blond kvinne, smilende

Hva er kollagen og hva gjør det?

Oppdag alt du trenger å vite om kollagen, hvordan du bruker det og hvorfor det er så bra for huden med NIVEA

Kollagen for hud

Kollagen er et stort moteord i hudpleieverdenen. Men til tross for en enorm økning av kollagenprodukter de siste årene, vet mange mennesker ikke hva det er, hva det gjør i kroppen, eller om det er bra for deg.  
 
Høres dette ut som deg? Les videre for å lære alt du trenger å vite om kollagen, inkludert fordelene med kollagen for huden og hvordan det å bruke det i hudpleierutinene dine kan bidra til å gjenvinne den ungdommelige gløden.

Så, hva er kollagen og hva gjør det?

kollagen dråpe

Kollagen er et kraftig protein som kroppen vår produserer naturlig. Det er faktisk vårt mest tallrike strukturelle protein som utgjør en tredjedel av proteinet i kroppen vår. Hva dette i bunn og grunn betyr, er at det er hovedrammen for cellene og vevet vårt, og gir struktur, styrke og støtte gjennom hele kroppen vår – litt som limet som holder alt sammen.
 
Som sådan spiller den en nøkkelrolle i mange av våre hovedstrukturer, inkludert hud, hår, bein, sener, leddbånd, blodårer, brusk og bindevev.   
 
Kollagen er full av aminosyrer som er svært viktige for at kroppen vår skal fungere normalt. De riktige nivåene av kollagen holder leddene våre sunne, beskytter nyrene våre, sørger for at det kardiovaskulære systemet vårt fungerer som det skal og hjelper blodet vårt til å koagulere. 

Så, hva er kollagen og hva gjør det?

Ulike typer kollagen

Det er ikke bare én type kollagen. Kroppen vår lager faktisk rundt 28 ulike typer kollagen. De fleste er laget av lange, tynne strukturer kalt fibriller som er sterke og fleksible. 
 

Forskjellen mellom disse kollagenene er hvordan molekylene er gruppert, cellene deres og hvor kollagenet brukes. Her er de fem hovedtypene av kollagen, gruppert etter deres særegne funksjoner:
 
·       Type I: Utgjør 90 % av kroppens kollagen og gir struktur til hud, bein, sener og leddbånd.
·       Type II: Finnes i elastisk brusk og støtter leddene våre.
·       Type III: Finnes i muskler, arterier og organer.
·       Type IV: Finnes i lagene i huden vår.
·       Type V: Finnes i hornhinnen, noen lag med hud, hår og morkaken. 

 

Type I og type III er de to hovedtypene av kollagen i huden, og antas å være de beste kollagenene som hjelper mot rynker. 


Hva gjør kollagen for huden?

Kollagen utgjør rundt 80 % av huden vår. Sammen med elastin (et annet protein) er det det som gir huden vår styrke og er avgjørende for å opprettholde elastisiteten. I stor grad tilstede i det midterste laget av huden (dermis), har kollagen mange fordeler for huden vår, og holder den fast, fyldig og smidig. Det er også viktig i hudens naturlige fornyelsesprosess. Det fjerner gamle hudceller og gjør plass for nye.

Hva gjør kollagen for huden?

Fordelene med kollagen for ansiktet vårt

Kollagen spiller en viktig rolle for å holde huden rundt ansiktet ung. Den tilfører styrke, elastisitet og fuktighet som alle gir en synlig ungdommelig hudfarge. Dette hjelper huden din til å være:

1.     Frisk og fyldig
2.     Fast og glatt
3.     Sunn glød
4.     Smidig hud som spretter tilbake
5.     Det sarte øyeområdet ser lyst og revitalisert ut
 
Kollagennivåene våre er høyest når vi er unge. Det er derfor barn har så glatt hud. Men når vi blir eldre reduseres kollagenproduksjonen naturlig. Allerede i 20-årene reduseres kollagennivået vårt med omtrent 1 % hvert år. Fra da av er kroppene våre ganske enkelt ikke i stand til å erstatte kollagenet vi mister like raskt som det brytes ned. Kollagenfibrene blir også tynnere og svakere. 

kvinne med langt mørkt hår

For huden vår betyr dette at vi begynner å miste vår ungdommelige utstråling og legger merke til de karakteristiske tegnene på aldring:

 

 
·     Tørrhet
·     Papiraktig hud
·     Tap av elastisitet 
·     Slapp hud 
·     Fine linjer og rynker


Kollagen mot rynker

Når kroppen vår eldes og vi produserer mindre kollagen, blir huden tynnere, tørrere og mindre elastisk. Dette er det som fører til at det dannes rynker og fine linjer på hudens overflate. Når kroppen vår eldes og produserer mindre kollagen, blir huden tynnere, tørrere og mindre elastisk. Dette er det som fører til at det dannes rynker og fine linjer på hudens overflate. Så hvis du ønsker å redusere rynker, er å øke kollagennivået en måte å gjøre det på.
kvinne som holder en Nivea ansiktskrem

Hvordan gjenopprette kollagen i ansiktet

Den gode nyheten er at det er noen måter vi kan bidra til å stimulere produksjonen av kollagen i huden vår når den bremser ned – selv for moden hud.
 
