HVA ER HYPERPIGMENTERING?

Alt du trenger å vite om hyperpigmentering og pigmentflekker på huden.

HYPERPIGMENTERING: HVA ER DET OG HVORDAN BEHANDLER DU DET?

Ujevn hudtone eller farge - kjent som hyperpigmentering - er en vanlig tilstand der mørke flekker eller bruke flekker på huden (ofte kalt sol- eller aldersflekker) vises, ofte i områder som regelmessig utsettes for solen, for eksempel ansikt og hender. Det finnes flere forskjellige typer hyperpigmentering. Det kan vises som mindre flekker, dekke større områder, eller - i sjeldne tilfeller - hele kroppen. Hyperpigmentering kan påvirke menn og kvinner i alle aldlre, hudtyper og farger.

Her tar vi en titt på hva som er hyperpigmentering, hva er melanin, pigment i huden og behandlinger for å redusere flekker i huden når de har dannet seg.

Hva er hyperpigmentering og hva er melanin?

Melanin er pigmentet i huden som gir huden farge. Pigmentering refererer til fargen på huden. Hyperpigmentering skjer når huden produserer mer melanin enn normalt. Overflødig pigment gir det berørte området et mørkere utseende enn huden rundt og fører til ujevn pigmentering - også kjent som hyperpigmentering. 

Hva forårsaker hyperpigmentering? 

Soleksponering. Å beskytte huden med høy SPF solkrem mot skadelige UV-stråler er den beste måten å forhindre brune flekker i huden eller stoppe hyperpigmentering fra å bli mørkere. Andre typer hyperpigmenteringsformer er etter en skade eller hudbetennelse for eksepel et kutt, brannskader, akne eller lupus. Disse kan forekomme hvor som helst på kroppen

Hormonelle endringer, alder og betennelse. Visse medisinske tilstander eller medisiner kan også foråsrsake hyperpigmentering. (Oppsøk alltid lege hvis du tror at du kan ha dette).


HVILKE ER DE FORSKJELLIGE TYPER HYPERPIGMENTERING?

Hvordan hyperpigmentering vises på kroppen har mye å gjøre med hva som forårsaker det, hudtype og farge og andre faktorer, inkludert genetikk. Her er noen eksempler på forskjellige typer hyperpigmentering:

Alder

Melanocytter er celler i kroppen vår som produserer melanin. Etter fylte 30 år reduseres antall melanocytter i både soleksponert og ueksponert hud med 8 % til 20 % hvert tiår. Men cellene som forblir øker i størrelse og mer melatonin. Dette kan forårsake sol- eller pigmentflekker på huden.

Solpigmentering

Soleksponering er hovedårsaken til hyperpigmentering, da det er UV-stråler som utløser produksjonen av melanin som forårsaker ujevn pigmentering. Melanin, det brune pigmentet i huden som bestemmer fargen, er kroppens forsvar mot skadelige UV-stråler. Det frigjøres i større mengder når det er overeksponert for UV-stråler for å beskytte huden. Denne økningen i melaninnivåer er det som gir brunfarge. Brune flekker på huden, også kalt alders-, sol- eller leverflekker vises vanligvis på huden som flekker større enn en fregne er forårsaket av overeksponering av sol. Fregner er også en svært vanlig form for solpigmentering.

Melasma

Melasma - også kjent som chloasma - er et større område av hyperpigmentering som utvikler seg mest i ansiktet, spesielt rundt munn og panne. Det kan også vises på magen. Hormonelle endringer synes å utløse melasma og det er spesielt vanlig hos gravide kvinner som påvirker så mange som halvparten av alle gravide kvinner, og derfor er det også ofte referert til som graviditetsmaske.

Postinflammatorisk hyperpigmentering

Postinflammatorisk hyperpigmentering er mørke eller røde merker eller flekker som er igjen etter at huden har blitt skadet eller irritert. Huden blir mørkere og misfarget i kjølvannet av en inflammatorisk hudtilstand som dermatitt eller psoriasis, samt akne eller en etter solbrent hud, eller til og med et enkel flekk som har kommet og gått (spesielt hvis du berørte det ofte). PIH er også vanlig hos de som lider av eksem. Unngå å klø eller plukke på kviser, skorper eller flekker, da dette kan føre til betennelse og mørkere pigmentering. Hvis dette er noe du tror du kan ha og ønsker en løsning på, bør du oppsøke lege.

