en gruppe unge kvinner

HVORDAN BLI KVITT STREKKMERKER: ÅRSAKER, TYPER OG FOREBYGGING

Hva er strekkmerker og hva forårsaker dem? Lær mer om dem og omsorgen du kan ta for å redusere utseendet deres.

HVA ER STREKKMERKER?

Strekkmerker oppstår når huden strekker seg eller krymper i rask rekkefølge og er helt normale og ufarlige. Denne raske ekspansjonen eller sammentrekningen av huden fører til forstyrrelse av kollagen- og elastinfibre som opprettholder hudens integritet. Strekkmerker begynner å danne seg når huden begynner å leges etter disse plutselige endringene. 
 Noen ganger referert til som striae, kan strekkmerker vises på områder som mage, bryster, hofter, rumpe og lår. Akkurat som alle andre arr er strekkmerker permanente, men det finnes måter å minimere deres utseende gjennom ulike behandlinger, kremer og lotioner.

HVA FORÅRSAKER STREKKMERKER?

Grunnårsaken til strekkmerker er rask utvidelse eller sammentrekning av huden. Deres fremvekst kan være mer utbredt i perioder med rask kroppsvekst der huden ikke kan holde tritt. Her er de vanligste faktorene som enten kan forårsake eller bidra til dannelse av strekkmerker:
kvinne som bruker Nivea Luminous Body Oil Serum
 1. Lave nivåer eller strukturelle kollagenproblemer 
  Kollagen bidrar til å opprettholde hudens elastisitet og fremme helbredelse - mangel på det eller en anomali i strukturen kan føre til dannelse av merkbare strekkmerker under strekking av hud.
 2. Rask vekst i puberteten 
  Strekkmerker vil sannsynligvis oppstå i puberteten, da dette er en rask vekstperiode for kroppen, og huden kan ikke holde tritt. Dette er en normal prosess, og disse merkene kan falme med alderen.
 3. Under graviditet 
  Endringer i kroppen din og hormoner får huden til å strekke seg, noe som svekker fibrene. Selv om disse merkene kan falme når du går ned i vekt etter fødsel, kan de fortsatt være synlige.
 4. Rask muskelvekst
  Personer som trener mye, idrettsutøvere eller kroppsbyggere kan legge merke til strekkmerker hvis de får muskelmasse for raskt, da huden kanskje ikke klarer å holde tritt med muskelveksten.
 5. Genetikk
  Selv om det ikke er et spesifikt gen som vil forårsake strekkmerker, kontrollerer en kombinasjon av gener kollagen, hudens elastisitet og andre aspekter av hudhelsen som kan føre til strekkmerkedannelse i tilfelle anomali.
 6. Raske vektendringer
  Raske endringer i vekt legger press på hudens fibre, som igjen forårsaker strekkmerker.
 7. Sport og livsstil
  Intense bevegelser i sport kan noen ganger bidra til strekkmerker. Dette skyldes stress påført huden under aktiviteten, som raskt strekker seg og trekker sammen hudfibre.

 

TO HOVEDTYPER AV STREKKMERKER

Strekkmerker kan klassifiseres i henhold til deres formasjonsstadium og farge.

1. Umodne strekkmerker

Disse strækmærker kaldes umodne, fordi de vises i begyndelsen af strækmærkedannelsesprocessen. De er generelt lyserøde, røde eller lilla i farven (Striae Rubrae) hos lyshudede mennesker, men kan få et mørkere eller endda sort udseende (Striae Nigra) hos mørkhudede mennesker. 
 
Deres røde eller mørke farve er et resultat af betændelse forårsaget af beskadigelsen af de elastiske fibre, når huden udvider sig. Denne fase af strækmærker er generelt det bedste tidspunkt at behandle dem, da de er i begyndelsen af ardannelsesprocessen.
 
Farven på sorte eller mørke strækmærker (Striae Nigra) er forbundet med tilstedeværelsen af højere koncentrationer af melanin. Selvom deres farve kan falme over tid, kan brugen af målrettede kosmetiske behandlinger også reducere deres udseende.

2. Modne strekkmerker

Hvite strekkmerker, eller lysere enn huden (Striae Albae) er ganske enkelt eldre, falmede versjoner av røde eller mørke strekkmerker, og er svært vanlige. 
 
