESS – NÅR VÅRE BESKYTTENDE BARRIERER SLÅR ALARM

Huden påvirkes også av at vi er stresset! Stress kan forårsake en kjemisk reaksjon i kroppens nerver og hormoner, noe som påvirker kroppens fuktighetsbalanse og oljeproduksjon. Dette fører til tørr hud og hudkløe. Det faktum at du vanligvis hopper over hudpleierutinen din når du har hendene fulle, kan også påvirke den tørre huden din!

TØRR HUD HOS BABYER

Det er ganske vanlig at babyer har sensitiv og ekstremt tørr hud mens de ammes, da hudens beskyttende barriere ennå ikke har blitt sterk nok. Pass på at du bare fukter babyens hud med svært milde produkter, og vær på vakt etter utslett forårsaket av tørr hud. Hvis du er bekymret for babyens tørre hud, må du alltid konsultere en lege.

TØRR HUD – HVA FOREGÅR UNDER OVERFLATEN?

Naturlig fuktighetsgivende faktorer bidrar til å balansere hudens fuktighetsnivåer, som er nøkkelen til å forhindre tørr hud og tørr hud i ansiktet. Denne blandingen av ulike metabolske stoffer, svette og talg absorberer fuktighet og beskytter huden mot dehydrering. Når de naturlig fuktighetsgivende faktorene forbrukes, kan huden bli dehydrert og noen ganger stikke og brenne. Hudlipider spiller en avgjørende rolle i regulering av fuktighetsbalansen. Disse lipidene danner en naturlig beskyttende barriere, minimerer vanntap og reduserer tørr hud. Når huden lider av mangel på disse viktige lipidene, kan symptomer på tør hud, for eksempel stram hud og rødhet, oppstå. Til slutt, det finnes også tørr hud som lider av både for lav fuktighetsgivende faktor og lipidmangel. Den individuelle alvorlighetsgraden av rødhet, irritasjon eller flekker forårsaket av tørr hud avhenger av hudens struktur.


TØRR HUD – HVA FOREGÅR UNDER OVERFLATEN?

NOK VÆSKE – DEN BESTE MÅTEN Å TA VARE PÅ HUDEN DIN

For å sikre at du alltid gir den tørre huden din tilstrekkelig med fuktighet bør du drikke minst 1,5–2 liter vann eller usøtet te om dagen. På denne måten kan du støtte den tørre hudens hydreringsnivåer fra innsiden.

Å ta vare på huden din begynner med et sunt kosthold – plei huden din fra innsiden

 • Du bør drikke minst to liter vann per dag, siden mangel på fuktighet også tørker ut huden din. 
  Hvis du er i tvil, test deg selv: Klyp deg i hånden med tommel og pekefinger. Hvis huden, etter at du har sluppet, går sakte tilbake til sin opprinnelige tilstand, har ikke huden fått tilstrekkelig med fuktighet.
 • Spis nøtter! De er et deilig påfyll av energi og inneholder masse sunt fett, mineraler og vitaminer.
 • Fet saltvannsfisk og tørkede aprikoser tilfører kroppen kalsium og er anti-aldrende hjelpemidler.
 • Gulrot- og tomatjuice er fulle av sunne vitaminer som, sammen med litt linfrøolje, tas spesielt godt opp av kroppen.
 • Å ha et sunt og balansert kosthold oppmuntrer og styrker kroppens største organ:  Huden din.
 • Finn ut mer om skjønnhet på innsiden her.
 

Våre tips for å bekjempe tørr hud

 • Ikke bruk irriterende vaskegeleer eller svært skummende renseprodukter på tørr hud. De fjerner ekstra fuktighet fra huden og ødelegger de naturlige, beskyttende barrierene.  Det er bedre å bruke et fuktighetsgivende produkt som NIVEA In-Shower Pampering Soft Milk eller In-Shower Body Milk with Honey & Milk, som gjør huden din glatt og smidig i dusjen.
 • Velg også rike kremer, fuktighetskremer og produkter med urea, hydra IQ og dexpantenol i din daglige pleierutine, som for eksempel NIVEA Repair & Care SOS Body Lotion. Den gir intensiv pleie og forebygger stramhet og dehydrering. 
 • NIVEA Body Milk with Almond Oil beskytter også huden fra å tørke ut. Denne rike formelen med organisk arganolje og jojobaolje opprettholder den naturlige balansen i huden. 
 • For en enda mer intensiv effekt, påfør et tykt lag med krem, som NIVEA Rich Day Cream med en formel av vitamin E og mandelolje, i ansiktet og bruk den som en ansiktsmaske. La den trekke inn i 15 minutter og fjern så varsomt det overflødige med en kosmetisk klut eller masser det forsiktig inn.
 • NIVEA Repair & Care Body Lotion eller Body Cream.
 • Har du vanligvis veldig tørr hud?  Finn ut mer om årsakene til tørr hud og hvordan ta vare på den her.
 

Naturlig styrke for å bekjempe tørr hud

Skrubb huden din myk og smidig igjen

Forsiktig eksfoliering uten skrapende granulater bidrar til fjerningen av døde hudceller. Bruk en skrubb på den tørre huden din en gang i uken for best resultat.

Naturlig styrke for å bekjempe tørr hud

Hjemmelaget skrubb av naturlige ingredienser

En naturlig skrubb laget av sukker og olivenolje vil gi deg fløyelsmyk hud – og den er veldig enkel å lage.

 

Naturlig styrke for å bekjempe tørr hud

Påfør skrubben i sirkelbevegelser

Påfør sukker- og oljeskrubben forsiktig på dampet hud.