Fet hud

Les videre for å oppdage hva som forårsaker fet hud og hvordan bli kvitt det.

Hva forårsaker fet hud

Fet hud forårsakes av utvidet talgproduksjon - de naturlige hudoljene. Det er flere grunner til dette - men en enkel livsstilsendring kan gjøre at du kvitter deg med fet hud eller gjør den mer håndterbar, mens i andre tilfeller kan den komme mer ut av kontroll.

Omgivelser - Hvordan Påvirker Været Fet Hud

Vær kan påvirke huden – for eksempel er tørr hud utsatt i de tøffe vintermånedene og talgkjertlene kan produsere for mye talg for å kompensere. Når det er fuktig og varmt eller tørt og kaldt kan været virkelig komme med ødeleggelse på huden. Varme svette omgivelser kan oppmuntre til sekresjon av talg. Begge tilfeller kan etterlate deg med fet hud.

Fet hud & genetikk

Akkurat som øye og hårfarge arves fra foreldre er de ofte også grunnlag for hudtypen din. Faktisk utgjør genetikk sannsynligvis en rolle i om du er mer eller mindre utsatt for store talgkjertler og fet hud.

Selv om du er genetisk predisponert er det flere måter å prøve å kontrollere fet hud, utvikle en hudpleierutine for fet hud eller forsiktig eksfoliere (et par ganger i uken). Prøv også å bruke solkrem – overeksponering kan føre til ødelagt hud som kan føre til at huden går i overproduksjon og etterlater deg med fet hud.

Ikke sikker på om dette høres ut som deg – finn ut hvilken hudtype du har her.


De andre årsakene til fet hud

Det finnes mange andre årsaker til at du kan få fet hud, noen av de har vi kontroll over.

Kosthold

Et av de områdene du definitivt kan kontrollere er kostholdet. Pass på å ha et sunt og balansert kosthold med viktige vitaminer og mineraler (forhåpentligvis gjennom frukt og grønnsaker), det kan redusere fet hud. Å spise oljete, fet mat er ikke bare dårlig for helsen men kan også være årsak til fet hud.

Hormoner og medisin

Det finnes noen medikamenter som kan øke oljeproduksjonen og føre til fet hud. På den andre siden kan det å slutte med de medikamentene føre til at huden endrer seg ettersom hormonbalansen setter seg. Også noen steroider er funnet å kunne forårsake fet hud. Andre medikamenter kan forårsake dehydrering som bieffekt – som kan resultere i overflod av talg. Sjekk med legen din om mulige bieffekter av medikamentene.

Hormoner kan være i ubalanse, spesielt i tenårene (les vår tenårings hudguide). Dette kan ofte stimulere talgproduksjon. Puberteten, menstruasjon, graviditet og overgangsalderen er også faser av livet som assosieres med fet hud. Det er også perioder med ekstremt stress eller sykdom.

Overvasking

I et forsøk på å kvitte deg med fet hud tenker du kanskje at å vanske ansiktet gjentatte ganger kan kontrollere en fet t-sone (eller hele ansiktet). Men, vasking er en vanlig årsak til å miste kontrollen over fet hud. Det føles kanskje intuitivt å skrubbe ansiktet når du ser det skinner men det er faktisk enkelt å være for ivrig med dine favoritt hudprodukter.

Å skrubbe ansiktet for hardt og for ofte med noen materialer, verktøy eller grove eksfolieringer kan trekke ut fuktigheten fra huden og føre til at talgkjertlene overproduserer olje. En forsiktig eksfolierings scrub et par ganger i uken gjør underverker for behandling av fet hud, følgt opp av fuktighetsgiver for å låse inn fuktigheten og vedlikeholde huden gjør underverker. Uavhengig av hudtype er huden din et delikat organ som må behandles med forsiktighet.


Behandling av fet hud

Så da har vi etablert noen av de vanlige årsakene til fet hud – hva kan du gjøre for å fikse det? Å foreslå at det er en kur for fet hud som ordner problemet for alltid er urealistisk og feil. Men, det finnes mange sunne vaner, preventive grep og Nivea produkt som virkelig kan lindre det. Følg våre råd for pleie av fet hud nedenfor for å få en fantastisk hud.

Hold deg hydrert

Et topptips for hudhelse generelt, ikke bare for de med fet hud, er å holde seg hydrert. Huden er jo et organ laget av celler og celler består av vann og uten vann kun ikke huden fungere på sitt beste! Dehydrert hud vil produsere for store mengder talg i et forsøk på å holde seg fuktig. Så sikre at du har vannflasken fylt opp neste gang du er ute!

Ikke slutt med fuktighetsgiveren

En vanlig misforståelse med fet hud er at fuktighetsgivere og serum bare vil gjøre den fetere. Som nevnt tidligere, om huden er dehydrert kan dette føre til overkompensering og produsere mer talg enn normalt – så en enkel måte å redusere fet hud er å holde huden fuktig. En lett fuktighets dagkrem er ideell for å holde hudens fuktighetsnivå toppet.

Rutiner for fet hud

Rens ansiktet ditt to ganger daglig for å fjerne skitt og overflødige oljer fra det uten å fjerne for mye oljer. Vi elsker NIVEA MicellAIR Cleansing Water.

Vask ansiktet med en ansiktsskrubb som ikke lager kviser, som Purify Rice Scrub

Om du tørker ut huden for mye vil det produsere ekstra talg for å kompensere, så selv om du har oljete hud er det viktig å huske å fukte den.

Å bruke ansiktsmaske minst en gang i uken vil rense dypt i ansiktet og fjerne skitt fra tette porer, som for eksempel NIVEA 1 Minute Urban Detox Mask + Purify.

Absorberende papir

Som de fleste med fet hud vil si kan absorberende papir være din beste venn! Om du ikke er klar over de allerede er absorberende papir en fantastisk midlertidig løsning for å redusere glans og olje. De er spesielt designet, absorberende papir som absorberer oljen fra huden. Pass på å ikke kjøpe parfymerte papir ettersom det kan forårsake huden å reagere eller bryte ut.

Vask sminkebørstene dine

Husk at dine sminkebørster og svamper kan være himmelen for bakterier. De har ofte død hud og oljer som spres på ansiktet ditt når du bruker de. Enten vask de regelmessig eller bytt de ut så ofte som mulig for å unngå overførsel av bakterier til ansiktet ditt.