Hvite eller lyse strekkmerker kan være vanskeligere å redusere enn røde eller mørke merker siden arrdannelsesprosessen allerede er kommet lenger. Selv om de kan være permanente, er det mulig å bleke utseendet over tid og gjennom riktig, konsekvent hudpleie.
 
Det er også andre klassifiseringer av strekkmerker som ikke er beskrevet i denne artikkelen.

HVEM FÅR STREKKMERKER?

ung kvinne som bruker Nivea Luminous Anti-strekkmerker

Selv om de ofte er forbundet med graviditet, kan strekkmerker påvirke hvem som helst i perioder med rask vekst eller vektendringer. Dette inkluderer:

 • Tenåringer: I puberteten på grunn av rask vekst og utvikling.

 • Menn: Under puberteten, vektøkning eller intens muskelvekst fra kroppsbygging.

 • Kvinner: Under puberteten, vektøkning, kroppsbygging og oftest graviditet (påvirker 50-90% av kvinnene).

 

STREKKMERKER FRA GRAVIDITET

Strekkmerker er svært vanlig under graviditet, og dannes vanligvis på magen, brystet, lårene og hoftene. Dette kommer av to hovedårsaker:

 • Rask strekking: Huden strekker seg betydelig for å imøtekomme en voksende mage, bryst og andre områder med vektøkning.

 • Hormoner som østrogen og relaxin kan svekke kollagen- og elastinfibrene i huden, noe som gjør dem mer utsatt for å strekkes, noe som fører til strekkmerker.

Selv om det ikke er noen måte å helt forhindre strekkmerker på, er det en rekke måter som kan hjelpe under graviditeten og etterpå.


HVORDAN BIDRA TIL Å FORHINDRE STREKKMERKER?

Det er vanskelig å fullstendig forhindre utseendet av strekkmerker. Selv om de fleste forebyggingsmetoder ikke er vitenskapelig bevist, kan de bidra til å holde huden din i god stand. 
 1. Drikke nok vann
  De som mangler tilstrekkelig hydrering er mer utsatt for strekkmerker enn de med et balansert vanninntak. Tilstrekkelig vannforbruk kan bidra til å opprettholde hudens elastisitet, og redusere sannsynligheten for strekkmerker.
 2. Ha et sunt kosthold
  Gi energi til kroppen din med et sunt kosthold for å opprettholde hudens fleksibilitet. Dette er spesielt viktig for å oppnå gradvis, sunn vektøkning under svangerskapet. Sørg for å spise mat rik på sink og D-, A-, C-, og E-vitaminer - som alle spiller en viktig rolle for hudhelsen.
 3. Fukt regelmessig
  Selv om effektiviteten av fuktighetsgivende produkter som kremer, lotioner og oljer for å redusere risikoen for strekkmerker er diskutert, kan de bidra til å holde huden smidig og hydrert. 
  Se opp for fuktighetsgivende ingredienser som generelt er trygge å bruke under graviditet, som sheasmør, E-vitamin og hyaluronsyre. Under graviditet anbefales det å unngå retinol. Hvis du har noen bekymringer, sørg alltid for å sjekke emballasjen før bruk eller spør legen din eller apoteket om råd.
 4. Unngå for store og raske vektsvingninger
  Selv om dette ikke er mulig under alle omstendigheter, som pubertet og graviditet, kan du ha mer kontroll over dette hvis du opplever raske vektendringer på grunn av livsstilsvalg. Hvis du ønsker å gå opp eller ned i vekt, bør du gjøre det gradvis.
flaske med vann

STREKKMERKER OG SPORT

De intense bevegelsene i idretter som vektløfting og turn kan noen ganger forårsake strekkmerker. Disse aktivitetene legger stress på huden, og strekker raskt og trekker sammen hudfibrene dine.
 
Harde aktiviteter som løping og hopping kan også bidra til strekkmerker. Selv om det er mindre vanlig enn med aktiviteter som vektløfting, kan de intense muskelsammentrekningene og repeterende bevegelsene fortsatt legge stress på huden, noe som potensielt kan føre til strekkmerker hos enkelte individer.
 