Et godt sted å begynne er å inkludere kollagen i hudpleierutinen din. Når det gjelder kollagenkremer, invester i produkter som inneholder kollagen-aminosyrer som er små nok til å faktisk trenge gjennom huden og ikke bare blir værende på overflaten.
 
Vår NIVEA Cellular Filler Elasticity Night Cream har en innovativ formel som øker kollagenet betydelig og redefinerer ansiktskonturene. Makro- og mikrohyaluronsyre hydrerer intensivt og jevner ut hudens overflate mens den trenger inn i dypere lag, for en langvarig, rynke-reduserende og ""fyllende effekt"".

Prøv vår NIVEA Cellular Filler Elasticity Day Creamom natten. Sammen med makro- og mikrohyaluronsyre har den også en kraftig nattbalsamformel som forsterker kollagen og styrker huden mens du sover. 
 
Begge kremene passer for alle hudtyper, også hvis du er på den sensitive siden. 
 
 

Å velge de riktige hudpleieproduktene er ikke den eneste måten å fylle på kollagennivåene. Her er noen enkle tips og triks du kan legge til i hverdagen din for å få en kollagenboost:

 

1. Ansiktsmassasje

Massering av huden i ansiktet kan bidra til å stimulere kollagenproduksjonen og styrke muskelminnet. Hvis musklene i ansiktet ditt er stramme vil de være bedre til å beholde stramheten i huden, og mer blod vil sirkulere rundt i huden og bidra til å oppnå en glødende hudfarge.

 

2. Hold deg hydrert

Å drikke mye vann er alltid en god idé for å skylle ut giftstoffer og holde huden ren. Å holde huden hydrert bidrar også til å gi en hudbarriere mot fuktighetstap. Kollagen er i stand til å binde seg til vann og kan naturlig kondisjonere huden for å opprettholde fuktighetsnivået, noe som gir deg en lysere, jevnere hud.

 

3. Spis sunt

Å spise de riktige næringsstoffene gir ikke bare næring til kroppen vår, men hjelper den å lage mer kollagen. Proteinrik mat, som beinbuljong, laks, svinekjøtt, kylling og eggeplommer er et godt valg. Se også etter måter å øke inntaket av C-vitamin. Uten C-vitamin kan ikke kroppen danne, lagre eller syntetisere kollagen, og den er ansvarlig for å holde cellene sammen under dannelsen av kollagen. Matvarer som brokkoli, rosenkål, jordbær og ananas inneholder alle mye C-vitamin.

 

4. Forbedre livsstilen din

Se opp for ting som hemmer produksjonen av kollagen og fremskynder aldring av huden. Røyking er en viktig hindring siden det begrenser blodtilførselen til ansiktet ditt. God blodtilførsel gjør at huden din ser smidig og sunn ut. Solskade er en annen faktor å unngå. UVA-stråler trenger dypt inn i dermis og kan skade kollagenfibre. Overdrevet inntak av sukker og alkohol kan også redusere kollagennivået og bør unngås.


Kollagen og hyaluronsyre

Hyaluronsyre er ofte nevnt ved siden av kollagen, men hvordan er de koblet sammen? Hyaluronsyre er egentlig ikke en syre, men i likhet med kollagen produseres den naturlig i kroppen og kopieres ofte i hudpleieprodukter. Hyaluronsyre er et fuktighetsbevarende middel, noe som betyr at den har fuktighetsbevarende evner og spiller en nøkkelrolle i hudens hydrering. Det er en lignende historie som for kollagen, fordi når vi blir eldre produserer vi mindre hyaluronsyre, noe som gjør at huden vår føles stram, huden ser tørr og matt ut og linjer blir synlige. 
 
Hyaluronsyre hjelper til med å binde vann til kollagen og fanger det inn i huden. Noe som får den til å virke fyldigere, fuktigere og mer hydrert. Ettersom moden hud kan være tørr, er det enda viktigere å se etter hudpleieprodukter med både kollagen og hyaluronsyre som kan hydrere huden dypt, samtidig som den bidrar til å bekjempe aldringstegn.
 
Hvis dette er deg, ta en titt på vårt NIVEAs utvalg av hudpleieprodukter. Det inkluderer dagkremer, nattkremer, øyekremer, serum og ansiktsmasker. De inneholder kollagen og hyaluronsyre og gir kyndig anti-aldringspleie for moden hud.

kvinne ler

Hvordan bruke kollagen for hud

Å endre hudpleierutinen er en enkel måte å stimulere kollagenproduksjonen i huden på. Når du tar i bruk en ny hudpleierutine er det viktig å gjøre det sakte. Start med ett målrettet produkt til å begynne med, vær nøye med å følge produktets instruksjoner og følg opp derfra. Våre enkle hudpleietips og råd er alltid her for å hjelpe. Husk å sjekke med en hudlege eller helsepersonell når du prøver nye produkter – spesielt hvis du har sensitiv hud.