Sykdom og medisinering

Medisiner, inkludert noen antibiotika kan noen ganger føre til hyperpigmentering da de kan reagere med melanin som kan føre til hyperpigmentering på huden. Vi anbefaler å oppsøke lege hvis du tror din hyperpigmentering kan være forårsaket av dette.


HVORDAN FOREBYGGE HYPERPIGMENTERING

Selv om ikke alle former for hyperpigmentering kan forhindres, er det å begrense eksponeringen for, og beskytte deg mot skadelige UV-stråler, den mest effektive måten å redusere sjansene dine for å utvikle hyperpigmentering. 

Å bruke solkrem på minst SPF 15 - og ikke bare på stranden eller på bassengkanten - er viktig for å forhindre solpigmentering og hyperpigmentering. Velg en solkrem som er det som kalles "bredspektret", noe som betyr at den vil beskytte mot UVA- og UVB-stråler. Anti-sol pigmenteringskrem har den fordelen at den forhindrer dannelse av ekstra solinduserte brune flekker i huden samt beskytter huden mot solbrenthet. Å jobbe inn vanen med å bruke solkrem regelmessig vil bidra til å beskytte mot å utvikle hyperpigmentering forårsaket av soleksponering. I din anti-aging forebyggende rutine mot hyperpigmentering, er det viktig å bruke solkrem daglig i ansiktet, selv på overskyete dager.

Solkrem er en viktig del av det å beskytte seg mot hyperpigmentering, men personer med sensitiv hud kan oppleve at noen hudpleieprodukter irriterer eller klør. Irritasjon øke hyperpigmentering, spesielt melasma. For personer med sensitiv hud gir NIVEA SUN UV Face Soothing Sensitive Cream SPF50 svært effektiv beskyttelse mot UVA/UVB induserte hudskadeeffekter, som for tidlig aldring av huden, og er skånsom nok til å brukes på sensitiv hud. Antipigmenterings solkrem, for eksempel NIVEA SUN UV Face Q10 Anti-Age & Anti-Pigment Cream SPF 30, inneholder Q10 formula som bidrar til å forhindre fine linjer, rynker og pigmentflekker av solen.

Så da er ansiktet ditt beskyttet, men ikke glem kroppen din. 

Glem klebrig, ekkel solkrem, enten det er en krem, dry touch eller spray. NIVEA ikke-klebende, raskt absorberende solkrem gjør påføringen ukomplisert nok for daglig bruk. NIVEA SUN Protect & Dry Touch Sun Mist SPF 30 er spesielt bra for de som er på farten med sin gjennomsiktige, ikke-fettete formula som ikke etterlater noen hvite flekker. Hvis du foretrekker å smøre på tykke lag med nærende solkrem, tilbyr NIVEA SUN Protect & Moisture SPF 30 en fuktighetsgivende hit sammen med svært effektiv UVA- og UVB-beskyttelse.

NIVEA Luminous 630

Luminous630 Anti Dark Spot Day Fluid

Start dagen din med Luminous630 Anti Dark Spot Day Fluid for trippel beskyttelse mot dannelse av mørke flekker samt for å gjøre eksisterende pigmentering lysere. Den innovative formelen, beriket med celleaktiverende hyaluronsyre og E-vitamin, utbalanserer ny melaninproduksjon, noe som forhindrer at en ujevn hudtone oppstår. 

Luminous630 forhindrer ikke bare hyperpigmentering, men bremser dannelsen av rynker med en solbeskyttelsesfaktor på 50. Passer for alle hudtoner og gravide. Oppdag de revolusjonerende produktene i dag for strålende og jevn hud. 

 

Luminous630 Anti Dark Spot Serum

Vil du ha resultater raskt? Luminous630 Anti Dark Spot Serum er dermatologisk godkjent, og det er bevist at det gjør flekker synlig lysere på fire uker. Etter åtte uker vil mørkheten på flekkene bli redusert med utrolige 50 %, noe som gjør dette til et fantastisk produkt for de som ønsker å gjøre pigmenteringen i huden lysere. 

Den avanserte behandlingen fungerer fantastisk sammen med Day Fluid – se nærmere på begge i dag.