Hvis du løfter vekter og er bekymret for strekkmerker, kan du redusere sannsynligheten ved å bruke tid på å øke muskelmassen. Gradvis fremgang gjelder også hvor hardt du presser deg selv under treningsøktene, så øk gradvis intensiteten for å unngå å overbelaste kroppen.

Hvordan bli kvitt strekkmerker

ER DET MULIG Å FJERNE STREKKMERKER?

Dessverre er det nesten umulig å bli helt kvitt strekkmerker. Det er imidlertid visse fremgangsmåter eller behandlinger tilgjengelig som du kan ta i bruk for å redusere utseendet deres over tid.
Her er noen metoder for å redusere forekomsten av strekkmerker:
kvinne som bruker Nivea Luminous Body Oil
 1. Lys- eller laserbehandlinger
  Disse behandlingene rettet mot å stimulere veksten av kollagen og elastin, noe som kan redusere forekomsten av strekkmerker som forverres. Disse metodene er vanligvis rettet mot nyere strekkmerkedannelse.

 2. Mikrodermabrasjon
  Denne prosessen innebærer å skrubbe huden med bittesmå krystaller, fjerne toppen og avsløre nye hudlag under strekkmerkene. Denne metoden kan kanskje forbedre utseendet til eldre strekkmerker.

 3. Løsninger for hudpleierutiner
  Aktuelle kremer kan bidra til å blekne strekkmerker når de brukes regelmessig. Hudpleierutiner kan også bidra til å opprettholde nivåene av kollagen og elastikk i huden, og bevare dens elastisitet.

 4. Selvbruningskremer
  Selv om disse ikke vil gjøre mye for å redusere de faktiske strekkmerkene i seg selv, kan bruk av selvbruner bidra til å midlertidig minimere fargeforskjellen mellom strekkmerker og hudtonen din. Dette kan bidra til å gjøre dem mindre synlige.
Husk når du vurderer et behandlingsalternativ, at det ikke er noen garanti for helbredelse eller forbedring av strekkmerker.
Faktaoversikt

STREKKMERKER

Årsak: Strekkmerker utvikles når huden strekker seg eller krymper raskt, og forstyrrer kollagen- og elastinfibrene, samt hudens integritet.

Vanlige områder: Strekkmerker vises ofte på magen, brystene, hoftene, rumpen, lårene, armene, skuldrene og ryggen.

Faktorer som bidrar: Rask vektøkning, vekst i puberteten, graviditet, kroppsbygging, genetikk og visse medisinske prosedyrer kan bidra til dannelse av strekkmerker.

Forebygging og håndtering: Hold deg hydrert, spis et balansert kosthold, tren gradvis og bruk fuktighetsgivende produkter for å redusere forekomsten av strekkmerker.

NIVEA-RUTINE FOR Å REDUSERE STREKKMERKER

Som nevnt ovenfor er det ingen måte å fjerne strekkmerker helt på - men det er måter å hjelpe med å blekne utseendet deres på. Et av de mest tilgjengelige trinnene er å fokusere på en dedikert hudpleierutine:
ung asiatisk kvinne som bruker Nivea Luminous Body Oil

1. Rens

Til å begynne med, rens kroppen din med en skånsom og nærende dusjsåpe eller krem. Bruk helst et pH-nøytralt produkt for å beskytte huden mot uttørking.

 

2. Behandling

Bruk hudpleieprodukt eller et serum som kan bidra til å forbedre hudens elastisitet, eller redusere forekomsten av strekkmerker over tid. For å redusere synligheten av strekkmerker, prøv NIVEA Luminous630 Anti Stretch Mark Body Oil-Serum. Serumet gir 48-timers fuktighet til huden for første synlige resultater etter to uker – og med vanlig klypemassasje kan det bidra til å forhindre at nye strekkmerker oppstår.
 
Hvis du foretrekker en mer kremet konsistens, passer NIVEA Luminous630 Anti Stretch-Marks & Dark Spots Cream for alle hudtyper. Formelen bidrar til å redusere strekkmerker, solflekker og pigmenteringsmerker, samtidig som den gir 48 timers fuktighet.*
 
Enten du velger olje-serumet eller kremen, er en enkelt påføring per dag på det målrettede området tilstrekkelig, og bruk kun ett produkt som inneholder LUMINOUS630® på kroppen din per dag.**

* Instrumentell test, 33 forsøkspersoner, 48 timer etter én enkelt påføring.
** Forbrukertest, 89 deltakere

3. Fuktighet

I tillegg til målrettet hudpleie, bruk produkter som nærende kroppslotion for å fukte kroppens hud og strekkmerker, noe som er spesielt nyttig hvis de er nylige, betente eller kløende.

