Hvorfor får du fregner?

Fregnet hud er vanlig, men få mennesker er klar over hva som forårsaker de små brune flekkene på huden og hvordan vi passer på de.

Hvorfor får man fregner?

Oppdag hva som forårsaker huden til å fregne enkelt og hvem som mest sannsynlig får disse nydelige merkene.

Hvorfor får du fregner?

Fregner er brune flekker som finnes på hud som er jevnlig eksponert til sol – de er glatte å berøre og ulik føflekker stikker de ikke opp fra hudens overflate. Fargen på fregnene kommer av et pigment som kalles melanin. Dess lenger tid du er ute i solen, jo mer melanin er produsert som er hvorfor du kanskje merker mer hudfregner etter å ha vært ute en solskinnsdag.

Gener spiller også en stor rolle i hvem som får fregner. Om noen familiemedlemmer lett får fregnet hud, er det sannsynlig at også andre gjør det. Ingen er født med fregner, men de utvikler seg ofte i løpet av barndommen og forsvinner noen ganger etter hvert som en blir voksen. Ikke bli redd om fregnene dine forsvinner om vinteren og blir mørkere om sommeren – det er helt normalt.

Kan alle få fregner?

Hvem som helst kan få fregnet hud, men fargen på flekkene kan være lysere eller mørkere avhengig av hudfargen. Folk med rødfarget hår og lys hud får mer sannsynlig fregner, men det er bare en av mange faktorer som påvirker om huden får fregner.


Kan du unngå fregner?

Hold deg borte fra sola og bruk solkrem

Lentigo

Hva er Lentigo?

Noen mennesker blander Lentigo med fregner, men ulikt fregner har lentiginer pigmenteringen året rundt. Disse brune eller sorte flekkene er også kjent som leverflekker og er vanlig spesielt i soleksponerte områder og kan forsvinne over tid.

Hva kan føre til Lentigo?

Om du har lys hud kan soleksponering eller repetert solskade føre til Lentigo spesielt i moden hud.

 • Asymmetri: Normal føflekker er symmetriske, tegn en linje gjennom midten. Begge sider burde være symmetrisk, ellers kan det være noe mer alvorlig og du kan vurdere legebesøk.
 • Grenser: Føflekker som forårsaker kreft kan ofte ha ujevne grenser
 • Farge: Fregner eller føflekker med mer enn en farge kan være tegn på noe med kreft
 • Diameter: En diameter større enn 6 mm burde kontrolleres av en lege
 • Utvikling: Enhver endring i størrelse, høyde eller farge av en føflekk bør sjekkes av en lege.

Merk deg, om du er usikker på et nytt merke på kroppen er det alltid lurt å konsultere en lege.

Hold deg borte fra sola

Den beste måten å stoppe fregner er å unngå de i utgangspunktet 

 • Holde deg borte fra solen, spesielt i periodene den er kraftigst (11-16), prøv å holde skyggen og vær innendørs om du kan.
 • Bruk solbeskyttende klær, det finnes klær som beskytter mot UV stråler som langarmede skjorter, bukser og hatter.
 • Om du trenger å være ute i solen bruk en SPF 50 solkrem for å beskytte mot overeksponering av sol og påfør et nytt lag hver gang det går noen timer.


Hvordan behandler du for fregner?

Fregnene er det som gjør deg så unik - lær å gjøre det beste utav din nydelige fregnete hud

Nydelige fregner fortjener den beste pleie

Hud som lett får fregner burde tas godt vare på. Måten å gjøre det på er å ha en grundig hudpleierutine som gir huden nøyaktig hva den trenger. Ettersom fregnet hud pleier å være lysere kan den være mer utsatt for skade fra UVA og UVB stråler. NIVEA Sun Anti-Age Anti-Pigmentation Face Sun Cream inneholder høyt effektive UVA/UVB filter for umiddelbar beskyttelse du trenger og burde påføre på nytt selv på dager hvor det ikke virker så solfylt og ettersom du også kan få solskader gjennom skyer.

6 nyttige tips for å behandle for fregnet hud

 • Hold deg borte fra solen de varmeste timene av dagen for å beskytte den delikate huden.
 • Alltid påfør fuktighetskrem etter å ha vært ute i solen for å holde fregnet hud glatt og smidig.
 • Ikke dekk over fregner med en tung foundation – lær å elske dine unike merker.
 • Å jevne ut fregnete områder, bruk en øyebryn penn for å legge til et par ekstra.
 • Produkt med SPF beskytter ansiktet for UVA og UVB stråling – inkluder solkrem for ansiktet i din daglige rutine.

Steg-for-steg ansiktsbehandling for fregnet hud

Rensing

Husk å alltid fjerne sminke og urenheter ved å rense huden på begynnelsen og slutten av hver dag. Bruk en effektiv hydrerende renser som NIVEA Daily Essentials Cleansing Milk vil være forsiktig med din nydelige fregnete hud og etterlate ditt kompleksion med et friskt utseende.

Steg-for-steg ansiktsbehandling for fregnet hud

Eksfoliering

Eksfoliering med en peeling som NIVEA Skin Refining Exfoliating Scrub er viktig for å fjerne døde hudceller og åpne opp porene. Men, ikke eksfolier for ofte ettersom det kan irritere huden, vi anbefaler et par ganger i uken.

Steg-for-steg ansiktsbehandling for fregnet hud

Toning

Toning fjerner overskuddstalg og andre urenheter og forfrisker huden klar for fuktighet, NIVEA Refreshing Toner etterlater en fregnete hud med en forfrisket følelse med det oppfriskende formularet og støtten til hudens naturlige fuktighetsbalanse.

Steg-for-steg ansiktsbehandling for fregnet hud

Fuktighetgiving

Som alle andre hudtyper kan hud med fregner enkelt også trenge å hydreres for å forbli strålende og flott. Påfør en NIVEA night cream før du legger deg for å støtte hudens regenererende prosess om natta for en glatt og frisk hud om morgenen. 

Steg-for-steg ansiktsbehandling for fregnet hud

Påføring av øyekrem

Hydrering av det delikate øyeområder er en nødvendig del av hudpleie, ettersom dette området er spesielt sårbart og utsatt for tørhet. Om du påfører en effektiv øyekrem kan du minimere utseende av poser og mørke sirkler for å lyse opp den sensitive øyekonturen