HVORDAN HJELPER NIVEA LUMINOUS630 MED Å TA VARE PÅ STREKKMERKER?

NIVEAs patenterte Luminous630-ingrediens, utviklet over et tiår med omfattende forskning og testing av 50 000 molekyler, retter seg mot strekkmerker på cellenivå ved å balansere melanin - produksjonen. 
 
Gjennom sin virkning på melanin og sin evne til å fremme en jevn hudtone, bidrar Luminous630 ikke bare til å redusere forekomsten av strekkmerker, men bidrar også til en lysere, jevnere hudfarge.
Sammendrag

STREKKMERKER - TAKEWAY

Strekkmerker er en naturlig konsekvens av raske hudforandringer, ofte forårsaket av faktorer som vektsvingninger, vekstspurter eller graviditet. Disse endringene kan forårsake skade på kollagen- og elastinfibre som gir huden din elastisitet.
 
Mens strekkmerker er permanente, er det måter å minimere eller bidra til å redusere utseendet på. Disse inkluderer bevisst gradvis vektøkning, drikke rikelig med vann, spise en diett rik på essensielle vitaminer og dedikert hudpleie som bidrar til å forbedre hudtonen og elastisiteten eller til å jevne ut huden.

OFTE STILTE SPØRSMÅL:

HVOR VISES STREKKMERKER?

Strekkmerker kan vises på ulike deler av kroppen din, inkludert rumpe, lår, hofter, bryster, mage, skuldre, armer og rygg.

KAN STREKKMERKER OPPSTÅ HOS ELDRE VOKSNE?

Ja, mens strekkmerker ofte er assosiert med perioder med rask vekst eller vektøkning hos yngre individer, kan de også utvikle seg hos eldre voksne på grunn av faktorer som svingninger i vekt, hormonelle endringer eller visse medisinske tilstander.

ER STREKKMERKER ET TEGN PÅ ET UNDERLIGGENDE HELSEPROBLEM?

I de fleste tilfeller er strekkmerker ufarlige og først og fremst et kosmetisk problem. Men i noen tilfeller kan de være assosiert med underliggende helsemessige forhold. Hvis du er bekymret for strekkmerkene dine eller merker plutselige og uforklarlige endringer, er det tilrådelig å konsultere helsepersonell.

KAN STREKKMERKER FORSVINNE UTEN BEHANDLING?

Nei, strekkmerker forsvinner ikke helt, men i mange tilfeller kan de falme og bli mindre synlige over tid, spesielt hvis de behandles når de er relativt nye. Imidlertid varierer omfanget av falming fra person til person, og noen strekkmerker kan forbli fremtredende..

FINNES DET NOEN NATURLIGE MIDLER FOR Å REDUSERE FOREKOMSTEN AV STREKKMERKER?

Selv om det er begrenset vitenskapelig bevis for å støtte effektiviteten til naturlige midler mot strekkmerker, brukes noen ingredienser som Aloe Vera, kokosnøttolje eller sheasmør ofte for å fukte huden og forbedre dens utseende. Det er viktig å merke seg at resultatene kan variere.

KAN STREKKMERKER FORÅRSAKE KLØE ELLER UBEHAG?

Ja, noen mennesker kan oppleve kløe, ømhet eller ubehag i området som er påvirket av strekkmerker, spesielt hvis de er nye eller gjennomgår forandringer. Å bruke fuktighetsgivende kremer eller lotioner kan bidra til å lindre symptomer og holde huden hydrert.

ER DET NOEN LIVSSTILSENDRINGER SOM KAN BIDRA TIL Å FORHINDRE STREKKMERKER?

Opprettholde et sunt kosthold, holde seg hydrert, trene gradvis fremgang i treningsrutiner og unngå raske svingninger i vekt. I tillegg kan bruk av støttende klær under fysiske aktiviteter også bidra til å redusere risikoen for å utvikle strekkmerker.